‘Circa 20% van de ouderen in Brabant bevindt zich op of net boven de armoedegrens en voor hen is de zorg te duur’, zegt voorzitter Leo Bisschops van KBO-Brabant.

Nieuwsblog van donderdag 11 april 2019

ACTUALITEITEN

Samenwerking rond specialisten ouderengeneeskunde

In de Achterhoek ruilen zorginstellingen de concurrentie in voor samenwerking, aldus de Gelderlander: Specialisten ouderengeneeskunde gaan overal in de regio helpen. Benadrukt wordt ook dat deze specialisten hun specialistische werk moeten kunnen doen. Nu worden ze nog te vaak voor andere zorgvragen ingezet. Ook is het plan om de medewerkers rond de specialisten beter op te leiden.

In China regelen steeds meer senioren zelf iets

Ook China vergrijst snel en de ouderenzorg kan die trend niet bijhouden. Steeds meer senioren regelen zelf iets, aldus een reportage in Trouw. Bijvoorbeeld in de vorm van een coöperatieve woongroep voor senioren: met z’n twaalven in een villa. Traditioneel is de ouderenzorg in China een taak van de kinderen, maar als gevolg van de éénkindpolitiek en de arbeidsmigratie is dat niet langer houdbaar.

‘CBR-gedupeerden met kluitje in riet gestuurd’

KBO-Brabant wil senioren helpen bij het indienen van een schadeclaim bij het CBR en roept gedupeerden op zich te melden. De problemen bij het CBR bezorgen veel senioren grote zorgen en hoge extra kosten, aldus de bond. De oplossing waar minister Van Nieuwenhuizen komt is volgens KBO-Brabant “geen oplossing, maar een schoffering van gedupeerden.”

OPINIE

Tiny bejaardenhouses?

Een Volkskrant-lezer ziet veel ouderen alleen in gezinshuizen wonen, die gebaat  zouden zijn bij een kleine goedkopere woning in een gebouw waar hulp aanwezig is en waar ze in clubjes met elkaar kunnen praten en koffie drinken (vooral mannen). Voorstel van deze lezer: laat gemeenten op open terrein tiny houses bouwen rondom een mooie tuin. Met een huisje waar je kunt koffie drinken met elkaar en hulp kunt vragen. Laat vooral gelijk geïnteresseerden samen wonen.

Jan Slagter als Pieter Storms 2.0

Ondanks al het leed, geniet Angela de Jong ook van het programma Zorgwaakhond, schrijft zij in haar tv-rubriek in het AD. “En dan vooral van Jan Slagter, die als een Pieter Storms 2.0 opereert. Hij overvalt de verantwoordelijken met draaiende camera, probeert ze eerst met charme te bewerken, maar als dat niet lukt, gaat hij vol in de aanval.”

TRENDS

Training voor veilig e-biken

Om het aantal ongevallen met e-bikes te verminderen, houdt de gemeente Kampen op 7 juni samen met een aantal rijschoolhouders een veiligheidsdag elektrisch fietsen voor senioren, meldt dagblad de Stentor.

Studie naar ouderen met psychische klachten

Zorginstelling Noorderbreedte en NHL Stenden gaan volgens de Leeuwarder Courant samenwerken om oplossingen te bedenken voor het groeiend aantal ouderen met psychische klachten in Friesland. Het gaat onder meer om dementie, de ziekte van Korsakov en depressies.

TENSLOTTE

’Eenzaam ben je niet alleen’. Onder die noemer hebben medewerkers van de Heerhugowaardse stichting MeerSaam een certificaat ontvangen waarmee zij zelf trainingen kunnen geven, meldt het Noordhollands Dagblad.