‘De huisartsenpopulatie bestaat inmiddels overwegend uit parttimers en urenschrijvende waarnemers/zzp’ers’, schrijft een Telegraaf-lezer. ‘Mijn huisarts vertelde me dat hij het merendeel van zijn patiënten niet eens meer kent.’

Nieuwsblog van vrijdag 10 mei 2019

ACTUALITEITEN

‘Scootpool’ blijkt een groot succes

Een proef van de gemeente waarbij mensen een scootmobiel delen, valt bij gebruikers in de smaak, meldt AD Haagsche Courant. In de Schilderswijk is al een wachtlijst voor de service, meldt de gemeente. De twaalf beschikbare scootmobielen worden momenteel door in totaal 77 mensen gebruikt. In de jaarrekening over 2018 meldde het stadsbestuur al dat het delen van de elektrische karretjes door mensen die slecht ter been zijn de zorgkosten kan drukken. Zeker als dat op grote schaal gebeurt.

Woontorens ouderen Haren en Hoogezand

In zowel Haren als Hoogezand is gestart met de bouw van twee woontoren voor ouderen, meldt NU.nl. Met de bouw van de in totaal vier nieuwe woontorens bouwt ZINN ‘verder aan moderne en toekomstbestendige ouderenzorg’.

SP Schagen wil gratis openbaar vervoer ouderen

Er is in Schagen geld over in het budget voor ouderenbeleid. De SP-fractie wil volgens het Noordhollands Dagblad dat dit geld wordt ingezet voor gratis openbaar vervoer voor 65-plussers. De SP wijst op de doelstelling van het Schager ouderenbudget: het bestrijden van sociaal isolement en eenzaamheid en ’het activeren van ouderen’.

OPINIE

‘Pessimistische ouderen leven langer’

Ouderen zijn pessimistischere consumenten dan jongeren, blijkt volgens FD-columnist Ed Groot uit een prima artikel in economenblad ESB. Groot verwijst ook naar een Duits onderzoek uit 2013. Daaruit blijkt dat pessimistische ouderen langer leven. De reden is vooral dat zij betere leefregels en voorzorgsmaatregelen in acht nemen dan hun lichtzinnige leeftijdgenoten.”

Post-diagnostic support als vorm van mensenrecht

In Schotland hebben mensen met dementie samen met de Alzheimer-organisatie afgedwongen dat iedereen met de diagnose dementie recht heeft op minimaal één jaar ondersteuning na de diagnose. Deze post-diagnostic support wordt gezien als een vorm van mensenrecht. “Wat mij betreft zouden we dat recht op steun na diagnose ook in Nederland moeten invoeren”, schrijft Marc Wortmann (oud-directeur Alzheimer’s Disease International) in Trouw.

TRENDS

Woongroep Zandroos in Diever

Ruim tien jaar droomden de leden van woongroep Zandroos over een eigen plek om samen te leven. Die droom gaat volgens Dagblad van het Noorden volgende maand in Diever in vervulling. In de 22 woningen komen vier stellen te wonen, de rest zijn alleenstaanden van rond de 67 jaar.

Herstelhotel Hoogeveen zit altijd vol

Herstelhotel Hoogeveen bestaat vijf jaar. De zorg voor mensen die tijdelijk niet thuis kunnen wonen om te herstellen, blijkt volgens Dagblad van het Noorden een schot in de roos. “We vullen een gat op in de markt.”

E-training om pijn te herkennen bij mensen met dementie

Hoe weet je of mensen met vergevorderde dementie pijn hebben? Een Europees team onderzoekers waaronder Miriam Kunz van het UMCG heeft daarvoor een nieuw hulpmiddel ontwikkeld: de PAIC 15-observatieschaal.

TENSLOTTE

Onlangs hebben SeniorWeb, Vereniging van Openbare Bibliotheken en Koninklijke Bibliotheek een overeenkomst getekend om de komende vijf jaar samen te werken aan het vergroten van digitale vaardigheden en digitale participatie van ouderen, meldt Stadsblad Utrecht.