‘Pluk de dag en morgen weer’ is onthuld als tekst op de gevel van het vernieuwde verpleeghuis De Vijf Havens in Rotterdam.

Nieuwsblog van dinsdag 9 april 2019

ACTUALITEITEN

Neder-Betuwe wil alcoholgebruik ouderen aanpakken

Hoe zorgen we ervoor dat senioren in Neder-Betuwe minder gaan drinken? Met die vraag houdt het team van het preventieproject Niet voor NIX zich dit jaar bezig, meldt De Gelderlander. Burgemeester Jan Kottelenberg: “We zien dat een aantal ouderen behoorlijk veel drinkt, en dat eigenlijk qua gezondheid niet moet doen.”

Pensioen van mannen derde meer dan van vrouwen

Aan het begin van hun werkzame leven bouwen mannen en vrouwen ongeveer evenveel pensioen op, maar bij oudere leeftijdsgroepen blijken mannen volgens het CBS steeds hogere aanspraken op te hebben gebouwd dan vrouwen. Mannen komen gemiddeld uit op een hoger te bereiken pensioen dan vrouwen, namelijk 13 700 tegen 9 200 euro.

OPINIE

‘Laat AOW’ers makkelijker samenwonen’

De AOW-korting doet terecht aarzelen weer met iemand samen te gaan wonen, aldus een reactie in de Volkskrant. “Terwijl dat voor de samenleving wel degelijk huizen zou opleveren. Misschien zou iemand eens moeten uitrekenen wat voor de overheid beter is: samenhokkende AOW’ers korten of ze motiveren om de huizen waarin ze nu alleen wonen,beschikbaar te laten komen voor de huizenmarkt.”

’Laat oudere wonen in recreatiehuis’

Er blijkt geen oog te zijn voor de massa ouderen met een veel te ruime woning en steil trappenhuis die gaarne hun woning afstaan aan een jong gezin, reageert een Telegraaf-lezer. “Voor hen is zo’n betrekkelijk kleine gelijkvloerse recreatiewoning op het platteland beheersbaar in onderhoud en zij zullen die zogenaamd gezellige drukte van de stad weinig missen.”

Meer grootouders dan kleinkinderen

We gaan wereldwijd richting de 11 miljard aardbewoners. En dat doen we vooral met grijze haren, zeggen de Verenigde Naties volgens de Telegraaf. Want voor het eerst zijn er meer grootouders dan kleinkinderen. Stelling van de Dag is bij de Telegraaf: Wereldwijde vergrijzing zorgelijk.

TRENDS

Voor het eerst net zo veel vijftigplussers als jongeren

Dit jaar zijn er voor het eerst net zo veel vijftigplussers als jongeren. Dit heeft grote financiële consequenties. Niet alleen de overheid worstelt met de toegenomen levensverwachting en de vergrijzing. Ook de pensioenfondsen moeten veel langer pensioen uitkeren dan waarop ze gerekend hadden,aldus het AD in een achtergrondartikel. In dit artikel wordt geconcludeerd dat mensen met zware beroepen in alles de klos zijn: zij krijgen minder pensioen en gaan aantoonbaar eerder dood. Ook is te lezen dat het aantal jaren dat mensen in goede gezondheid doorbrengen iets meer stijgt dan de pensioenleeftijd en dat we dus wat langer kunnen genieten van ons pensioen.

Grada heeft niets aan haar levenstestament

Gijs en zijn vrouw Grada dachten het goed geregeld te hebben: ze lieten hun wensen vastleggen voor als ze bijvoorbeeld dement zouden worden. Maar dat levenstestament blijkt waardeloos en Grada heeft nu niets meer te zeggen over haar levenseinde, aldus een reportage van EenVandaag.

Studenten en ouderen koken samen soep

Oma’s Soep laat studenten en zelfstandig wonende ouderen in Amsterdam samen soep koken, aldus Het Parool. “We laten ouderen zo lang mogelijk thuis wonen. We merken hier hoe eenzaam ze zijn, dat is heel treurig.” Oma’s Soep zag intussen deelname aan een pitchwedstrijd van Albert Heijn beloond met een plaats in de schappen.

TENSLOTTE

Onder de noemer OoKiDo, wat staat voor Opa & Oma + Kinderen = Doen, zoekt Leefbaarheidsteam Ermelo 55-plussers als opa’s en oma’s voor kinderen zonder grootouders, meldt dagblad De Stentor.