Het pensioenoverleg, dat zich al een jaar of acht voortsleept, is uitgegroeid tot de Brexit van de polder, schrijft Sheila Sitalsing in haar column in de Volkskrant.

Nieuwsblog van maandag 1 april 2019

ACTUALITEITEN

Pensioenkorting in zicht

De financiële situatie van pensioenfondsen is in de afgelopen maand weer verslechterd. Kortingen voor miljoenen werkenden en gepensioneerden zijn ’niet meer te voorkomen’, zegt hoogleraar pensioenrecht Hans van Meerten in de Telegraaf. “We hebben jarenlang alle voordelen van ons pensioensysteem gehad, nu moeten we niet alleen de lusten, maar ook de lasten willen nemen.”

Arnhems Mantelzorg Akkoord ondertekend

Met de ondertekening van het Arnhems Mantelzorg Akkoord bevestigen alle betrokkenen de intentie om de ondersteuning voor de mantelzorgers in de stad en in de wijken te verbeteren, aldus de Arnhemse Koerier. Wethouder Martien Louwers zei blij te zijn met de samenwerking die nu bereikt is. Mantelzorgondersteuning moet in de wijken voor iedereen toegankelijk zijn.

Financiële problemen Yarden

Uitvaartbedrijf Yarden kampt met financiële problemen, meldt de NOS uit Het Financieele Dagblad. De verzekeraar zit met een grote portefeuille met zogenoemde naturapolissen, die het bedrijf veel te veel geld kosten en de financiële buffers aantasten

OPINIE

Waarom zoveel discussie over klinisch geriater?

Klinisch geriater Jessica van der Bol is verbaasd en kwaad over de negatieve commentaren in de (sociale) media op Kamerlid Ellemeet. Haar voorstel om klinisch geriaters te betrekken bij beslissingen over het handelen van ouderen verdient beter, schrijft Bol in Medisch Contact. Zij vraagt zich af waarom het volstrekt normaal is om een kinderarts te betrekken bij een kind dat in het ziekenhuis wordt behandeld, maar er zoveel discussie bestaat over het betrekken van een klinisch geriater bij de behandeling van kwetsbare ouderen.

TRENDS

Wooncomplex met verschillende eetgelegenheden

Brasserie De Leyhoeve in Groningen is onderdeel van een bijzonder wooncomplex, schrijft de culinaire rubriek van Dagblad van het Noorden.  Er zijn ruim tweehonderd appartementen voor 55- plussers en 75 ‘zorgsuites’ voor ‘senioren met een vorm van dementie of een somatische zorgvraag’. Met inpandige huisarts, apotheek en kapper. En dus met verschillende eetgelegenheden. Daar kunnen de bewoners en hun gasten tegen gereduceerde tarieven eten. Maar het zijn ook volwaardige restaurants voor passanten.

Zorgmedewerker die van honden houdt

Een vacature voor een zorgmedewerker die met een speciaal getrainde hond mensen met dementie ondersteunt. Verpleeghuis Volckaert in Dongen is volgens het Brabants Dagblad overstelpt met reacties. “Er zijn nu al 85 reacties van mensen die interesse hebben in deze bijzondere functie van ‘medewerker zorg met contacthond’. Kennelijk is het een goede combi.”

Voetbalprofs stappen in schoenen mantelzorger

Zorg van de Zaak en FC Utrecht zijn een campagne gestart bedoeld om meer aandacht voor mantelzorg te genereren, meldt vakblad Skipr. Bij wijze van startschort zijn selectiespelers van FC Utrecht brachten een verrassingsbezoek aan supporters die als mantelzorger actief zijn. De FC Utrecht-profs nemen voor één dag hun mantelzorgtaken over.

TENSLOTTE

Eenzame ouderen en arbeidsmigranten konden zaterdagavond in de Rabobank in Waalwijk  genieten van een multicultureel diner. Stichting Passie voor de Langstraat wil daarmee verbintenis creëren onder inwoners van Waalwijk, aldus het Brabants Dagblad.