Senioren Journaal van woensdag 12 juli

Twee weken Zomerfestival Beuningen

De seniorenverenigingen in Beuningen organiseren in augustus een twee weken durend Zomerfestival (alle 50-plussers uit de gemeente welkom) met 65 activiteiten; vol ontspanning, creatieve en sportieve activiteiten en culinair genieten.

Hoe wil ik sterven?

Zoals aan zwangeren wordt geadviseerd een geboorteplan te maken, zou iedereen – zeker op een bepaalde leeftijd – ook een sterfteplan moeten opstellen, schrijft NRC na een vijfdelige serie over beslissingen op de grens van leven en dood.

Wijkleercentrum thuiswonende ouderen

Thuiswonende ouderen ondersteunen, daar draait het om in het Wijkleercentrum Meerssen. Het pas geopende centrum is een initiatief van Zuyd, Vista College, MIK & PIW groep en de gemeente Meerssen.

Community Care met leefcoach

Een leefcoach die een oudere met een hulpvraag begeleidt, kijkt welke zorg er nodig is en dat ook regelt. Etten-Leur wil aan de slag met Community Care.

Leven met een glimlach

Chantal Saes is de nieuwe consulent van KBO Limburg. Zij is sinds 2016 zelfstandig ondernemer met als motto ‘Leven met een glimlach’, geeft lezingen over de ouderenzorg, leefplezier en omdenken, coacht mantelzorgers en is kartrekker van een woongemeenschap voor 50-plussers in Weert.

Migrant kan straks jouw luier verschonen

Stel je voor dat een migrant “jouw luier verschoont op het moment dat je allicht zo dement bent dat je het hele fenomeen verschil tussen kleur en cultuur überhaupt allang vergeten bent”. Pleidooi voor een humane kijk op migratie.

Seniorenbeleid hoog op de agenda zetten

De Seniorencoalitie maakt zich zeer grote zorgen over de komende periode, nu het kabinet gevallen is. Vrees is dat de plannen voor wonen en zorg stil komen te liggen. “We hopen dat een nieuw kabinet ouderenbeleid hoog op de agenda zal zetten.”

AOW-verhoging genoeg om inflatie te verslaan?

De bedragen voor de AOW-uitkering zijn per 1 juli op jaarbasis fors gestegen. Vergeleken met juli 2022 is netto sprake van een stijging van ongeveer 9 procent. Is dat voldoende om de inflatie te verslaan?

Robotstofzuiger als pleister op de wonde

Langer thuis wonen, maar dan wel graag op een respectvolle manier: De robotstofzuiger is misschien een pleister op de wonde, “maar alvorens die pleister te plakken moet de wond goed schoon zijn.”

Leef wat meer als een oudere

Volgens psychiater Loren Olson (80) besteden we in ons leven veel tijd aan ambitie en druk zijn en besteden we pas rond ons pensioen tijd aan betekenisvolle zaken. We zouden best wat meer als een oudere mogen leven.