‘De meest indrukwekkende want ontstellend nauwkeurige, intensieve en langdurige diagnostische test bij alle vormen van dementie is het verhaal van de partners, kinderen, vrienden en collega’s’. Daar valt niet tegenop te scannen’, schrijft Bert Keizer in zijn column in Trouw.

Nieuwsblog van vrijdag 3 mei 2019

ACTUALITEITEN

Hoe haal ik mijn kind in huis voor mantelzorg?

Wij willen onze hypotheekvrije woning aan onze dochter verkopen, zodat zij komt inwonen en voor ons kan gaan zorgen. Hoe regel ik dat? Reinout van der Heijden geeft antwoord in de Volkskrant. “Het is een tijdrovende klus. U heeft als voordeel dat de hypotheek volledig is afgelost, dus u kunt met de woning doen wat u wil. U kunt uw dochter de woning verkopen en haar al het geld lenen om de koopsom te betalen.”

Gemeenten snoeien om zorg te kunnen betalen

Tientallen gemeenten staan voor ingrijpende bezuinigen doordat de zorgtaken die zij erbij hebben gekregen veel duurder zijn dan begroot. Er zijn onder meer plannen voor het sluiten van bibliotheken, minder onderhoud aan wegen en gebouwen, minder cultuur en het verhogen van de gemeentebelastingen. Dit blijkt uit een rondgang van de Volkskrant.

Voor meer dan tweederde van de gemeenten vormen vooral de kosten voor jeugdzorg een probleem.

OPINIE

‘Signaalfunctie corporatie steeds belangrijker’

Een eeuw bestaat woonstichting St. Joseph uit Boxtel. Directeur Rob Dekker verwacht dat de taken voor de corporatie ingewikkelder worden in de toekomst, zegt hij in het Brabants Dagblad. Omdat ouderen langer thuis moeten blijven wonen, steeds meer mensen het buiten instellingen moeten zien te redden, ook als ze een combinatie van problemen hebben en de kloof tussen welgestelden en mensen die maar moeizaam rondkomen groter wordt. “Onze signaalfunctie – waar dreigt het mis te gaan met mensen – wordt steeds belangrijker.”

Hebben 70-plus patiënten baat bij dialyse?

Artsen uit Leiden, Den Haag en Utrecht gaan onderzoeken of er grote verschillen zijn in de kwaliteit van leven, klinische uitkomsten en de kosten van het zorgtraject bij ouderen die een dialysebehandeling ondergaan en zij die hier vanaf zien, en kiezen voor conservatieve behandeling.

TRENDS

Patiowoning met robotje

Ontwikkelaar DomaVita is door de gemeente Etten-Leur gevraagd om een vernieuwend bouwplan te realiseren. DomaVita doet dat samen met eQmarketing. Het vernieuwende zit hem volgens het AD vooral in de technische snufjes waarmee de panden zijn uitgerust en die maken dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen.

‘Bewoners + MKB = Meer gezonde jaren in eigen omgeving’

Op 16 mei koppelt HANNN tijdens de bijeenkomst in Opende ‘Meerr gezonde jaren in eigen omgeving’ de wensen van inwoners van Groningen en Ommeland aan ontwikkelaars die oplossingen bieden op het terrein van meer gezonde jaren in de eigen omgeving. “Heel concreet en heel erg praktisch, dat is het idee!”

TENSLOTTE

Het aantal Nederlanders dat naar Hongarije emigreert, groeit flink volgens Het Financieele Dagblad. Hongarije is voor veel pensionado’s een goedkoop alternatief voor bijvoorbeeld Spanje. Gepensioneerden hebben in Hongarije financiële voordelen, waaronder vrijstelling van inkomstenbelasting.