Senioren Journaal van vrijdag 11 augustus

Behoefte aan Seniorenombudsman

Nederland kent nog geen Seniorenombudsman, maar heeft daar wel behoefte aan, vindt Senioren Netwerk Nederland. Nationale ombudsman Reinier van Zutphen staat positief tegenover het idee voor een Seniorenombudsman.

Senioren vrezen app betaald parkeren

Belangenorganisatie COSBO-ACO vreest dat de nieuwe app voor betaald parkeren in Utrecht veel te ingewikkeld is voor ouderen. “Het wordt voor veel mensen een ramp.” Met minder bezoek en minder zelfstandigheid.

Zwolle lanceert actieplan doorstroming

De gemeente Zwolle komt met een plan om ouderen te verleiden hun grote woning te verlaten. Of juist zolderkamers te gaan verhuren. Dat moet duizenden woningzoekers helpen.

Inkomenstoets huishoudelijke hulp mag niet

Het ministerie van Volksgezondheid wil dat gemeenten stoppen met een inkomenstoets voor huishoudelijke hulp. ‘Zo’n inkomensgrens stellen mag nu niet van de wet. Gemeenten moeten daarmee stoppen.’

AOW-leeftijd kan nog altijd verder omhoog

Nog altijd kan de AOW-leeftijd verder omhoog, berekenen ambtenaren opnieuw in een lijst van mógelijkheden voor het opstellen van verkiezingsprogramma’s: één jaar langer doorwerken levert bijna 3 miljard euro per jaar op aan besparing op AOW.

Greep uit eigen kas

Vanaf 1 juli volgend jaar wordt het voor mensen die met pensioen gaan mogelijk 10 procent het pensioenvermogen ineens op te nemen. De grote vraag is: wat houd je er netto aan over en hoe voorkom je dat jezelf fiscaal in de vingers snijdt.

Sterk gehecht aan eigen huisarts

Meer dan 90% van de huisartsen en patiënten (65+) vindt het belangrijk dat de patiënt in bepaalde situaties, zoals bij een ernstig ziektebeeld, contact heeft met de eigen huisarts.

Pleidooi herstelplan gemeenten ouderenzorg

50PLUS Groningen vraagt de colleges van B&W in alle gemeenten van de provincie om een herstelplan voor de ouderenzorg op te stellen. Volgens partij is het, nu het Rijk het laat afweten, de beurt aan de gemeentes.

Woonzorg in eigen dorp

Er komt een nieuwe kleinschalige woonvoorziening (16 studio’s) voor ouderen in Ens. Dorpsbelang Ens spant zich er al jaren voor in. Op dit moment is het vaak niet mogelijk om in Ens te blijven wonen als intensieve en langdurige zorg nodig is.

Monitoring met AI-systeem energieverbruik

Met sensors en AI kunnen mensen op afstand steeds beter gemonitord worden. Een Canadees energiebedrijf heeft daar een extra mogelijkheid aan toegevoegd door het energieverbruik van mensen te analyseren op afstand.