Senioren Journaal van woensdag 12 april 2023

Burgemeester waarschuwt voor oplichters

De gemeente Assen heeft alle inwoners van 70 jaar en ouder een brief gestuurd, waarin burgemeester Marco Out waarschuwt voor bankhelpdeskfraude. “Een groot probleem in het hele land en ook Assen ontkomt daar helaas niet aan.”

‘Coole’ seniorenwoningen bouwen

Vijf Amstelveense partijen hebben het gemeentebestuur opgeroepen om seniorenwoningen te bouwen op een terrein, dat een broedplek moet worden voor starters, creatievelingen en woon-werkateliers.

Hulp bij gezond en veilig wonen

Ouderen kunnen op verschillende manieren ondersteuning krijgen om gezond oud te worden en veilig te wonen in hun eigen wijk. In Eindhoven is de gemeente gestart met een integrale wijkaanpak.

Oud, migrant en arm

Migrantenouderen die in armoede leven, vragen door allerlei obstakels veel minder vaak bijstand aan dan andere ouderen. Vaak vond hun uitsluiting al vóór hun pensioen plaats.

Tussen meer en genoeg

Vaker kiezen voor niet behandelen? De zorg is “een prachtige plek voor onderzoek naar de spanning tussen ‘streven naar verbetering’ en ‘accepteren van het leven zoals het is’.”

Hallo? Ook boomers horen erbij

“Ik ben nu boven de 70. Volgens sommige briefschrijvers heb ik niets meer te vertellen”, reageert een Volkskrant-lezer. ‘Ouderen horen ook bij onze samenleving, en hebben iets te vertellen. Net zoals jongeren. Zorg dat onze samenleving divers is én blijft.”

Meer aandacht nodig voor nierschade

In huisartsenpraktijken kan de patiëntveiligheid op een aantal punten worden verbeterd. Zo kan er meer aandacht zijn voor nierschade onder ouderen.

Levensboeken schrijven

Ouderen die hun levensverhaal graag willen laten optekenen, kunnen zich melden bij de Rijswijkse Schrijverskring Levensboeken. Voor vrijwilligers is er in mei een basistraining Levensboeken schrijven.

Tom Okker opent De Derde Helft

Sjoelen, darten en Jeu de Boules. Het is een greep uit de activiteiten waarvoor senioren in Swifterbant sinds gisteren terechtkunnen bij de tennisclub. Tom Okker, tenniskampioen uit de jaren zestig, kwam voor de opening.

Verkoop Rotterdampas loopt goed na ophef

De reacties van veel oudere gebruikers van de Rotterdampas op het verdwijnen van het kortingstarief voor 65-plussers waren niet mals. Toch loopt de verkoop in het nieuwe pasjaar goed, ook onder senioren.

Door bankhelpdeskfraude 35 mille kwijt

De politie in Zuid-Holland is op zoek naar vier verdachten van oplichting door ‘bankmedewerkers’. Eén van de vier slachtoffers is maar liefst 35.000 euro kwijtgeraakt.