‘De mensen van de naoorlogse babyboom zijn nu allemaal 70, 75 jaar en willen naar een appartement of iets anders gelijkvloers. Ze hebben geld, kunnen vaak hun huis goed verkopen’, zegt makelaar Marcel Hermsen tegen het AD.

Nieuwsblog van donderdag 2 mei 2019

ACTUALITEITEN

Schreeuwend tekort aan appartementen

Twee op de vijf gemeenten in Nederland kampen met een tekort aan huizen voor ouderen. Dat probleem wordt alleen maar erger met de toenemende vergrijzing, schrijft het AD. Gevolg: de markt is oververhit, de prijzen voor appartementen rijzen de pan uit. In de regio Arnhem en Nijmegen luiden makelaars de noodklok. De Vereniging Eigen Huis start dit jaar met een grootschalig onderzoek naar de woonbehoefte van ouderen om de overheid aan te sporen tot meer actie. De regering heeft wel beloftes gedaan, maar dat is te weinig, zo luidt de kritiek.

Minister verzet zich tegen rijbewijsregeling ouderen

Er komt definitief geen coulanceregeling voor 75-plussers die zonder rijbewijs zitten als gevolg van het geblunder bij het CBR, meldt de Telegraaf. De Tweede Kamer heeft tot twee keer toe het kabinet opgeroepen om een gedoogconstructie te omarmen, maar minister Van Nieuwenhuizen geeft definitief niet thuis. Zij stelt stelt dat de constructie lastig uitvoerbaar en fraudegevoelig is.

Bij Yarden dreigt korting op uitvaartuitkering

De financiële positie van uitvaartverzekeraar Yarden is zodanig verzwakt dat polishouders zich zorgen moeten maken over hun uitkering. Dat blijkt volgens Het Financieele Dagblad en BNR uit een solvabiliteitsrapportage van het uitvaartbedrijf die onlangs op de website is verschenen.

OPINIE

Belg heeft veel zorgen voor later

Het Belgische magazine Knack publiceert ‘de grote langer leven enquête’. Conclusie: de Belg heeft veel zorgen voor later. Als grootste zorg zien mensen afhankelijk worden van anderen. Verder komt naar voren dat veel mensen met 63 jaar met pensioen willen en dat voor de helft seks op ‘de oude dag’ belangrijk is.

TRENDS

Het grote taboe bij moslims op het verzorgingstehuis

In verzorgingstehuis Sefkat in Boxtel wonen Turkse en Marokkaanse Nederlanders. Omdat thuis wonen echt niet meer ging. Hun leefstijl staat hier centraal, zegt Jan Kees Metz, clusterdirecteur van Zorggroep Elde in NRC. “Hier houden we rekening met cultuurspecifieke gewoontes en de islam.” Er rust echter een gigantisch taboe op opname in een verzorgingstehuis. Metz: “Vooropgesteld: wij zien hoe moslims hun ouderen met veel respect en liefde behandelen. Ze doen alles voor hen, ze maken zelfs hun werk en leven ondergeschikt aan de zorg voor hun ouders. Daar kunnen wij nog wat van leren.” Alleen, deze benadering heeft ook een keerzijde. “We hebben de grootste moeite om ze opgenomen te krijgen. En dan heb ik het over de mensen bij wie dat beslist noodzakelijk is

Dorpenzorg initiatief zorghotel

Met Dorpenzorg gaat het lekker, meldt de Emmer Courant. In dit sociaal-maatschappelijk platform platform werken dorpsbesturen en belangenclubs samen uit de dorpen en buurtschappen ten noordoosten van Emmen. Nieuw plan is de oprichting van een zorghotel in Emmer-Compascuum

TENSLOTTE

PSV-hoofdsponsor Energiedirect.nl organiseert op zaterdag 18 mei een voetbalclinic voor 65-plussers met PSV-coryfeeën René en Willy van de Kerkhof. Een opvallende activiteit, aldus vaktijdschrift Adformatie, want niet veel merken zijn openlijk actief met, door, voor ouderen.