‘Er komt nog een enorme hoeveelheid mensen aan – de babyboomgeneratie – die allemaal een veel duidelijkere mening hebben over het levenseinde’, zegt bestuurder Steven Pleiter van de Levenseindekliniek in Trouw.

Nieuwsblog van zaterdag 6 april 2019

ACTUALITEITEN

80-plussers steeds vaker gedwongen opgenomen

Een recordaantal mensen is vorig jaar gedwongen opgenomen in een psychiatrische instelling of verpleeghuis. De rechter legde ruim 27.000 dwangopnames op, blijkt uit cijfers die Nieuwsuur opvroeg bij de Raad voor de Rechtspraak. Opvallend is het aantal 80-plussers dat gedwongen wordt opgenomen.

Voedselbank ziet weinig ouderen

Voedselbank Waalwijk ziet steeds meer mensen aankloppen, aldus het Brabants Dagblad. Opvallend is dat ouderen de weg naar de voedselbank nog nauwelijks weten te vinden. Ouderen met een (te) smalle beurs kennen vaak de regelingen niet of vinden het een hele stap om er gebruik van te maken, denken ze bij de voedselbank. Daarom is het project ‘Mogen we u ook helpen’ gestart.

OPINIE

‘Zou ik dit mijn eigen moeder aandoen?’

Twee jaar na hun geruchtmakende manifest over de verpleeghuizen zien Carin Gaemers en Hugo Borst nog geen enkele verbetering, schrijven zij in NRC. “Het is management by spreadsheet. Hoe grootschaliger, hoe verder van de werkvloer, zullen we maar zeggen. Deze bestuurders vergeten bij elk besluit de vraag te stellen: zou ik dit mijn eigen moeder aandoen?” Grootschaligheid zou moeten worden verboden. “Geen zorgfabrieken meer, maar sympathieke op zichzelf staande verpleeghuisjes in elke dorp of stadsbuurt.”

Oprukkende bejaarden

In de Volkskrant was deze kop te lezen: Senioren rukken op, dus ook op de woningmarkt. Een lezer reageert: Ja, de senioren rukken op en dat doen ze met wapens zoals: rollaters, scootmobielen, stokken en krukken! Wat een misplaatste kop.

TRENDS

‘Daar zit je dan in je doorwaaiwoning’

De Telegraaf en budgetinstituut Nibud organiseerden samen een koopkrachtdag en doet daar vandaag verslag van: Daar zit je dan in je doorwaaiwoning. Je hebt alleen AOW. Meer dan een eenvoudige huurwoning kun je je niet permitteren. Erg goed geïsoleerd is het niet. En op je oude dag heb je het al zo gemakkelijk koud. Je zet de thermostaat nog maar eens een graadje hoger. Je hoeft op je oude dag toch niet in de kou te zitten? Maar de energierekening gaat dit jaar met honderden euro’s omhoog. Hoe je dat moet betalen, weet je niet. Want met alleen AOW is het al passen en meten. En dan vertelt premier Mark Rutte dat bijna iedereen erop vooruit gaat in Nederland.

 ‘Knarrenhoven hebben de toekomst’

Meer bouwen voor senioren, was de Stelling van de Dag in de Telegraaf. Van de 5097 lezers die reageerden, is 93% het er mee eens. Verder is 58% het er mee eens dat een bejaardenhuis niet bij de nieuwe generatie seioren past (32% is het daarmee oneens). Bijna 90% vindt projecten als de Knarrenhof een goede ontwikkeling.

TENSLOTTE

Dementienetwerken pakken de zorg voor mensen met dementie op verschillende manieren aan, blijkt uit cijfers van Zorgverzekeraars Nederland.