Een beetje aanmatigend klinkt het wel, dat Nederland komt vertellen hoe je het best ouderen kunt verzorgen, schrijft dagblad Trouw over handelsmissie ouderenzorg naar China.

Nieuwsblog van woensdag 8 mei 2019

ACTUALITEITEN

Nederlandse ouderenzorg gewild in China

Ouderenzorg exporteren, zo wil directeur Micha van Lin van de Taskforce Healthcare de samenwerking met China in Trouw eigenlijk niet noemen. Al heeft de overeenkomst die minister Hugo de Jonge gisteren in China ondertekende er wel iets van weg. De Nederlandse overheid sloot een paar jaar geleden veel tehuizen en wil dat ouderen met hulp van zorgorganisaties meer thuis blijven wonen. Getalsmatig is dat een succes. Dat willen de Chinezen ook, zegt Van Lin. Van Nederland valt iets te leren, en te kopen.

6880 handtekeningen voor een mantelzorgvrije week

De afgelopen weken ondertekenden 6880 mensen de petitie waarmee ze mantelzorgers een vrije week gunnen, zonder gedoe. Deze handtekeningen werden dinsdag overhandigd aan respijtaanjager Clémence Ross, meldt MantelzorgNL.

Oudere woningbezitters verwachten flinke overwaarde

Woningeigenaren zitten op rozen, door de gekte op de woningmarkt. Althans, dat denken ze zelf, blijkt volgens RTL Z uit onderzoek van ABN Amro. Vooral woningbezitters van boven de vijftig zijn optimistisch. Meer dan een derde van hen verwacht een winst tussen de 100.000 en 300.000 euro als het huis nu verkocht zou worden.

Rond 60 jaar welvaart het hoogst

De welvaart in Nederland varieert sterk per levensfase, blijkt uit onderzoek van het CBS in het economenblad ESB. Rond een leeftijd van 60 jaar is de welvaart het hoogst.

OPINIE

Gemeenten vrezen isolement ouderen door wachttijd CBR

De Vereniging van Zeeuwse Gemeenten heeft een brandbrief gestuurd aan minister Cora van Nieuwenhuizen over de aanhoudende problemen bij het CBR. Ouderen in Zeeland raken geïsoleerd, meldt Omroep Zeeland.

Ouderen dachten dat de bieb hun belastingaangifte ging verzorgen

Staatssecretaris Knops schreef dat hij wil zorgen dat iedereen kan meedoen in de digitale samenleving, met als belangrijk element dat mensen nog beter geholpen moeten worden in bibliotheken. Uit een opiniestuk in de Volkskrant over de problemen rond de bibliotheekbudgetten blijkt dat spoedig bibliotheken werden bezocht “door bejaarden met schoenendozen vol bonnetjes die meenden dat de ‘bieb’ hun belastingaangifte ging verzorgen”.

Oudere werkende genegeerd

Werkgevers bieden hun medewerkers vanaf 56 jaar veel minder vaak cursussen en trainingen aan dan de rest van hun personeel. Tot deze conclusie komt pensioeninstituut Netspar, meldt de Telegraaf. De onderzoeker noemt het ’een treurig verhaal’ dat werkgevers nog steeds minder in oudere werknemers investeren dan in jongeren.

TRENDS.

Heusden pakt eenzaamheid aan

De gemeente Heusden houdt een grote enquête over eenzaamheid, schrijft het Brabants Dagblad. De gemeente roept de hulp van inwoners in om er een beter beeld van te krijgen. Via de gemeentelijke website kunnen ze een speciale enquête invullen. De gemeente polst ook meteen of inwoners iets willen betekenen voor mensen die zich eenzaam voelen.

Rivas: robotpoes een hit op afdeling

Dementerende ouderen in instellingen van Rivas hebben baat bij het knuffelen met bewegende pluchen katten en honden. Dat concludeert Rivas, dat inmiddels in sommige woongroepen zo’n ‘robotpoes’ heeft neergezet, meldt AD Rivierenland.

TENSLOTTE

Een maand lang scheurt de 61-jarige Riek Vlieg uit Tynaarlo met haar scootmobiel het land door om geld op te halen voor eenzame ouderen. RTV Noord reed een stukje met haar mee.