Betrokken grootouders ontwikkelen zich gezonder én ze leven langer, aldus het AD op Nationale Opa- en Omadag in een artikel over de voordelen van oppassen.

Nieuwsblog van dinsdag 4 juni 2019

ACTUALITEITEN

‘Gekort wordt er, nieuw pensioenstelsel of niet’

Bijna 60 procent van de pensioenen loopt het risico om in de komende twee jaar gekort te worden, meldde De Nederlandsche Bank maandag. Voor sommige mensen zal het gaan om een paar euro in de maand, voor anderen een paar tientjes: dat is afhankelijk van het beleid van het pensioenfonds. De dekkingsgraden van pensioenfondsen zijn flink onderuit gegaan in mei, blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon: Kortingen worden een steeds realistischer scenario. Intussen bleek er vannacht voorzichtig optimisme over de gisteravond weer begonnen  pensioenonderhandelingen. Dagblad Trouw kopt: Gekort wordt er, nieuw stelsel of niet.

OPINIE

‘Alzheimer is een allesdoordringend monster’

‘Er zijn in die ziekte geen piketpaaltjes. Iedere keer wordt je onverhoeds door het monster aangevallen”, zegt Clairy Polak in de Volkskrant in een interview bij verschijning van haar roman (Voorbij, voorbij) over de ziekte van Alzheimer. Het ergert haar “als mensen voor een tv-programma in een alzheimerhuis gaan zitten en zeggen: kijk eens hoe leuk wij met die mensen kunnen omgaan.” Haar man kreeg de ziekte zo’n tien jaar geleden en is kortgelden overleden. “Je vraagt je af: voor wie heb ik nog betekenis als het niet voor mijn eigen man is?”

‘50Plus heeft toch wat neergezet’

Jan Nagel (79) was ruim 55 jaar actief in de politiek, bij vier verschillende partijen. Op de dag van de wisseling van de wacht in de Eerste Kamer, vandaag, stopt hij. In Trouw zegt hij over zijn partij 50Plus: “Toen wij begonnen beweerde iedereen dat ouderenpartijen altijd aan ruzie ten onder gaan. Wij bestaan tien jaar. Geen invloed? Er is nu veel discussie over pensioenen en de AOW-leeftijd. Die onderwerpen hebben wij op de kaart gezet.”

TRENDS

Start-up Plus: nooit te oud om te ondernemen

Uit onderzoek blijkt dat vijftigplussers die een eigen bedrijf beginnen, twee- tot driemaal succesvoller zijn dan dertigers. Toch zijn vrijwel alle start-up programma’s gericht op jongere ondernemers. Leyden Academy introduceert het programma Start-up Plus, om vijftigplussers die dromen van een eigen bedrijf verder te helpen.

Op afstand meekijken via bril met camera

In het programma ‘Anders Werken in de zorg’ werkt een aantal zorginstellingen aan slimme oplossingen, meldt ICT&Health. Het gaat bijvoorbeeld om een slimme bril die helpt om het aantal medicatiefouten in de zorg drastisch terug te dringen, slim incontinentiemateriaal of een bril met camera, waardoor een arts of gespecialiseerd verpleegkundige op afstand kan meekijken.

Ontzorgd Wonen naar 30 tot 40 locaties?

Value8 van oud-beleggersvoorman Peter Paul de Vries, steekt volgens quotenet €4 miljoen in Ontzorgd Wonen Groep. De Vries zet hiermee vol in op ‘de sterk stijgende vraag naar veilige, kwalitatieve woon-service-zorg-appartementen voor ouderen’. Nu heeft Ontzorgd Wonen 19 locaties; binnen drie jaar staat de teller op 30 tot 40 locaties, voorspelt Value8.

BNP Paribas introduceert nieuwe seniorenlening

Met de Persoonlijkste Sr. Lening gaat BNP Paribas Personal Finance zich specifiek op senioren richten, meldt amweb. Mensen van 60 tot 74 jaar komen vaak moeilijk aan consumptief krediet, terwijl deze groep volgens de bank juist actiever, gezonder en welvarender is.

TENSLOTTE

De Zoetermeerse bibliotheek begint een studiekring van en voor ouderen, meldt AD Haagsche Courant. ‘Het houdt het hoofd jong en bevredigt de nieuwsgierigheid’, is het motto.