‘Bejaardentehuizen zijn rücksichtslos weggesaneerd, het gevolg was kapitaalvernietiging en gekwalificeerd personeel kwam zonder werk’, schrijft een lezer van de Telegraaf over de stimuleringsregeling voor nieuwe woonvormen.

Nieuwsblog van vrijdag 5 april 2019

ACTUALITEITEN

Hoofdrol senioren op woningmarkt

Ouderen spelen een steeds belangrijker rol op de woningmarkt. Voor het eerst wordt meer dan een kwart van het aantal huishoudens gevormd door mensen van 65 jaar en ouder.

Dat blijkt volgens de Volkskrant uit het Woon-onderzoek Nederland. Gemiddeld wonen ouderen al circa 25 jaar in dezelfde woning, verhuisplannen zijn schaars.

 Claimregen bij CBR

De problemen bij het CBR houden aan, waardoor vele honderden automobilisten buiten hun schuld om zonder rijbewijs thuiszitten en de weg niet op kunnen. Inmiddels komen volgens de Telegraaf bij het CBR ook vele tientallen schadeclaims binnen van slachtoffers. De meeste van de 5614 deelnemers aan de Stelling van de Dag in de Telegraaf vinden dat deminister coulance moet hebben met de ouderen die hun rijbewijs niet kunnen verlengen vanwege de achterstanden bij het CBR.

Hondenbelasting verdwijnt steeds meer

Steeds minder gemeenten heffen hondenbelasting. Dat blijkt volgens NRC uit de Atlas van de Lokale Lasten. Waar de belasting in 2017 en 2018 in ongeveer tien gemeenten verdween, zijn dat er dit jaar dertig. Een van de redenen is dat honden eenzaamheid bij ouderen en alleenstaanden tegengaan.

OPINIE

Meer bouwen voor senioren en eigen initiatieven stimuleren?

Verhuizen naar een voor hun leeftijd geschikte woning is voor 65-plussers moeilijk omdat er een tekort is aan seniorenwoningen. Steeds meer groepen senioren nemen het heft in eigen hand. De Telegraaf roept lezers op te reageren: Moet er meer gebouwd worden voor senioren en moeten eigen initiatieven worden gestimuleerd?

Met de zorgmakelaar door het moeras naar de potjes met geld

“Het sociaal domein is een moeras van wmo, pgb en andere ellendige lettercombinaties waarin alleen mensen die ervoor hebben doorgeleerd de weg kennen. Dus is er een bloeiende economie ontstaan van zorgmakelaars die tegen betaling de weg uitstippelen naar potjes met geld”, schrijft Sheila Sitalsing in haar column in de Volkskrant. Ook juristen vinden er emplooi.

Kijk eens dement om je heen

Een dementiebril, gemaakt door stichting Into D’mentia, maakt het voorstelbaar hoe het is om dement te zijn, aldus NRC. Door de bril zie je in virtual reality scènes uit het leven van een dement iemand, in 3D door zijn of haar ogen gefilmd. De bril wordt ingezet om meer begrip te kweken voor dementie. Een beetje eng is het wel volgens de NRC-impressie: het voelt alsof het ook jou zou kunnen overkomen.

TRENDS

Zorggroep stapt over op koken in huiskamers

Zorggroep Groningen stopt met het verstrekken van maaltijden vanuit de centrale keukens of brasserieën in de woonzorgcentra. Koken gebeurt voortaan in de huiskamers. De zorggroep wil ‘het eten en drinken in de nabijheid van bewoners’ brengen. Daarbij is het een manier om voedselverspilling terug te brengen.

TENSLOTTE

Rijinstructeur Cor (85) weet van geen ophouden, schrijft het Eindhovens Dagblad.

Zijn lesbevoegdheid wordt per juni verlengd met vijf jaar. Ook geeft hij opfriscursussen aan ouderen met een rijbewijs.