Bejaarden die uren hun plas moeten ophouden en maar eens in de week onder de douche gaan. Dit beeld van zorginstellingen klopt niet meer, stelt AD-lezer Jaap Pleij uit Roosendaal. Hij ergert zich wél aan sikkeneurige zorgverleners.

Nieuwsblog van donderdag 6 juni 2019

ACTUALITEITEN

Minister over pensioenen: Ik ga geen valse beloftes doen

Na negen jaar praten is er eindelijk een akkoord over ons pensioenstelsel. Minister Wouter Koolmees wil er niet eens aan denken dat de FNV-leden nu alsnog roet in het eten gooien. De D66-bewindsman denkt dat er een goed pakket ligt, waar je eigenlijk geen nee tegen kan zeggen. Maar Koolmees erkent in een interview in de Telegraaf ook: hij kan niet beloven dat de pensioenen volgend jaar helemaal niet gekort zullen worden.

Duitse nepagenten lichten ouderen op

Duitse criminelen die zich voordoen als agenten hebben in de afgelopen twee jaar 23 miljoen euro buitgemaakt, aldus NRC. De nepagenten doen onder meer alsof ze bij een noodnummer werken en halen zo voornamelijk ouderen over geld over te maken of hun waardevolle spullen ‘in bewaring’ te stellen. De gedupeerden verloren tot duizenden euro’s per persoon.

Thuiszorg in de fout

Met een schimmige financiële constructie heeft thuiszorgorganisatie Privazorg de randen van de wet opgezocht. Het bedrijf dreigt nu ten onder te gaan. Dagblad Trouw schrijft over rommelen met bv’s en sjoemelen met euro’s. De directie van Privazorg heeft in 2013 6 miljoen euro weggesluisd om aandeelhouders uit te kopen. Vorig jaar probeerde Privazorg nog eens 12 miljoen te onttrekken aan het toezicht van cliëntenraad en raad van commissarissen.

OPINIE

Verpleeghuis van de toekomst: beschermd ‘thuis’

Het verpleeghuis van de toekomst vraagt, zowel op het gebied van zorg als qua bouw, om vernieuwende inzichten, schrijft  Mark Logtenberg (commercieel ontwikkelingsmanager Zorg | HD Groep) in Vastgoed journaal. In zijn visie is het verpleeghuis van de toekomst verre van het traditionele verpleeghuis, maar veel eerder een beschermd ‘thuis’. “Stap af van reguliere systemen en de klassieke voorbeelden en biedt ruimte aan maatwerk en tijdloze architectuur.”

‘Senioren betrokken bij duurzaamheid’

Veel senioren zijn betrokken bij het onderwerp duurzaamheid,  blijkt volgens KBO-PCOB uit een flitspeiling onder 1.300 senioren. “Maar liefst 92% van de Nederlandse senioren vindt duurzaamheid een belangrijk thema. 78% van de respondenten geeft aan duurzaam te leven.”

TRENDS

65-plussers als doelgroep festivals

De 65-plusser wordt een steeds interessantere doelgroep voor evenementenorganisators. Zo vindt in augustus voor de derde keer Forever Young plaats, een groot festival voor ouderen. NU.nl gaat na wat zoal de keuzes zijn voor de senioren die nog graag uitgaan.

“Veel mensen denken dat ouderen vooral klagen, niets kunnen en alleen maar geld kosten. Maar ze weten ook hoe ze een feestje kunnen bouwen en ze houden wel van een biertje of wijntje.”

Haalbaarheidsonderzoek Brokanthuis

Provincie Overijssel kent 15.000 subsidie toe voor een haalbaarheidsonderzoek naar een Brokanthuis, meldt Hengelo’s Weekblad. Onderdeel is een onderzoek naar alternatieve woonwensen van senioren in Hengelo en omgeving. Een Brokanthuis is een assisted livingwoonconcept voor circa 30 senioren.

TENSLOTTE

Stichting Dagtocht Ouderen Elst (DOE) bestaat al sinds 1948 en organiseert ieder jaar een dagtocht voor ouderen.  Deze maand gaan ze er nog op uit, maar misschien is het wel de laatste keer, meldt De Betuwe. Want door het teruglopen van sponsorgeld wordt het jaarlijks uitje voor ouderen bedreigd.