‘Alzheimer Nederland heeft aandacht voor alle kanten van de ziekte, is zowel een patiëntenorganisatie als fondsenwerver en financiert ook onderzoek naar hulp en ondersteuning bij de ziekte’, schrijft directeur Gerjoke Wilmink in Het Parool.

Nieuwsblog van zaterdag 30 maart 2019

ACTUALITEITEN

Ouderen gaan in verdediging

Senioren staan volgens de Telegraaf in de rij om te worden bijgeschoold om zo het risico te verkleinen dat ze slachtoffer worden van babbeltrucs, phishing, oplichting of woningovervallen. Maandag gaat de Veiligheids10daagse van start. Daar gaat seniorenbelangenclub ANBO samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid, politie, brandweer, banken en een flink aantal bedrijven ouderen informeren over veiligheid thuis en online. Alle tien bijeenkomsten zitten al vol.

Klachten over misstanden rond verhuizing 94-jarige gegrond

De klachten die de Utrechtse familie van de 94-jarige mevrouw Van der Meulen tegen zorgorganisatie Careyn heeft ingediend zijn grotendeels gegrond verklaard door de klachtencommissie van Careyn, aldus tv-programma Zembla. Die oordeelt dat de communicatie en de begeleiding van de cliënt en haar familie rond de verhuizing naar een andere zorginstelling ‘onzorgvuldig’ en zelfs ‘onfatsoenlijk’ was.

OPINIE

‘Maak van lege winkels seniorenhuizen’

De vele lege winkels in het centrum van Spijkenisse zouden moeten worden omgebouwd tot woningen voor actieve senioren en units voor ouderen die zorg nodig hebben. Daarnaast zouden in de lege panden starterswoningen en mantelzorglocaties moeten komen. “Daar is gezien de vergrijzing en krapte op de startersmarkt veel behoefte aan”, stelt Els Barendregt, die een communicatiebureau heeft en  de stad zo goed kent, in AD Rotterdams Dagblad.

Al meer dan tachtig keer ‘Wijs met medicijnen’

In samenwerking met KBO-PCOB organiseert de apothekersorganisatie KNMP ‘Wijs met Medicijnen’-bijeenkomsten. In al meer dan tachtig dorpen en steden heeft de lokale afdeling van de KBO-PCOB een bijeenkomst belegd, waarvoor de KNMP één of meerdere openbaar apothekers heeft uitgenodigd. Soms komen er meer dan honderd senioren opdagen in vaak een zaaltje naast de kerk, schrijft de voorzitter van de KNMP in het Pharmaceutisch Weekblad.

TRENDS

Groeiende markt verzilverproducten

Veel 65-plussers hebben geen hoog pensioen, schrijft Het Financieele Dagblad, maar wel een afbetaald huis. Als ze de waarde die in de stenen zit wilden gebruiken voor een verbouwing of om de kinderen te helpen bij het kopen van een woning kunnen ze terecht bij meer bedrijven die inspelen op de groeiende behoefte aan zogenoemde verzilverproducten. Het FD belicht verschillende opties: Krediethypotheek of aflossingsvrije hypotheek; ‘Opeethypotheek’;  Grond verkopen; Verzilverlening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten.

Oplossing voor patiënt na honderd dagen ziekenhuis

Er is een oplossing gevonden voor de man die al ruim honderd dagen in een ziekenhuis in Almelo verblijft. Dat zegt chirurg Tim Verhagen van het Twentse ziekenhuis, die de noodklok luidde, tegen de NOS. “Door intensieve samenwerking en denken buiten de gebaande paden komt er een oplossing voor onze patiënt.”

TENSLOTTE

In Japan leven momenteel naar schatting meer dan 600.000 ouderen totaal geïsoleerd van de maatschappij, blijkt volgens dagblad Trouw uit een overheidsrapport. Het fenomeen heeft een naam: hikikomori.