‘Eigenlijk ben ik krakkemikkig all over’, hoorde NRC-columnist Frits Abrahams een zilvergrijze dame zeggen tijdens een wachtkamergesprek.

Nieuwsblog van woensdag 10 april 2019

ACTUALITEITEN

‘Ruim 50% van de Nederlanders veroudert behoorlijk succesvol’

De kans om in Nederland succesvol oud te worden is bovengemiddeld. Dat blijkt volgens de Vrije Universiteit uit een onderzoek van wetenschapper Almar Kok, die over een periode van 16 jaar een grote groep 55-plussers in hun verouderingsproces. Kok bracht het verouderingsproces van 2185 deelnemers in kaart aan de hand van negen aspecten die het lichamelijke, mentale en sociale functioneren beoordeelden. EenVandaag betrok het onderzoek bij het checken dat de uitspraak of je langzamer wordt naarmate je ouder wordt.

‘Ziekenhuiszorg ondermaats voor mensen met dementie’

De zorg in het ziekenhuis voor mensen met dementie is ondermaats. Dat concludeert Alzheimer Nederland naar aanleiding van onderzoek onder mantelzorgers. ‘Ziekenhuizen zijn onvoldoende ingesteld op mensen met dementie. Actie is noodzakelijk.’

Omroep MAX zet mensen met beginnende dementie aan het werk

Omroep MAX wil mensen in een beginnende fase van dementie helpen aan een baan. Door ze terug te plaatsen in de maatschappij, krijgen ze het gevoel er weer bij te horen, stelt omroepbaas Jan Slagter in het AD. Hij wil het idee ook omzetten in een tv-programma.

OPINIE

‘Superleuk’ Kleuters Tegen Kwalen 792.000 kijkers

Bedoeling van het MAX-programma ‘Kleuters tegen kwalen’ is dat de ouderen energieker, gezonder en minder eenzaam worden van de bezoekjes van de 4-jarigen. Dat leek bij de meeste senioren te lukken. Kijkers werden in ieder geval vrolijk van het programma, aldus een Televizier-bericht over de kijkcijfers. “Een superleuk programma, mede door een goede casting van de senioren”, meldt de AD-rubriek ‘Angela kijkt tv’.

‘Vergrijzing houdt vanzelf op’

Wereldwijde vergrijzing zorgelijk? Het valt allemaal wel mee, zo relativeren veel deelnemers (5229) aan de Stelling van de Dag in de Telegraaf. “Op een gegeven moment zijn al die oudjes overleden en met minder geboortes neemt de wereldbevolking op termijn vanzelf weer af.”  In Nederland is volgend jaar een op de drie (31,7%) inwoners boven de 65 jaar, in 2040 zelfs 47,3%. Stemmers verwachten moeilijkheden met de betaalbaarheid van de vergrijzing.

TRENDS

Uitnodiging van de wooncoach

De kinderen zijn de deur uit en het huis is te groot, traplopen of de tuin bijhouden wordt moeilijker. Dat zijn momenten waarop oudere huurders (vrijblijvend en gratis) in gesprek kunnen gaan met een wooncoach van woningcorporaties de Alliantie, Dudok Wonen en Het Gooi en Omstreken, meldt dagblad de Gooi- en Eemlander. Alle huurders van 65 jaar en ouder krijgen wijk voor wijk een uitnodiging.

Rollator met sensoren

Kun je het aantal valpartijen onder ouderen terugdringen door de rollator slimmer te maken? Dat onderzochten vier vwo’ers, is te lezen in de Leeuwarder Courant. Ze bevestigden  sensoren aan de rollator, waarmee die zelf obstakels moest opmerken. De proef verliep niet optimaal vanwege de goedkope materialen, maar overduidelijk herkende de ‘gepimpte’ rollator de obstakels.

TENSLOTTE

Inbraak, overval, babbeltrucs of online handelsfraude: het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft verschillende middelen beschikbaar gesteld om ouderen te informeren over onveilige situaties, meldt gemeente.nu.