Senioren Journaal van woensdag 11 september

Opleven met kunstenaars in verpleeghuis

In verpleeghuis Flevohuis in Amsterdam-Oost leven ouderen met dementie op door extra aandacht van kunstenaars die de drukke verplegers te hulp zijn geschoten, schrijft Het Parool. “De kunstenaars denken enorm out of the box. Op een verrassende en speelse manier sluiten ze aan bij leefwereld van mensen met dementie. Ze maken echt wat los.” Het bevalt zo goed “dat we ervoor hebben gekozen het als een vorm van behandeling te gebruiken.”

Vlogzuzsters over alzheimer

Voor de tweede keer organiseert Alzheimercentrum Amsterdam de Alzheimer 10-Daagse. 10 dagen met iedere dag een  activiteit in de aanloop naar Wereld Alzheimer Dag op 21 september. Tijdens deze 10-Daagse zijn er hele verschillende activiteiten voor verschillende doelgroepen. Ook wordt de serie ‘De Vlogzusters’ gelanceerd: 5 vlogs waarin verpleegkundig consulenten antwoord geven op de vijf meest gestelde vragen.

Woonzorg met speciaal lichtplan

Het voormalige ziekenhuis en weeshuis Het Sint Jozefpaviljoen in Gouda wordt verbouwd tot woonzorglocatie, Domus Magnus verwelkomt in december 2019 verwelkomt de eerste bewoners. Er worden 34 luxe woonzorgappartementen gerealiseerd, met onder meer ook een speciaal lichtplan. “Senioren hebben doorgaans behoefte aan een vast ritme van dag en nacht en dus daglicht en schemering. Daar wordt met de energiezuinige, biodynamische verlichting rekening mee gehouden.”

Half jaar alarmsysteem uitproberen

De veiligheid en zelfstandigheid van zelfstandig wonende ouderen verbeteren en hun zorgverleners ontlasten. Dat is het doel van alarmeringssysteem Leefsamen. De gemeente Midden-Drenthe, woningcorporaties Actium en Woonservice, het Drenthe College en de brandweer starten in oktober met een proef. Vijftig huishoudens uit Westerbork en Smilde mogen een half jaar lang gratis het alarmeringssysteem uitproberen, meldt het Dagblad van het Noorden.

Koopkracht nooit hersteld van crisis

Op basis van CPB-cijfers constateert Elsevier Weekblad dat de koopkracht van gepensioneerden de afgelopen jaren wel telkens licht steeg, maar dat zij financieel nooit zijn hersteld van de crisis. In de eerste jaren onder Rutte daalde de koopkracht van gepensioneerden ongeveer in lijn met die van andere Nederlanders. Maar toen de economische crisis voorbij was en werkenden een inhaalslag maakten, haakten de gepensioneerden niet aan.

‘Voor Knarrenhof moet gemeente initiatief nemen’

De PvdA in Lisse dient deze maand een initiatiefvoorstel in bij de raad om te komen tot een Knarrenhof. Wethouder en woningcorporatie tonen zich enthousiast, aldus het Leidsch Dagblad. Het project van huur- en koopwoningen zou om betaalbaar te zijn zo’n twintig tot 25 woningen moeten tellen tellen. Dat de gemeente het initiatief neemt, is volgens de PvdA  belangrijk: “Veel initiatieven lopen uiteindelijk stuk door gebrek aan kennis en goede contacten.”

Subsidie voor aanpak eenzaamheid

Er kan subsidie worden aangevraagd voor de opzet, uitwerking en beschrijving van startende en bestaande lokale initiatieven om eenzaamheid bij ouderen terug te dringen, meldt website BeterOud. ZonMw heeft daartoe twee subsidieoproepen geplaatst.

Hulppunt voor wachttijden CBR

KBO-PCOB gaat mensen die in de problemen komen met hun rijbewijskeuring helpen. Via een speciaal hulppunt kunnen senioren zich melden. KBO-PCOB brengt hun kwestie dan onder de aandacht van het CBR om de procedure te bespoedigen. De problemen bij het CBR blijven voorlopig nog wel even aanhouden, meldt de Telegraaf. Het CBR verwacht in het slechtste geval dat de doorlooptijden pas halverwege 2021 weer normaal zijn. In het beste scenario is dat pas in de zomer van 2020.

Medicijncocktail maakt ouderen biologisch jonger

Een poging om met medicijnen het immuunsysteem van ouderen op te peppen, blijkt volgens de Volkskrant een rare bijwerking te hebben: de deelnemers aan het experiment werden er gemiddeld tweeënhalf jaar jonger door. De laatste jaren zijn er meer proeven met middelen die verouderende mensen langer gezond houden. Het Amerikaanse onderzoek is het eerste waarbij men proefpersonen echt biologisch jonger ziet worden.

‘Ouderen hebben te veel inspraak’

Jongeren zijn slecht vertegenwoordigd in de politiek en de stem van de ouderen weegt steeds zwaarder. Verander het politieke systeem, schrijft Philip Huff (binnenkort 35) in NRC:

Naarmate je ouder wordt, moet je politieke stem niet meer, maar minder gewicht krijgen. Dat horen ouderen misschien niet graag, maar het is wel een mogelijkheid om de Nederlandse democratie en samenleving rechtvaardiger te maken – een democratie en samenleving veelal beheerst door, inderdaad, steeds-ouder-wordende eigenheimers als ik.”