‘Huisvesting voor ouderen wordt door de lokale overheid niet als sexy ervaren’, zegt ANBO-directeur Liane den Haan in EenVandaag.

Nieuwsblog van maandag 6 mei 2019

ACTUALITEITEN

Medische wereld botst over spoedzorg ouderen

Artsen, verpleegkundigen, ziekenhuizen en zorgverzekeraars steggelen volgens de Volkskrant over de normen waaraan de zorg voor ouderen op de spoedeisende hulp moet voldoen. Medisch specialisten vinden dat de kwaliteit van de zorg omhoog moet; ziekenhuizen vrezen dat de kosten daardoor te hoog worden en dat een gebrek aan personeel zal ontstaan. De specialisten willen dat een arts op de spoedeisende hulp altijd binnen 30 minuten telefonisch kan overleggen met een medisch specialist met kennis van multimorbiditeit (meerdere ziektes en hun onderlinge verband) en combinaties van medicijnen en ouderen.

Handelsmissie ouderenzorg naar China

Bijna een kwart van alle 65-plussers ter wereld woont in China. Daarmee heeft het land de grootste ouderenzorgmarkt wereldwijd. Van 6 tot en met 10 mei organiseert het platform Task Force Health Care daarom samen met de Nederlandse overheid een handelsmissie naar China, melden het Nederlands Dagblad en de NOS. In de handelsmissie zijn vertegenwoordigd hogescholen, universiteiten, multinationals, zorgorganisaties en midden- en kleinbedrijf.

OPINIE

Tachtig-plus met prostaatkanker: is opereren wel de juiste keuze?

“De patiënt beslist, maar moet wel goede informatie krijgen”, zegt bestuurder Ab Klink (oud-minister van Volksgezondheid) van zorgverzekeraar VGZ in het AD. “Wie na zijn 80ste prostaatkanker krijgt, moet weten dat de tumor op die leeftijd zó langzaam groeit, dat het de vraag is of opereren wel de juiste keuze is. ”

‘Osteoporose is een suffe aandoening’

Huisarts Joost Zaat schrijft in zijn column in de Volkskrant dat osteoporose een suffe aandoening is. “Ik heb het zelf, dus ik mag het zeggen.” Zijn benadering is: niet te veel aandacht aan besteden. Volgens Zaat is osteoporose een aandoening die enorm toeneemt sinds het op de markt komen van pillen in 1995. “Zolang je niks breekt is er niet veel aan de hand. En voor het breken is er meestal meer nodig dan een broos botje.”

TRENDS

Tekort aan woningen voor senioren stijgt alleen maar

In het hele land is een groot tekort aan geschikte huizen voor ouderen. En dat tekort groeit de komende jaren snel. “Overheid en gemeenten weten dit al jaren maar doen hier nog te weinig aan: laks en onvoorstelbaar”, zegt belangenvereniging ANBO in EenVandaag.

ANBO-directeur Liane den Haan van de vereniging ANBO noemt de manier waarop overheid omgaat met ouderenhuisvesting laks en onvoorstelbaar.

Eitwit- en vitaminerijke ontbijten

Marjanne Prins uit Arnhem (opgeleid tot diëtist) maakt met BonDuo eiwit- en vitaminerijke ontbijten voor ouderen. In februari presenteerde zij tijdens de jaarlijkse Geriatriedagen het resultaat. Inmiddels, bijna twee maanden na de lancering, zijn er duizend pakketten met elk zes kuipjes verkocht, uitsluitend via internet, vertelt zij in Het Financieele Dagblad. ”Ouderen zijn vaak verrassend behendig op internet; ze weten ons goed te vinden.”

TENSLOTTE

Doordat er steeds meer oude mensen komen, neemt het aantal mensen dat naar de huisarts moet met problemen aan maag, lever of darm toe, is in het AD te lezen bij de start van een campagne van de Maag Lever Darm Stichting.