Senioren Journaal van woensdag 1 maart

CDA Limburg samenredzaamheidsfonds

Het CDA Limburg pleit voor een provinciaal samenredzaamheidsfonds van 20 miljoen euro voor voorzieningen en zorginitiatieven . “Je moet investeren in de samenleving”, zegt partijleider Wopke Hoekstra.

Met je 102 jaar nog even naar de Ikea

“Zo’n hoogbejaarde sprankelende vrouw die ons met een grote glimlach heeft laten rondlopen, is goud waard.” Een huisarts over haar bezoek aan een 102-jarige patiënt die haar vertelt wat het geheim is om zo oud te worden.

Met vrijwilligerswerk gezonder en gelukkiger

Ouderen die vrijwilligerswerk doen voelen zich over het algemeen gezonder, gelukkiger en hebben een lagere kans op depressieve symptomen. Er is sprake van verhoogde eigen regie en zingeving.

Meer dan honderd 80-plussers opgelicht

Meer dan honderd ouderen zijn opgelicht door Rotterdamse criminelen die zich voordeden als bankmedewerkers. “We zijn gestopt met tellen, het waren er te veel”, zegt de politie.

IJsselstein steeds meer een soort Florida

“We vergrijzen en worden steeds meer het Florida van de provincie waar alleen ouderen hun laatste dagen slijten”, zegt een wethouder van IJsselstein. “De hele sociale samenhang valt langzaam maar zeker uit elkaar.”

Bijna 90% van ouderen gaat stemmen

De animo onder ouderen om te gaan stemmen voor de Provinciale Staten-verkiezing is groot. In een peiling van seniorenorganisatie ANBO zegt maar liefst 87% van plan te zijn om op 15 maart naar de stembus te gaan.

BVNL: ouderengedeputeerde elke provincie

De nieuwe partij van Tweede Kamerlid Wybren van Haga, Belang van Nederland (BVNL), wil dat in elk nieuw provinciebestuur een gedeputeerde komt die zich met beleid voor ouderen gaat bezighouden. Dat meldt het ANP.

Begrip voor de stakingen

De stakingsdreiging in het regiovervoer dwingt gemeenten en vervoersbedrijven tot het zoeken van praktische oplossingen.“Gelukkig ontvangen we weinig klachten en is er begrip voor de stakingen”, aldus seniorenorganisatie KBO-PCOB.

Vereenzaming door betaald parkeren

Ouderen vereenzamen als Alphen aan den Rijn vasthoudt aan betaald parkeren tot 21.00 uur in het stadshart. Draai dit parkeerregime terug, vragen de Alphense ouderenbonden aan de gemeente.

50 jaar strijd voor vrijheid van sterven

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) viert dit jaar haar vijftigste verjaardag met diverse activiteiten en bijeenkomsten in het hele land. Met een campagne ”Voorkom een open einde. Maak je eigen keuzes”.

Boodschappenpakketten voor dagbesteding

Een cadeautje voor de vijftien deelnemers aan de dagbesteding in Huis van Eemnes, dankzij een actieve vrijwilligster: voor ieder een boodschappenpakket van Plus, dat deze pakketten over had na een zegeltjesactie.

Wachtlijst in Assen snel opgelost

In gemeente Assen is de lange wachtlijst voor huishoudelijke hulp verdwenen. Zorgaanbieders zijn er toch in geslaagd personeel aan te trekken, aldus RTV Drenthe.

Preventie met regiewijkverpleegkundige

Een wijkgerichte aanpak met preventie als rode draad werpt in Rotterdam vruchten af om te bevorderen dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. Met actuele data maakt de regiewijkverpleegkundige een wijkplan met doelstellingen.

Achterstand bij CIZ loopt verder op

De achterstand bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) is verder toegenomen. Zo’n 11.000 mensen wachten op een oordeel over hun aanvraag voor langdurige zorg, vaak een plek in het verpleeghuis of zware zorg thuis, meldt Skipr.

Zorgkosten één instantie per regio

De Zorgverzekeringswet moet op de schop, waarbij samenwerking boven marktwerking moet staan, betoogt een ouderenzorgbestuurder. Met voor de bekostiging één instantie per regio