Senioren Journaal van woensdag 11 maart

In uiterste geval geen IC voor 80-plussers?

Als het in de ziekenhuizen echt uit de hand loopt met coronapatiënten, zullen er harde keuzes gemaakt moeten worden, schrijft NRC. Voor intensivecare-artsen is er een ‘pandemie-protocol’. Daarin staat wie er geweerd worden van de intensive care bij een crisis en overvolle ziekenhuizen. Het gaat onder meer om uitbehandelde kankerpatiënten en ouderen boven de tachtig jaar. Iedereen die te weinig overlevingskansen heeft. Het gaat hier om een landelijk noodscenario, iets dat op ministerieel niveau besloten wordt.

Corona-zorgen bij de verpleeghuizen

In verpleeghuizen wonen veel zeer kwetsbare mensen bij elkaar, waardoor het coronavirus voor hen extra gevaarlijk is. En het doet een groot beroep op het toch al schaarse personeel, zegt Conny Helder, bestuursvoorzitter van de ouderenzorgorganisatie tanteLouise en bestuurslid van de brancheorganisatie, in de Volkskrant. Zij maakt zich zorgen over de snelheid waarmee het virus op de verpleeghuizen afkomt. iemand met dementie langdurig in een kleine woonruimte opsluiten, is geen optie. ‘We zullen van persoon tot persoon moeten bekijken, samen met de familie, hoe we daarmee omgaan.’

Meeste senioren niet bang voor coronavirus

Bijna een op de twintig senioren (4 procent) is bang om het nieuwe coronavirus op te lopen. Ze noemen vooral hun eigen, vaak broze gezondheid als reden. Een ruime meerderheid (58 procent) is niet bang besmet te raken. Veel van hen denken dat het vergelijkbaar is met een gewone griep. Dat meldt seniorenorganisatie KBO-PCOB volgens het ANP op basis van een eigen onderzoek onder 1200 mensen van gemiddeld 74 jaar. De helft van hen (51 procent) vermijdt drukke plekken om besmetting te voorkomen.

‘Veel ouderen in Italië overleven niet’

Corona is veel ernstiger dan een griep, zegt een Italiaanse arts in NRC. “De situatie is nu op z’n zachtst gezegd dramatisch”, schreef hij in een lang en veel gedeeld bericht op Facebook. “Ik heb er geen andere woorden voor. Het is letterlijk oorlog geworden en het is dag en nacht een strijd.” Hij beschrijft hoe de ene na de andere patiënt het ziekenhuis wordt binnengebracht. Positief, positief, positief. De bordjes op de bedden zijn allemaal rood: longontsteking aan twee kanten. Veel ouderen zijn ten dode opgeschreven.

‘Even niet langs bij opa en oma’

Burgemeester Theo Weterings stond tijdens de raadsvergadering in Tilburg stil bij het coronavirus. Hij begon volgens Omroep Brabant de vergadering met een moment van bezinning en riep op de crisis ‘op z’n Brabants’ te lijf te gaan. Ook zei hij: “Stop even met de bezoekjes aan opa en oma, maar bel ze.”

Verpleeghuisstage voor iedere arts

Zorg voor kwetsbare ouderen moet meer en beter geïntegreerd worden in het basiscurriculum van de geneeskundeopleiding, en artsen in opleiding tot klinisch specialist moeten een korte praktijkstage ouderengeneeskunde in het verpleeghuis volgen, aldus een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.  “Zo kunnen alle artsen competenties ontwikkelen die voor ouderenzorg van belang zijn, maar die binnen de muren van een ziekenhuis minder goed te verwerven zijn.”

‘Ouderen verdienen positieve wooncarrière’

De opgave als het gaat om ouderenhuisvesting is enorm, schrijft Vastgoedjournaal. Tegelijkertijd lijken (gemeente)bestuurders daar nog nauwelijks mee bezig. “Zorgvastgoed en ouderenwoningen zijn niet echt sexy,” zegt René Lolkema domeinleider zorg en wonen bij HEVO. “terwijl het een positieve keuze moet zijn om een volgende stap in je woon carrière te maken”.  Om de behoefte vooral lokaal inzichtelijk te maken heeft HEVO een landelijk onderzoek uitgevoerd.

Woonzorglocatie met verpleegstudio’s

Woonbron en Pieter van Foreest gaan 68 sociale huurwoningen en een woonzorglocatie met 119 verpleegstudio’s realiseren in de laatste nieuwbouwwijk van Delft: Nieuw Delft. Dat meldt AD Rotterdams Dagblad. Volgens Pieter van Foreest ‘zetten we op deze manier een mooie en belangrijke volgende stap naar de ontwikkeling van wonen voor senioren op een vertrouwde plek in het hart van Delft’. Onderzocht wordt nog of er ook ‘woningen met zorg binnen de muren’ gebouwd kunnen worden.

Levensloop- en aardbevingsbestendig

In Appingedam is de bouw van 184 nieuwe gezins- en levensloopbestendige woningen in Opwierde-Zuid gestart. De oude woningen worden gesloopt omdat ze niet aardbevingsbestendig zijn.

Samen borduren tegen eenzaamheid

Senioren uit Den Bosch en Vught borduren tot en met 7 september in de ‘BuurtKunstPool’ aan een levensgroot textielkunstwerk. En tégen de eenzaamheid, schrijft het Brabants Dagblad. “We willen de eenzaamheid onder ouderen verzachten. Borduren is een middel om senioren samen te brengen. We nodigen de senioren op zes locaties in Den Bosch en Vught uit om mee te doen.” Schilderen kan ook, evenals, verhalen vertellen, muziek maken, gezellig kletsen of koffie of thee drinken.

Subsidie voor seniorenyoga

Toen bleek dat de gemeente yoga aan ongedocumenteerden had gesubsidieerd, was de politieke ophef groot in Amsterdam, onder meer bij de Partij van de Ouderen. Maar groepjes Amsterdamse senioren kunnen al jarenlang rekenen op financiële steun voor yogalessen. Maar juist ouderen ontvingen al een veelvoud van het bedrag aan yogasubsidie, leert volgens het AD een blik op het subsidieregister van Amsterdam.