Senioren Journaal van donderdag 12 september

Vitale ouderen slecht voorbereid op zorg van later

Ouderen van nu zijn totaal niet voorbereid op de fase, waarin zij afhankelijk worden van zorg. Hoewel de overheid zich steeds verder terugtrekt en de personeelstekorten in de zorg fors toenemen, gaat een grote meerderheid ervan uit dat de staat zich straks over hen ontfermt.

I&O Research deed in opdracht van Trouw een groot onderzoek naar de nieuwe ‘derde levensfase’, tussen het werkzame leven en echte ouderdom. De krant begint vandaag een serie over de young elderly persons, kortweg yeps.

Cursus leefplezier: kies niet voor louter genieten

Dagblad Trouw besteedt de komende weken in de krant en online veelvuldig aandacht aan de mogelijkheden van de derde levensfase. “Een zesdelige cursus leefplezier wijst u de weg naar een lang en gelukkig leven.”: 1. Hoe zorgen we voor onszelf?, 2 Hoe gaan we wonen? 3. Blijven we werken?, 4. Hoe gaan we dit betalen?, 5 Hoe houden we interessante vrienden?, 6. Hoe blijven we zinvol? Vandaag adviseert hoogleraar Nardi Steverink: kies niet voor louter genieten.

Dementievriendelijke routes naar winkels

Apeldoorn krijgt dementievriendelijke wandelroutes naar het winkelcentrum. Bestaande routes krijgen herkenbare markeringen die gemakkelijk te volgen zijn. De routes komen er op initiatief van verschillende partijen in de wijken Kerschoten en De Naald, aldus Omroep Gelderland. ‘Mensen moeten steeds langer zelfstandig blijven wonen, ook als ze beginnend dementerend zijn. Maar dan moeten er ook voorwaarden zijn dat dit kan.’

Grote zorgen na nieuwe terugval koopkracht

De koopkracht van gepensioneerden heeft het afgelopen jaar weer een knauw gekregen. Zowel ouderen met een beetje inkomen naast de AOW als die met een flink aanvullend pensioen voelden de pijn in hun portemonnee, meldt de Telegraaf. Het is het tweede jaar op rij dat gepensioneerden hun koopkracht zien dalen, blijkt uit cijfers van het CBS over de koopkrachtontwikkelingen in 2018. Bij seniorenorganisatie KBO-PCOB zijn grote zorgen over die cijfers.

Nieuwe directeur Leyden Academy

Prof. dr. Tineke Abma, hoogleraar Participatie & Diversiteit aan Amsterdam UMC, treedt per 1 december in dienst als directeur-bestuurder van kennisinstituut Leyden Academy on Vitality and Ageing. Zij is de opvolgster van prof. dr. Joris Slaets, die met pensioen gaat. Tineke Abma doet al meer dan twintig jaar onderzoek naar thema’s die raken aan het ouder worden. Zij blijft voor één dag per week als hoogleraar actief in Amsterdam.

Verpleeghuisarts ontslagen van rechtsvervolging

De verpleeghuisarts die het leven heeft beëindigd van een zwaar demente patiënt, is ontslagen van rechtsvervolging. Volgens de rechtbank in Den Haag is de euthanasie zorgvuldig volgens de regels uitgevoerd en is er dus geen sprake van moord. Het OM vindt dat dit wel het geval was, aldus de NOS.

Beweeggids ouderen met dementie

Kenniscentrum Sport heeft in samenwerking met de onderzoeksgroep ‘Laat je brein niet indutten’ een beweeggids voor ouderen met dementie ontwikkeld. Deze beweeggids is volgens BeterOud te gebruiken om ouderen met demente, te stimuleren meer te bewegen. Professor Erik Scherder en beweegagoog Myron Hamming laten zien hoe je met kleine beweegmomentjes, al heel wat meer beweging in de dag krijgt en ouderen positief kunt stimuleren.

Koffieplus met fithockey

In Houten staat vanmorgen Fithockey centraal tijdens de Koffieplus voor Senioren. “Fithockey is een nieuwe beweegvorm voor senioren (mannen en vrouwen) en wordt gespeeld op een kunstgrasveld met een zachte bal en knots.” Door de zachte en veilige materialen is fithockey uitermate geschikt voor ouderen zonder hockey ervaring, aldus nieuwsblad ’t Groentje.

Ecosysteem sociale robots

Denk je eens in: een wereld waarin ouderen zelfredzaam zijn, waar eenzaamheid geen rol meer speelt en waar zorginstellingen en diensten naadloos op elkaar afgestemd zijn. Zorgrobot Alice is een eerste stap, aldus Emerce. Deloitte en de Vrije Universiteit willen een ecosysteem creëren voor sociale robots, met als uitgangspunt op een verantwoorde manier om gaan met de ontwikkeling van AI en social robotics.

Theater met oude FC Twentefans

Ze zijn allemaal 65-plus, de personages in Vak Oud. FC Twente is wat hen bindt, maar hun gesprekken en grappen gaan over wat hen beweegt en hoe ze het ouder worden beleven, schrijft dagblad Tubantia. De première van het theaterstuk is op 20 september in het Wilminktheater in Enschede. Vak Oud is de naam van de kantine langs het trainingsveld bij FC Twente, waar bejaarde fans elkaar treffen als de selectie oefent.