‘De beste zekerheid die je kunt hebben is een afgelost huis’, zegt pensioendeskundige Robin Fransman in NRC. ‘Oh ja, en een moestuin, een paar zonnepanelen op je dak en een levenslange ov-kaart.’

Nieuwsblog van vrijdag 7 juni 2019

ACTUALITEITEN

Kwetsbare of vitale oudere?

‘De gouden herfst’ is de titel van de oratie van Mariëlle Emmelot-Vonk, hoogleraar geriatrie bij UMC Utrecht, die zij op 6 juni uitsprak. Zij pleit ervoor om in de keuze van behandelingen voor oudere patiënten veel meer te kijken in hoeverre zij vitaal of juist kwetsbaar zijn. “Want dat is van grote invloed op hun kwaliteit van leven na de behandeling.” Dé oudere patiënt bestaat niet, stelt de hoogleraar.

OPINIE

‘Delier blijft raadselachtige aandoening’

Mensen met een delier zijn plotseling heel erg in de war, zonder dat ze het zelf in de gaten hebben. Een delier komt dan ook meestal voor in combinatie met een lichamelijke ziekte, aldus de Groningse chirurg Schelto Kruijff in een blog bij Medisch Contact. “Vaak zijn we te laat met het herkennen en proberen we het medicamenteus te corrigeren. Het blijft een raadselachtige aandoening waarbij het brein op de een of andere manier ‘kortsluit’.”

Wie komt op voor de belangen van gepensioneerden?

Ruim een miljoen vakbondsleden mogen hun mening geven over het pensioenakkoord. Dat oordeel mag niet doorslaggevend zijn, schrijft een lezer in Trouw, want er is een veel grotere groep direct belanghebbenden: reeds gepensioneerden, die al jaren niet geïndexeerd zijn en die bij ongewijzigd beleid zelfs gekort zullen worden. “Wie komt voor hun belangen op?”

‘Ik ben met opvoed- en oppaspensioen’

Het AD somde in een artikel over oppassen door opa’s en oma’s vele voordelen op. Maar niet alle grootouders hebben er zin in. “Na bijna dertig jaar kinderen opvoeden, begeleiden, steunen en helpen vind ik het welletjes en ben ik met opvoed- en oppaspensioen gegaan”, reageert een 74-jarige lezeres.

TRENDS

Huisarts vraagt oudere meer wat hij of zij wil

“Als huisarts denken we het wel goed te doen in de ouderenzorg. Toch is onze benaderwijze vaak wat verouderd”, zegt huisarts Liesbeth Vos uit de regio Purmerend in de nieuwsbrief van eerstelijnsorganisatie InEen. “De patiënt wordt zelden gevraagd wat hij of zij zelf wil. Dat doen we nu steeds bewuster. De patiënt krijgt meer regie.”

Winkelketen niet meer in elke dorpskern

Textielsuper Zeeman verkleint zijn winkelbestand, omdat de klant vaker online en in de grotere steden winkelt. Dat zelfs Zeeman het aantal winkels terugbrengt, laat volgens een artikel in Trouw zien hoe groot de impact is van het veranderende winkelgedrag. Winkelcentra in de buurt van aantrekkelijke winkelsteden dreigen leeg te lopen.

Een nieuwe generatie ouderen(zorg)

Nieuwe generaties ouderen en professionals creëren onderling en samen nieuwe vormen van zorg, meldt kennisorganisatie  Vilans in de aanloop naar de conferentie ‘Een nieuwe generatie ouderen(zorg)’ op 27 november. “Ouderen staan volop in de samenleving en willen hun leven op eigen wijze voortzetten, ook als gezondheid en functioneren achteruitgaan. Vanuit positieve gezondheid ligt het accent op wat ouderen nog wél kunnen, zelf en samen met anderen – van diverse generaties en achtergronden – en het maakt niet uit waar de oudere woont.”

TENSLOTTE

Waarom zou je senioren veroordelen tot bingo en haken? Als student-docent bij stichting Oud Geleerd Jong Gedaan geeft masterstudent interventiecriminologie Yentl Keijser colleges criminologie aan senioren, meldt VU-magazine AdValvas.