‘Bij het afbouwen van de verzorgingshuizen kakelde ook iedereen elkaar na, maar nu heeft iedereen spijt’, zegt PVV Tweede Kamerlid Fleur Agema in NRC over de ziekenhuizen.

Nieuwsblog van zaterdag 4 mei 2019

ACTUALITEITEN

‘Gehoorapparaat wordt je persoonlijke assistent’

Gehoorapparaat en gadget? Het kan, denken ze volgens Het Financieele Dagblad bij fabrikant Starkey. Livio AI vertaalt 27 talen, registreert je fitheid en belt de dokter als je valt. “In de komende vijf tot zeven jaar wordt het gehoorapparaat een soort onopvallende superheld”, zegt de topman van Starkey in het FD. “Het wordt je persoonlijke assistent. Het zal je veel beter kunnen vertellen wat je allemaal over je lichaam weten wilt: hartslag, bloeddruk, bloedsuiker.” De kosten: $ 2500 à $ 3000 of meer per gehoorapparaat, afhankelijk van de dokter en zijn of haar diensten.

OPINIE

Ouders van Fleur Agema haalden de 70 niet: Je kunt helemaal niets voorspellen

De ouders van Fleur Agema, Tweede Kamerlid PVV, overleden vorig jaar allebei. In een interview in NRC zegt zij: “Wat mijn ouders is overkomen heeft me nog eens duidelijk gemaakt dat je niets kunt voorspellen. Helemaal niets. In anderhalf jaar tijd kregen haar vader en haar moeder zeven operaties en elf spoedopnames in het ziekenhuis en allebei hebben ze het niet gered. Haar vader was 69 jaar, haar moeder 66. Ze stierven vorig jaar vlak na elkaar – haar vader aan een bacterie in zijn knie, haar moeder aan een ziekenhuisbacterie. “Alles wat we hier in de Tweede Kamer doen is tot leven gekomen. Ik was in shock. Hun toekomst bleek helemaal niet te bestaan.” Het bevestigde Fleur Agema’s overtuiging dat we niet moet geloven in scenario’s van het kabinet over zorgkosten.

Niet overal is er eerbied voor de ouderen

Dit weekend van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag zijn er op het scherm veel oude mensen die erbij waren, en geëerd worden voor hun rol in de laatste oorlog. Niet iedereen die de oorlog nog heeft meegemaakt staat in ons land op een veilig voetstuk. Dat blijkt volgens Trouw zondag uit de serie ‘Uitgewoond’, een indringend verslag van de gedwongen verhuizing van een aantal zeer oude bewoners van woonzorgcentrum De Drie Hoven. ‘Uitgewoond’ bestaat uit acht kleine afleveringen van ruim een kwartier, door regisseur Marijke Schonewille simpelweg gefilmd met haar smartphone. De aflevering deze zondag heeft als thema ‘veerkracht’: filmster Schonewille is verrast hoe monter veel bewoners toch doorgaan met inpakken en de moed erin houden.

TRENDS

Noabershof houdt woning vrij voor zorg

De initiatiefgroep voor Noabershof Olnzel in Oldenzaal wil een woonvorm met  ruim twintig huur- en koopwoningen realiseren, aldus Tubantia. De bewoners betalen ook samen voor een woning die ze zoveel mogelijk vrij houden. “Stel dat iemand dementeert, dan kan daar zelfs een professional wonen voor de verzorging.” Noabershof Olnzel lijkt op het concept Knarrenhof.

Slimme luier vraagt zelf om vervanging

Beeldzorg, medicijndispenders die tabletjes op het juiste tijdstip afgeven, domotica, meldzorgcentrales en nog veel meer. “Slimme toepassingen gaan ons enorm helpen in een vergrijsde samenleving. En daar moeten we ook niet bang voor zijn”, zegt manager Jan Megens van Zorgkantoor Menzis tegen Tubantia. Als voorbeeld noemt hij slimme luiers. Daar zitten sensoren in, die een seintje geven wanneer de luier aan vervanging toe is.

TENSLOTTE

In een bijzonder zorghuis in Den Haag wonen verstandelijk gehandicapte bejaarden die ‘óók nog dement zijn. Volkskrant magazine beschrijft hoeveel empathie, geduld en liefde hun verzorging vergt.