Pensioen is emotie, merkt Ombudsman Pensioenen Henriëtte de Lange elke dag, zegt zij in het AD. ‘Wij zijn de vergaarbak van alles wat er mis gaat met pensioenen.’

Nieuwsblog van donderdag 9 mei 2019

ACTUALITEITEN

Levensverwachting 81,7 jaar

Nederland heeft Europees gezien een hoge levensverwachting, blijkt volgens de Telegraaf vandaag op de Dag van Europa uit cijfers van het CBS:  In 2016 lag die op 81,7 jaar, terwijl het EU-gemiddelde precies 81 jaar was. Dat komt vooral door de Nederlandse mannen, van wie de levensverwachting met 80 bijna twee jaar boven het Europese gemiddelde lag. De levensverwachting van vrouwen is met 83,2 vergelijkbaar met de EU.

‘Meer jaren in gezondheid doorbrengen’

Verschillende onderzoekers slaan de handen ineen om achteruitgang eerder te herkennen, af te remmen én te herstellen, aldus NU.nl. Prof. Eline Slagboom (voorzitter Nederlandse Vereniging voor Verouderingsonderzoek): “We willen uitzoeken welke factoren bijdragen aan gezond en vitaal ouder worden.” Het onderzoek richt zich op drie peilers: achteruitgang bij ouderen eerder herkennen, slijtage afremmen en de opgelopen schade herstellen. Het uiteindelijke doel is dat ouderen meer jaren in gezondheid doorbrengen.”

Handreiking voor woonvorm met regie voor familie

Familie-initiatieven zijn al gemeengoed in Duitsland, maar in Nederland nog relatief nieuw. Walter Hamers van de Nijmeegse woningcorporatie Talis pleit al jaren voor een woonvorm voor bewoners met dementie waarbij familie de regie heeft. Met diverse partijen is gewerkt aan een handreiking om corporaties te helpen bij zulke initiatieven. Brancheorganisatie Aedes bericht hierover.

OPINIE

Vergrijzing slecht voor consumentenvertrouwen

Met de vergrijzing dreigt het consumentenvertrouwen in Nederland structureel op een lager niveau te komen. Want oudere mensen zijn een stuk minder optimistisch dan jongeren. Alleen een nog verdere verbetering van het onderwijs kan tegenwicht bieden, aangezien optimisme toeneemt naarmate mensen langer en beter geschoold zijn. Dat is volgens Het Financieele Dagblad de conclusie uit een studie van CBS-medewerker Jeroen Nieuweboer.

Gepensioneerden blijven boos op vakbonden

De organisaties van gepensioneerden, NVOG en KNVG, en vakbonden zijn volgens de Telegraaf elkaar nog geen millimeter genaderd omtrent de pensioenonderhandelingen. : Het gaat om drie miljoen gepensioneerden die zich niet vertegenwoordigd voelen”, zegt de NVOG. Het CNV wijst erop dat er ook ouderenorganisaties die de standpunten van NVOG en KNVG niet delen. “Het wantrouwen en sentiment binnen deze organisaties leeft bij ons niet.”

TRENDS

Toekomst 60-plussers Deurne onder de loep

Deurne had al ‘Wonen met Gemak’, waarbij ouderen een scan kunnen laten maken van hun huis. Volgende week een tweede project voor ouderen van start: Wonen en Zorg. De gemeente en de Deurnese KBO zetten dit samen op om zestigplussers intensief na te laten denken over hun toekomst, aldus het Eindhovens Dagblad.

In de rij voor een gezellig en vers diner

En òf er behoefte is aan een gezonde, verse maaltijd en een gezellige dis voor ouderen in Beek, meldt De Gelderlander: Een half jaar nadat de nieuwe keuken van gemeenschapshuis Averhof in gebruik is genomen, moet er een wachtlijst voor de open tafel worden aangelegd.

TENSLOTTE

Het 60-plus team van FC Emmen maakt zich op voor Europees voetbal, meldt het Dagblad van het Noorden. Het team reist af naar Lissabon voor een toernooi walking football bij Benfica.