Wie niet ouder wordt, is dood. Dus stop met treuren over je ouder wordende lichaam,  schrijft journalist José Rozenbroek in NRC.

Nieuwsblog van zaterdag 9 maart 2019

ACTUALITEITEN

Liever wetenschapscafé dan bingo

Vandaag begint de Week van de Hoogbegaafdheid. Voor jonge mensen met een hoog IQ is er wel aandacht, maar hoe zit dat met ouderen? Uit onderzoek onder honderd hoogintelligente 60-plussers blijkt volgens dagblad Trouw dat een meerderheid zich eenzaam voelt en meer dan 80 procent zich graag verder wil ontwikkelen. In het Utrechtse woonzorgcentrum De Ingelanden proberen ze er tijdens het intakegesprek met een toekomstige bewoner al achter te komen of diegene behoefte heeft aan meer dan bingo. Er is bijvoorbeeld ook een wetenschapscafé.

Samen beslissen binnen de zorg

Vijf ziekenhuizen gaan een speciaal programma uitvoeren om het ‘samen beslissen’ binnen de ouderenzorg te bevorderen. Ouderen met meerdere aandoeningen tegelijkertijd vormen hierbij de doelgroep. KBO-PCOB is er nauw bij betrokken en spreekt van een veelbelovende project.

OPINIE

‘Zo vrij zijn ouderen vaak niet in hun keuzes’

Bestuurssecretaris Rozemarijn Schalkx vertelt in de Volkskrant hoe zij van mening veranderde over autonomie in de laatste levensfase. Het is voor haar “zeer de vraag of een doodswens op oudere leeftijd vanwege een voltooid leven wel zo autonoom tot stnad komt. “Er kan sprake zijn harde of zachte dwang van de omgeving. Zeker als het recht op euthanasie bij een voltooid leven wettelijk mogelijk wordt. Dat zal een vraag oproepen die ouderen zich voorheen niet hoefden te stellen: is het wellicht beter als ik er niet meer ben?”

Zorgkosten dwingen tot ‘heel gevoelige keuzes’

Moet een 94-jarige demente vrouw met suikerziekte, ernstig hartfalen en een longontsteking nog wel de meest uitgebreide zorg krijgen? Of is het beter dat artsen zich inzetten om haar waardig te laten sterven? “Dat zijn heel gevoelige keuzes, maar die moeten we wel gaan maken,” zegt Chris van den Haak van accountantskantoor BDO in Het Parool in een artikel waarin wordt nagegaan hoe de zorg betaalbaar kan blijven “Tachtig procent van de kosten van ziekenhuizen gaan naar ouderen. Op den duur wordt dat door de vergrijzing onbetaalbaar.” Het onderwerp is zo ongemakkelijk dat geen politieke partij de vingers eraan wil branden.

TRENDS

Kangoeroewoning bevalt familie Jorritsma goed

Annemarie Jorritsma (VVD, Eerste Kamer) en haar man wonen sinds 2005 met de gezinnen van hun beide dochters in een zogenaamde kangoeroewoning in Almere. Het samenwonen bevalt zo goed, is te lezen in een familieportret in Het Financieele Dagblad, dat intussen ook kleinkinderen al hebben aangegeven later een eigen woning in het pand te willen hebben.

VPRO webserie De Drie Hoven

Vanaf maandag 11 maart is via de website van de VPRO een 8-delige documentaire te zien over ouderen in het Amsterdamse verzorgingshuis De Drie Hoven. In de serie ‘Uitgewoond’ worden acht mensen gevolgd die horen dat hun verzorgingshuis moet sluiten.

TENSLOTTE

Bij de Brabantse provinciale verkiezingen staan drie ouderenpartijen op het stembiljet, is te lezen in BN De Stem: 50Plus, Senioren Brabant en Ouderen Appèl/Hart voor Brabant. Alle drie willen ze ongeveer hetzelfde.