Senioren Journaal van maandag 11 november

Mantelzorg.nl wil bejaardenhuis 2.0

Het tekort aan mantelzorgers stijgt sterk. Liesbeth Hoogendijk, bestuurder van mantelzorg.nl, zegt in Trouw dat de geconstateerde scheefgroei in de toekomst niet alleen op te lossen zal zijn met mantelzorgers. “We moeten ook nieuwe woonvormen maken voor ouderen, het zogenoemde bejaardentehuis 2.0 zal nodig blijken. Een woonvorm tussen zelfstandig thuiswonen en een verpleeghuis. Een beschermde woonsetting waar mensen samenwonen en waar zij die dat kunnen gewoon een eigen leven kunnen blijven leiden.” De bestuursvoorzitter van Hilverzorg zei in de Gooi- en Eemlander: ‘Eigenlijk vind ik het heel jammer dat het oude bejaardenhuis er niet meer is.’

Sociale rol voor super

Staatssecretaris Mona Keijzer (economische zaken) is vandaag voor een werkbezoek in de Plus-super in Benthuizen. De bewindsvrouwe doet dit volgens AD Groene Hart op uitnodiging van SGP-Kamerlid Kees van der Staaij, die in Benthuizen woont. Hij wil Keijzer laten zien welke sociale rol de supermarkt speelt in het dorpsleven. Vorig jaar begon een project waarbij ouderen één ochtend per week naar de winkel komen, koffie krijgen en met hulp van een medewerker boodschappen kunnen doen.

‘Camper? Zorg liever voor je ouders’

“Je kunt voor de oplossing van problemen in de zorg wel altijd naar jongeren kijken, maar ik verwacht juist iets van vitale ouderen”, zegt Marja Jager-Vreugdenhil (lector samenlevingsvraagstukken aan de Hogeschool Viaa) in het Nederlands Dagblad. “En koop wanneer je met pensioen bent geen camper om door Spanje te trekken, maar zorg bijvoorbeeld voor je ouders.”

Pleidooi voor dialect in de ouderenzorg

De ouderenzorg in de gemeente Zwolle kampt met een taalbarrière, meldt dagblad De Stentor. Soms wordt door dialectsprekende ouderen zorg zelfs gemeden, omdat ze bang zijn dat zorgpersoneel ze niet verstaat. Dit stellen de Zwolse coalitiepartijen Swollwacht, ChristenUnie en VVD, die een dialect-idee voor de zorg lanceren.

Interactieve speelzone

Recreatiecentrum Zevenkampse Ring in Rotterdam heeft als eerste accommodatie in Nederland een interactieve speelzone geïntroduceerd met een programma voor ouderen. Onder de naam Play (W)All kunnen senioren deelnemen aan een les waarbij bewegen, samenwerken en vooral plezier centraal staan, meldt AD Rotterdams Dagblad. Wethouder Sven de Langen opent met ouderen uit de wijk de speelzone op 18 november.

Sensoren onder de matras en in de vloer

Sensoren helpen verpleegkundigen. Het Nederlands Dagblad beschrijft Japanse digitale en technologische oplossingen voor de vergrijzing. Sensoren onder de matras houden het ademhalingspatroon in de gaten. Sensoren in de vloer die beweging detecteren, geven de verpleging een seintje als de kamerbewoner ’s nachts uit bed komt. Vergelijkbare systemen worden ontwikkeld voor mensen die nog zelfstandig wonen.

Wijzer na mediafestival

Dat ouderen zich soms geen raad weten met telefoons of tablets, bleek maar weer op het Grijs en Wijs Mediafestival in Hilversum, laat de Telegraaf zien in een video. Ook Metro maakte op het festival  een video, met daarin accent op swipegym.

Vergrijzing blijkt lucratieve business

Ouderen staan bij veel bedrijven niet bekend als de interessantste doelgroep. Ze consumeren, besteden en ondernemen gemiddeld minder naarmate ze ouder worden. Maar doordat vergrijzing in veel landen toeneemt, groeit de vraag naar zorg en geschikt wonen – en vooral de combinatie van die twee. De Belgische vastgoedinvesteerder Aedifica zag het potentieel en besloot eind 2015 om zich volledig op deze markt te storten.^Het bleek een gouden greep, aldus NRC. In Nederland beheert Aedifica 43 complexen met ruim 1.700 huurders. Doel is om dit snel uit te breiden

Inspiratiedag ‘Grenzeloos leven’

Op een inspiratiedag van KBO-PCOB gingen 225 senioren met elkaar in gesprek over het levenseinde en de laatste levensfase. Bij de opening vertelde Joris Slaets vanuit zijn ervaring als arts hoe belangrijk het voor mensen is om hun leven met hun naasten goed af te ronden, in plaats van alleen in te zetten op het medisch rekken van het leven.

Onderscheidend Vermogen

Binnen het project Onderscheidend Vermogen verzorgt Domus Magnus stimulerende extra’s voor haar bewoners. Eén van deze extra’s is dat bewoners ieder jaar hun wens in vervulling mogen laten gaan. “Wat zou u nou echt graag willen doen?”. Het antwoord van een van onze bewoners was: “Een dag naar Den Haag, waar ik een groot deel van mijn leven heb gewoond.”

Zorgformules voor ouderen met kleine beurs

Zorgvilla Tante Toos en de Dienstbode zijn twee formules in het nieuwe franchiseconcept van ouderenzorgorganisatie Aafje en Hans van Putten, destijds ontwikkelaar van de Thomashuizen. Franchisenemers gaan via Aafje Franchise zorg bieden aan ouderen in de regio Rijnmond en Drechtsteden die het niet zo breed hebben.

‘Komaan senioren, naar het Malieveld’

“Komaan senioren, nu wij.” Een AD-lezer riep leeftijdgenoten op om ook naar het Malieveld te gaan om te protesteren en meldt nu te zijn overspoeld door reacties. Een anderer AD-lezer schrijft vandaag. “De senioren worden al jaren uitgeknepen. Met een paar euro’s AOW per jaar erbij kunnen wij de steeds hogere kosten van zorg, energie en boodschappen niet dekken.”