‘Hoe ouder je wordt, hoe meer je echt jezelf bent’, zegt Annelies Harps-Timmerman, docent Toegepaste Gerontologie bij Hogeschool Windesheim.

Nieuwsblog van maandag 8 april 2019

ACTUALITEITEN

Kringloopwinkel podium voor theater over ouder worden

De Amersfoortse amateurtheatergroep Teatro Obstinato ging gisteren op artistieke wijze in op de aspecten van ouder worden. De spelers kozen een kingloopwinkel als podium, is te lezen in AD Amersfoortse Courant. De weg van het ouder worden werd verbeeld door melancholie naar vroeger, door het minder goed kunnen bewegen, de vele pillen en tenslotte de dood.

SP: actie nodig voor ouderen aardbevingsgebied

Sandra Beckerman van de SP stelt volgens de Noorderkrant Kamervragen over de situatie van zelfstandig wonende ouderen in het aardbevingsgebied. “Deze groep heeft specifieke problemen, zij zijn vaak minder mobiel en lopen daarom extra risico bij een aardbeving.”

Kindervisite wapen tegen depressie bij 85-plussers

Kan het samenbrengen van volstrekt verschillende generaties, geboren in een andere eeuw, de gezondheid en het geluk van een groep ouderen veranderen? In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië is een dergelijk experiment, gevolgd op televisie, al geslaagd. Met Kleuters tegen kwalen brengt Omroep Max nu een Nederlandse variant1, schrijft de Telegraaf. In een zorghotel in de Achterhoek krijgen negen senioren, ieder met hun eigen kwalen, gedurende anderhalve maand drie à vier keer per week een groep kleuters op bezoek. NPO 1, 22.15 uur.

OPINIE

Ard Schenk brengt ouderen in beweging

Ard Schenk, de 75-jarige schaatsheld en voormalig fysiotherapeut, adviseert tijdens lezingen senioren op één been te staan. Vaak lukt dat zijn toehoorders niet, vertelt hij in Het Parool. “Dan zeg ik: ‘Oefen dat, desnoods zoek je steun tegen een muur of een kast, maar blijf wel op één been staan en probeer je sok aan te trekken. Oefen je dat niet, dan komt over tien jaar de wijkverpleegster het voor je doen.”

TRENDS

Niet weer tien jaar wachten op een Knarrenhof

Initiatieven voor woonprojecten worden voortaan deels gesubsidieerd en de overheid staat garant voor een lening. Nu de ideeën nog. Atie Schipaanboordvan de ANBO geeft tegenover NU.nl uitleg over de mogelijkheden. Als voorbeeld wordt steeds De Knarrenhof genoemd.

“Dat project is al tien jaar geleden gestart, en alleen in Zwolle is er één geopend. Voordat het weer tien jaar duurt, moeten we dus nu met plannen komen.”

Rondkomen van een AOW’tje

De gemeente Hoeksche Waard gaat de verborgen armoede in kaart brengen. Dat gebeurt volgens AD Rotterdams Dagblad na onderzoek van de Senioren Partij Hoeksche Waard. Volgens deze partij moet maar liefst 10 procent van de 19.000 ouderen op het eiland rondkomen van een ‘AOW’tje’. Zo’n 60 procent heeft er een klein aanvullend pensioen bovenop.

‘Ondersteuning bij mantelzorg geeft rust’

ONVZ vindt het belangrijk dat oudere mensen zo lang mogelijk gezond en vitaal blijven en kunnen genieten van hun eigen omgeving, meldt de zorgverzekeraar in een commerciële bijlage bij NRC. “Tegelijkertijd beseft ONVZ dat dit veel kan vragen van mantelzorgers. De aanvullende zorg van Senior Service en Saar aan Huis kunt u zelf inzetten.”.

TENSLOTTE

Voor het programma ‘In voor mantelzorg-thuis’ zijn Vilans en Movisie op zoek naar organisaties die de samenwerking voor en met mantelzorgers en vrijwilligers willen verbeteren. Zij krijgen twee jaar lang begeleiding, terwijl ze in de praktijk, samen met andere lokale organisaties, aan de slag te gaan met verbeteracties.