Senioren Journaal van vrijdag 13 September

Route naar verpleeghuis zit verstopt

Steeds meer ouderen moeten lang wachten op een plek in een verpleeghuis of hulp van de wijkverpleging, meldt NRC uit cijfers van het Zorginstituut.  In februari wachtten 12.873 ouderen op een plek in een verpleeghuis dicht bij huis (of waar ze zelf graag zouden zijn), in juli 13.975 mensen. Zij worden wel verzorgd, maar soms op grote afstand van hun familie. Sommigen (ruim 4.000) wachten al een half jaar tot een jaar. Ze heten in jargon ‘niet actief wachtend’. Huisartsen, ziekenhuizen en thuiszorg moeten vaak lang bellen voordat er ergens plek is voor een oudere die het thuis niet meer redt.

Van yup naar yep

‘Wij zijn yep”, zei NRC-columnist Frits Abrahams tegen mijn vrouw. „Ik dacht dat wij yup waren”, zei ze. „Lang geleden”, zei ik, „waren wij young urban professionals, maar in Trouw lees ik dat wij nu young elderly persons zijn.” Volgens Trouw zijn yeps vitale ouderen in een ‘derde levensfase’, die tussen het werkzame leven en echte ouderdom. Abrahams: “Hoe wij in die laatste fase zullen heten, staat er niet bij, maar ik vermoed dat het Job zal zijn. In het beeld dat Trouw van de yep schetst, konden wij ons gevaarlijk goed herkennen. Yeps zijn ouderen, geen oudjes.”

‘Het is wat met die ouderen’

“Nu ben ik geen vitale oudere meer, maar een young elderly person ofwel een yep”, reageert een lezer van Trouw. “Wat een hopeloos woord. Het is te hopen dat de yuppen van Trouw ophouden met stigmatiseren. Want het is wat met die ouderen. Ze passen op de kleinkinderen, halen ze van school, brengen ze naar voetbal en ga zo maar door. En dan nog dat huizenbezit, te gek. Jonge tweeverdieners gefaciliteerd door hun vitale ouders, die later nog iets hebben te verdelen. Dat is de bijdrage van de yep aan de huidige maatschappij.”

‘Beloften aan gepensioneerden niet nagekomen’

Gezonde groei, stijgende lonen? Met name gepensioneerden gingen er vorig jaar in koopkracht juist op achteruit. Het is goed te verklaren dat het inkomen van veel gepensioneerden aan slagkracht inboet. Grote pensioenfondsen zitten financieel in zwaar weer. Ouderenbond Anbo reageert in Trouw verbolgen op de nieuwe CBS-cijfers. Volgens directeur-bestuurder Liane den Haan komt het kabinet de beloften aan gepensioneerden niet na. Zo schrijft zij de achteruitgang niet alleen toe aan problemen bij de pensioenfondsen, maar ook aan stijgende zorgkosten.

‘70-Plussers gratis met ov’

Zelf heb ik een behoorlijk pensioen maar toch heb ik maatregelen genomen en een aantal uitgaven geschrapt, schrijft een lezer van de Telegraaf. “Dat kan niet met alles, maar de overheid zou hierin de ouderen wel tegemoet kunnen komen. Ik denk dan aan vrij reizen voor alle 70+’ers. Geef die groep een pasje voor gratis openbaar vervoer buiten de spitsuren. Het mes snijdt aan meerdere kanten. Een beperking van het autoverkeer en het kan sociaal isolement voorkomen. Misschien kan dit nog als aanvulling op de Troonrede!”

Mantelzorg voor huisdieren

Ouderen die thuiszorg nodig hebben, kunnen soms niet meer voor hun huisdier zorgen. Toch is Max of Fifi onmisbaar in hun leven en willen ze het dier niet naar het asiel brengen. Het nieuwste project van asiel De Dierenstee in Numansdorp moet volgens AD Rotterdams Dagblad uitkomst bieden: mantelzorg voor huisdieren. De Dierenstee gaat op zoek naar ouderen die hulp nodig hebben bij de verzorging van hun huisdier én vrijwilligers die deze taak op zich willen nemen. Van de gemeente Hoeksche Waard heeft het asiel 10.000 euro gekregen om het project op te zetten.

Risicoscore 50-jarige voorspelt dementie

Mensen met een gunstig cardiovasculair risicoprofiel op middelbare leeftijd lopen minder risico op dementie dan leeftijdsgenoten met een ongunstiger profiel. Dit geldt ook wanneer de risicofactoren niet leiden tot cardiovasculaire ziekte. Dat blijkt volgens medisch vaktijdschrift NTvG uit een Engelse studie. De studie bevestigt dat het hebben van meerdere cardiovasculaire risicofactoren op middelbare leeftijd gerelateerd is aan een verhoogd risico op dementie.

‘Meer dan een dak boven je hoofd’

De coöperatie Ouderen in Regie Boxtel houdt woensdag 25 september een bijeenkomst met het thema ‘Wonen is meer dan een dak boven je hoofd’. De coöperatie wil die avond volgens het Brabants Dagblad komen tot een programma van eisen en wensen op het gebied van wonen en de woonomgeving van ouderen. Medeauteur Yvonne Witter van Droomwonen 55+ spreekt over woonvormen voor senioren.

Glazen Huis Emmen voor Ouderenfonds

Het Glazen Huis in Emmen wordt dit jaar van 19 tot en met 22 december gehouden. Het goede doel is ditmaal het Nationaal Ouderenfonds. Vorig jaar koos de organisatie achter het Emmer Glazen Huis voor het eerst zelfstandig een goed doel, in plaats van mee te liften met de landelijke actie van 3FM. Wat bij de keuze meespeelt, is dat het Ouderenfonds ook zeer actief is in de regio, is te lezen in Dagblad van het Noorden.

Het misen van een vooruitzicht

‘Ik ben nu bijna 75’, zegt Maarten ’t Hart in de Volkskrant.’ Ik heb misschien nog vijf productieve jaren. Ik zou graag nog een paar goeie romans schrijven. Fysieke gebreken zijn vervelend, maar het missen van een vooruitzicht, van een motor die je gaande houdt, daar word ik écht treurig van. Want mijn vooruitzicht nu is het graf.’