‘Bouw een sociaal leven op en onderhoud het’, zegt Thecla (72), voormalig directiesecretaresse, nu vrijwillig barvrouw, in NRC over ‘Wat te doen na je pensioen?’

Nieuwsblog van vrijdag 29 maart 2019

ACTUALITEITEN

‘Onrealistische verwachtingen pensioen’

Het pensioenstelsel moet veranderen om te overleven, denkt De Nederlandsche Bank.

DNB-directeur Job Swank zegt in het AD:  “Mensen denken nog steeds dat ze een pensioen van 70 procent van het eindloon ontvangen en dat de pensioenen worden geïndexeerd. Dat is niet realistisch.” Door die onrealistische verwachting valt het pensioen de meeste mensen tegen. Bovendien blijft de koopkracht achter omdat de pensioenen alsmaar niet kunnen worden aangepast aan de inflatie.

Wat te doen na je pensioen?

Sabine Rovers fotografeerde 22 gepensioneerden allemaal met verschillende hobby’s en interesses. Zij maakte een weekkalender voor de aanstormende pensionado: je ziet allemaal gepensioneerden die het naar de zin hebben, omdat ze iets nieuws zijn begonnen. De expositie is in A Lab in Amsterdam te bewonderen tijdens 24H Noord en van 1 april t/m 31 mei 2019. Vandaag publiceert NRC foto’s en bijbehorende verhalen.

Expositie ontmoeting met dementie in kunstencentrum

Drie maanden lang ontmoetten studenten van Academie Minerva van de Hanzehogeschool Groningen wekelijks mensen met dementie. Vanuit die ontmoetingen maakten de studenten portretten. Van 30 maart t/m 22 april 2019 worden deze portretten getoond tijdens een expositie in kunstencentrum K38 in Roden.

OPINIE

Alzheimer voorkomen? Garanties zijn er niet, maar je kunt het proberen

Hoe voorkom je alzheimer? Garanties zijn er niet, zegt Frans Verhey (hoogleraar ouderenpsychiatrie aan de Universiteit Maastricht) in Het Financieele Dagblad, maar je kunt het proberen: Daag jezelf uit. Alzheimer komt vaker voor bij een ongezond gewicht, een beperkt sociaal netwerk en een laag opleidingsniveau. Maar ook bij een gebrek aan uitdagende hobby’s en daarin ziet hij een positieve trend. Ouderen blijven nu veel meer dan in het verleden actief en dat kan schelen.

TRENDS

Langer thuis wonen met GPS in je schoenen

Zorggroep Meander werkt samen met de Rijksuniversiteit Groningen in een internationaal onderzoek naar technologische toepassingen voor ouderen met geheugenproblemen, meldt het Streekblad. Zo kan er bijvoorbeeld in de toekomst een geavanceerde GPS-schoenzool worden ingezet om de oudere meer vrijheid te geven.

Valpreventie werkt

Negenentwintig ouderen uit Woerden hebben hun gedrag in het dagelijks leven veranderd na de pilot valpreventie, meldt de Telegraaf. In totaal deden vijftig senioren mee aan het traject. De hoop is dat het aantal valincidenten met dertig procent afneemt.

Brandweer op tournee met woning

Rotterdam heeft sinds gisteren een woning waar bezoekers de gevaren van brand kunnen ruiken, voelen en zien, aldus AD Rotterdams Dagblad. De vrees is dat de komende jaren meer slachtoffers vallen, nu ouderen langer zelfstandig wonen.

Apotheekzorg oudere patiënten

Brancheorganisatie KNMP hoort graag van apothekers wat zij in hun apotheek doen om gedragsveranderingen bij oudere patiënten te signaleren – bijvoorbeeld als zij zien dat hun gezondheid of zelfredzaamheid achteruitgaat. Dit in het kader van het VWS-programma Langer Thuis.

TENSLOTTE

Steeds vaker gaan nabestaanden op zoek naar een passend en persoonlijk afscheid waarbij het leven gevierd mag worden. De mogelijkheden daarvoor zijn eindeloos, blijkt uit een artikel in ANBO Magazine.