‘Ik ben een beetje huiverig dat er ál te veel compassie met ons ouderen gaat ontstaan. Ik pleit ook voor een zekere weerbaarheid’, zegt Hedy d’Ancona (81, ambassadeur van Lang Leve Kunst) in het Friesch Dagblad.

Nieuwsblog van woensdag 5 juni 2019

ACTUALITEITEN

‘Gepensioneerden en bijna-gepensioneerden winnaars pensioenakkoord’

Naar verwachting wordt vanochtend een principe-pensioenakkoord gepresenteerd. Wie de echte winnaars zijn? RTL-commentator Frits Wester: “De mensen die nu met pensioen zijn of bijna gepensioneerd zijn.” Ook de Volkskrant merkt op dat gepensioneerde 60-plussers het meeste profijt hebben. Maar hun pensioenen zijn de laatste jaren vrijwel niet verhoogd, soms zelfs verlaagd. Het doemscenario dat hun pensioen de komende jaren niet verhoogd en hoogstwaarschijnlijk verlaagd zou worden, is nu weg.

Dagbesteding in de wijk met minder dure krachten?

Het Eindhovense gemeentebestuur wil volgens het Eindhovens Dagblad nieuwe experimenten op het gebied van zorg en welzijn, die meer kostbare, specialistische zorg overbodig maken. Gedacht wordt onder meer aan dagbesteding. De gemeente hoopt die (deels) te kunnen vervangen door wijkvoorzieningen waar iedereen (met een niet te zware zorgvraag) terecht kan, zodat er minder dure zorgkrachten en zorgaanbieders nodig zijn.

OPINIE

Naar meer persoonsgerichte zorg in verpleeghuis

Christian Wallner, nieuwe lector Verpleegkundige Intramurale Ouderenzorg aan de Hogeschool Leiden, ziet in de toekomst meer persoonsgerichte zorg in verpleeghuizen, zegt hij in het Leidsch Dagblad. Concrete voorbeelden op de werkvloer staan centraal. Duidelijk is al wel dat de protocollen minder leidend moeten worden. “Natuurlijk moeten beroepskrachten volgens de regels handelen. Maar daarin kunnen we ook doorschieten.”

‘Onze kinderen plukken de vruchten’

“Ik ben 70-plus, heb vijftig jaar met plezier gewerkt en ik gun de jongeren een goeie ouwe dag”, schrijft een lezer van Trouw in een bijdrage in een pensioendiscussie. “Maar de emancipatie heeft gezorgd voor een hoger inkomen dan dat wij hadden. Door zuinig te leven en de handen uit de mouwen te steken hebben we een eigen huis kunnen verwerven waar onze kinderen de vruchten van zullen plukken. Indexeer de pensioenen weer, dan creëren we een win-winsituatie. Wij krijgen dan wat meer te besteden, wat we toch niet doen vanwege onze spaarzaamheid. Uiteindelijk komt het bij de jongeren terecht.”

Alleen AOW: elke maand 150 tot 400 euro tekort

Hans van Dijk uit Gemert, oud-wethouder en nu seniorenconsulent, maakte huishoudboekjes voor mensen met alleen AOW. Hij berekende dat zij elke maand met tekorten kampen van 150 tot 400 euro. Vooral omdat hun kosten oplopen, bijvoorbeeld voor huur en energie, terwijl hun inkomsten niet meegroeien. Het Eindhovens Dagblad doet verslag van de hoorzitting over armoede en ouderen.

TRENDS

‘Studentenhuis voor ouderen’ slaat aan

Hoe ga je eenzaamheid onder ouderen tegen? Simpel, je laat ze samenwonen, aldus RTV Utrecht. Dat gebeurt al in Woerden, in het ‘Thuishuis’. Een zestal senioren leeft daar in een huis, met een eigen kamer en badkamer, en een gemeenschappelijke ruimte. Ook in Oudewater en Ronde Venen is er interesse en in Woerden zijn er plannen voor een tweede Thuishuis.  “De meeste kleinschalige woonvormen hebben met ‘zorg’ te maken, bij het Thuishuis gaat het om ‘welzijn’”, zegt stichting ‘Thuis in Welzijn’.

Rotterdam test seniorentablet Memorylane

Vijftig Rotterdamse ouderen krijgen de komende weken de beschikking over de ‘Memorylane’, een volgens ICT&Health gebruiksvriendelijke tablet voor ouderen. De Memorylane is vormgegeven als een fotolijst en biedt speciaal ontwikkelde voorzieningen voor ouderen om meer in contact te blijven met vrienden en familie.

TENSLOTTE

Als mensen niet langer in staat zijn naar het theater te komen, dan moet het theater maar naar de mensen. Dat wil theaterdirecteur Jos Kraan in Veendam, meldt Dagblad van het Noorden. Hij wil met vrijwilligers een speciale dienst opzetten.