‘Wat mij betreft zouden slaapmiddelen helemaal in de ban moeten’, zegt hoogleraar medicatieveiligheid Patricia van den Bemt bij Radar. Een op de vier 65-plussers neemt regelmatig een slaappil.

Nieuwsblog van dinsdag 7 mei 2019

ACTUALITEITEN

Vakantiepark omvormen tot seniorenbuurt

Hellevoetsluis mag vrijwel zeker, in het kader van een landelijke proef, een luxe vakantiepark omvormen tot grote seniorenbuurt. Dit meldt AD Rotterdams Dagblad. Het gaat om het resort Città Romana, dat aan het Haringvliet ligt en 263 bungalows telt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt dat het in gesprek is met de gemeente Hellevoetsluis en het vakantiepark.

Mentale achteruitgang af te leiden uit iPhone-gedrag?

Apple heeft een nieuwe onderzoekspaper uitgebracht, waarin ze uitleggen hoe iPhone-gewoonten kunnen voorspellen hoe je mentale vermogens in de loop van de tijd achteruit gaan, meldt website iculture.nl.

OPINIE

Niet ontevreden over tehuizen Zaanstreek

Het oordeel over de verpleeg- en verzorgingshuizen in Zaanstad is niet slecht, meldt het Noordhollands Dagblad. Na de uitzending over de slechte zorg in tehuis Guisveld vroeg de krant om ervaringen van bewoners en familieleden. Er kwamen iets meer dan twintig uitgebreide reacties. Niet alleen over de situatie van vandaag, soms gingen mensen jaren terug. Die verhalen zijn afschuwelijk, aldus de krant.

‘Geef ouderen dan een tijdelijke toestemming om te rijden’

“Ik wacht al drie maanden op antwoord van het CBR”, schrijft een lezer in het AD. “Mag ik nog rijden? Ik heb nu twee keer medische informatie ingestuurd maar nog steeds geen bericht. Binnenkort word ik 75. Ik ben gezond genoeg om te rijden, dat weten ze bij het CBR.” Voer dan een tijdelijke toestemming in als het zo druk is, aldus deze AD-lezer.

TRENDS

Zorgen om demente buurvrouw

De bewoners van de van Duivenvoordestraat in Rijen maken zich volgens Hart van Nederland grote zorgen over een demente buurvrouw. Zij woont al jaren in wijk, maar haar geestelijke gesteldheid is de afgelopen jaren achteruit gegaan. Vorige week ontstond er een gevaarlijke situatie toen de vrouw het gas aan liet staan. De situatie was zo dreigend dat een aantal huizen moest worden ontruimd. Intussen is het gas afgesloten.

Hulp voor echtpaar en hun 50 verwaarloosde postduiven

Vijftig verwaarloosde postduiven die werden aangetroffen bij een ouder echtpaar in Beuningen, zijn elders ondergebracht. Dat meldt de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming volgens Omroep Gelderland. Er komt ook hulp voor het echtpaar zelf (83 en 85 jaar). Het is volgens de inspectiedienst een breder spelend probleem. ‘Nederland vergrijst en dat betekent dat er meer ouderen met dieren zijn.’

‘Behoefte aan innovatieve woonvormen’

Er is in Enschede veel behoefte aan woningen voor ouderen waarbij zorg, ondersteuning en gemeenschappelijke ruimten worden gecombineerd. Dat maakt het CDA volgens dagblad Tubantia op uit gesprekken met zorg- en woningcorporaties, makelaars en ouderen die nu nog thuis wonen. In een brief aan het college van B en W wijst CDA-raadslid Sara Nijenhuis op de (financiële) stimuleringsregeling die onlangs door het kabinet in het leven is geroepen voor innovatieve woonvormen.

TENSLOTTE

Hoe word je prettig en beter oud in je eigen buurt? In de inspiratiebundel ‘Prettig Oud in eigen buurt’ is te lezen hoe Elburg en Bergen op Zoom dat hebben aangepakt.