‘Het mooiste is om dát te vinden waar iemand met dementie blij van wordt’, zeggen de initiatiefnemers van kleinschalige dagbesteding in een speeltuingebouw in Borculo in dagblad Tubantia.

Nieuwsblog van maandag 3 juni 2019

ACTUALITEITEN

Veertig procent senioren vrees voor internetfraude

De maand juni is door seniorenorganisatie KBO-PCOB uitgeroepen tot de maand van de strijd tegen cybercriminaliteit. Volgens onderzoek van de organisatie is 7% van de senioren weleens slachtoffer geweest van phishing, meldt Radar. 40% van de respondenten is bang slachtoffer te worden van internetfraude. 70% van de ouderen zit volgens het onderzoek op sociale media zoals WhatsApp, Facebook en YouTube. Veel senioren maken gebruik van DigiD.

Mensen gaan veel later met pensioen dan ze denken

Mensen schatten hun pensioenleeftijd veel te optimistisch in. De laatste loodjes zijn daarom extra zwaar. Dat blijkt volgens het AD uit onderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (Nidi).  Uit het onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld twee tot drie jaar eerder met pensioen denken te kunnen gaan dan ze werkelijk kunnen

OPINIE

‘Snel een goed immigratiebeleid formuleren’

Het is zaak ook onorthodoxe routes te verkennen, schrijft de Gooi- en Eemlander in een commentaar over ouderenzorg en pensioenen. “De premie voor de extra AOW-jaren en de benodigde ouderenzorg zal straks door jongeren geleverd moeten worden, maar daarvan hebben we er onvoldoende. Het is daarom noodzakelijk snel een goed immigratiebeleid te formuleren. Gelukkig zijn er mensen uit andere EU-landen die hier in de zorg willen werken en en passant uw AOW kunnen betalen.”

Oudste ondernemer van Nederland stopt

Een paar jaar geleden werd ze uitgeroepen tot oudste ondernemer van Nederland. Geen moment dacht ze eraan te stoppen. Maar toen Minie Wiegman (nu 93) in Brummen bij een val haar arm verbrijzelde, moest ze haar winkel toch sluiten, is te lezen in Het Financieele Dagblad. ‘Ik mis de winkel nog iedere dag. Maar er is altijd genoeg te doen.’

TRENDS

Bewoners boos om loslaten leeftijdsgrens seniorenflat

Bewoners van de Brugflat in Lelystad zijn boos op woningcorporatie Centrada, meldt Omroep Flevoland. Die heeft per brief laten weten dat de seniorenflat vanaf 1 juni niet meer alleen voor 60-plussers is. Voortaan zijn voor Centrada ook huurders vanaf 23 jaar welkom en daar zijn de bewoners niet blij mee.

Eén wijkverpleegkundig team per wijk

De wijkverpleging in Twente slaat de handen ineen, aldus dagblad Tubantia. De afzonderlijke thuiszorgorganisaties werken nu vaak met meerdere medewerkers in een ouderenflat. Straks neemt één wijkverpleegkundige het hele complex onder haar hoede. Reden is het tekort aan arbeidskrachten. Tubantia schrijft ook dat als het aan minister Hugo de Jonge ligt, thuiszorgaanbieders niet alleen ‘s nachts samenwerken, maar ook overdag. Hij pleit voor één wijkverpleegkundig team per wijk.

Woongroep Ede nieuwe koers

Woongroep Vitalius heeft de stekker uit het project Bergansiuskazerne in Ede getrokken. Onduidelijke communicatie en een wurgcontract deden het seniorenproject de das om, meldt de Gelderlander. De voorzitter meldt dat de seniorenwoongroep na de aanvankelijke teleurstelling als Woongroep Ede verder gaat. De woongroep heeft een nieuw pand op het oog. “Voor alle partijen moet er een win-winsituatie zijn.”

TENSLOTTE

In Deurningen vindt een kleine revolutie plaats, schrijft dagblad Tubantia.  Als het geld ‘geregeld’ is, staat over een paar jaar een zorghuis in de tuin van de pastorie. Vrijwilligers verenigen zich in ‘Hulpdienst Deurningen Thuis’.