Senioren Journaal van donderdag 12 maart

Meer eenzaamheid dreigt door corona

Nederlandse ouderen dreigen door het oprukkende coronavirus minder bezoek en aandacht te krijgen van familie en mantelzorgers. Kinderen en kleinkinderen besluiten bij kleine verkoudheidssymptomen al bezoekjes af te gelasten. Bovendien dreigen ook activiteiten voor senioren te worden gecanceld vanwege het virus. Dat blijkt uit een rondvraag van NU.nl onder woordvoerders van diverse belangenorganisaties.

Verontrusting over leeftijdsgrens behandeling

“Bij ons, in de provincie die tot dusverre het zwaarst is getroffen door het Corona-virus in Nederland, melden zich verontruste, emotionele en soms ook boze leden”, aldus KBO-Brabant. Onderwerp: de instelling van een leeftijdsgrens voor de behandeling van Corona-patiënten. In Italië reeds formeel voorgesteld door medisch specialisten, in Nederland nog slechts een onderwerp in het maatschappelijk debat. “Op de wijze waarop dat debat gevoerd wordt, valt veel af te dingen”, aldus voorzitter Leo Bisschops.

Opruiming onder oudjes

Een 73-jarige lezer van Trouw schrijft: “Elk jaar sterven tijdens griepgolven honderdduizenden zwakke en oude mensen. Dat is blijkbaar een mechanisme in de natuur, dat dient om – oneerbiedig gezegd – opruiming onder ons oudjes te houden. Dat is toch niet anders met het huidige coronavirus? Zouden we dat tot op zekere hoogte niet gewoon kunnen accepteren?”

‘Nu beter niet in grote groepen’

Moet Nederland misschien ook meer doen tegen het coronavirus? Crisisbeheersings-experts vinden vooralsnog van niet. Wel moet de overheid beter gaan communiceren over de genomen maatregelen, zeggen ze tegen de NOS. “Er mag wel iets nadrukkelijker worden oproepen dat als je ouder – en daarmee kwetsbaar bent – je je nu beter niet in grote groepen kan begeven.”

‘’Corona kan ik er niet nog bij hebben’

In Woudrichem, op de grens van Brabant en Zuid-Holland, nemen klanten van de viskraam maatregelen, beschrijft NRC. Een auto houdt halt voor de viskraam, een kind stapt uit, de bestuurder (81) draait met tegenzin het portierraam open. “Ik laat mijn kleinkind de vis halen. Ik heb alles afgezegd, want ik ben ziek en corona kan ik er niet nog bij hebben.” Twee 60-plussers zeggen: “Wij doen de boodschappen in de supermarkt heel vroeg of ’s avonds laat, wanneer het rustig is en we weinig mensen tegen komen.”

Crisispakket met hogere AOW?

De FNV maakt zich grote zorgen over de enorme economische onzekerheid door de uitbraak van het coronavirus. Het kabinet moet zo snel mogelijk de koopkracht van werkenden en gepensioneerden garanderen voordat Nederland in een recessie belandt, zegt vicevoorzitter Tuur Elzinga volgens de Telegraaf. Hij pleit onder meer voor het repareren van de koopkracht van gepensioneerden door de AOW te verhogen als de pensioenfondsen verder in de problemen komen.

Condoleren met knikje, kist dicht

De uitvaartbranche is druk bezig met protocollen voor de verzorging en uitvaart van coronaslachtoffers. Tegelijk worden meer maatregelen genomen om extra besmettingen bij uitvaarten te voorkomen, schrijft de Telegraaf. Docendo, het opleidingsinstituut voor de uitvaartbranche, geeft vrijdag in samenwerking met het RIVM en de GGD een presentatie om overledenenverzorgers te leren hoe ze veilig met een coronaslachtoffer moeten omgaan.

Liever bouwen dan verbouwen

Gemeenten moeten dit jaar hun plannen laten zien voor ouderenhuisvesting. “De dertien miljard euro die nodig zouden zijn om woningen van ouderen aan te passen, zijn bij lange na niet toereikend”, stellen de hoogleraren Jos Schols en Tinie Kardol in de Telegraaf. “Menig mobiele oudere staat open voor wonen met leeftijdsgenoten in een landelijke omgeving. Liever bouwen dan verbouwen. Er moet meer worden gedaan met de mogelijkheden om vrijkomende agrarische grond voor deze doelgroep te bestemmen, net als met het bevorderen van groepswonen. Een kleinschalig aanbod van complexe verpleeghuiszorg zal het groepswonen compleet maken.”

Zó bouw je voor oudere bewoners

Veel nieuwbouw in Etten-Leur houdt te weinig rekening met de behoeften van ouderen, vindt de lokale Seniorenraad. “Deuren die verkeerd draaien, hoge drempels, stopcontacten op onmogelijke plekken.” De belangenorganisatie heeft nu volgens dagblad BN De Stem zelf een lijst opgesteld met maatregelen die huizen ‘seniorvriendelijker’ kunnen maken: het Seniorenlabel.

Postschool AlphA

“Met de postschool willen we een trend zetten in en buiten Tilburg”, zeggen Esther de Raad en Michael Breukers over hun nieuwe project: postschool AlphA. “De postschool biedt  colleges aan chronisch zieke mensen en mensen die kampen met ouderdomsproblemen. De colleges gaan  over kunst en cultuur, actueel maar ook in historisch perspectief .”

Lange ziekteduur, hoge zorglast

Dementie gaat vaak gepaard met een lange ziekteduur en een hoge zorglast. Dit heeft grote impact op de persoon met dementie, op hun naasten én op het zorgsysteem. Recente studie heeft de zorgduur en de langetermijnfactoren die van invloed zijn op dementiezorgtrajecten in kaart gebracht.

Code oranje voor langer thuis

Wethouder Han de Jager maakt van Alphen aan den Rijn maakt zich volgens Alphens.nl zorgen over het langer thuis wonen van senioren. “In Alphen aan den Rijn is het wel code oranje”, zegt De Jager. “In 2040 is meer dan 15 procent van de inwoners aangewezen op een voor ouderen geschikte woning.”

‘Hoortoestel bijna net zo normaal als bril’

Vijftigplussers vinden een hoortoestel bijna net zo normaal als een bril: 80,8% schaamt zich totaal niet voor een bril, 68,6% niet voor een hoortoestel. Dat meldt Oogvoororen.nl  uit een onderzoek onder 2034 50-plussers.

Hulp bij klussen in en om huis

Woningcorporatie Intermaris continueert de samenwerking met WonenPlus West-Friesland, een netwerk van vrijwilligers dat mensen ondersteunt bij praktische klussen in en om het huis. Ook Stichting Present Steenwijkerland en Woonconcept werken in de komende jaren samen om mensen te helpen die dat nodig hebben bij praktische klussen.

Voorrang broer of zus in verpleeghuis

De Tweede Kamer heeft een voorstel aangenomen van VVD en 50Plus om ervoor te zorgen dat een broer of zus met voorrang naar hetzelfde verpleeghuis kan verhuizen als hij of zij ook intensieve zorg nodig heeft. Een goed voorstel, vindt ANBO, want het draagt bij aan de kwaliteit van leven van deze ouderen.