‘De samenleving als geheel zal de komende tientallen jaren zorgzamer moeten worden’, zegt voorzitter Henk Kamp van brancheorganisatie Actiz in Trouw.

Nieuwsblog van zaterdag 1 juni 2019

ACTUALITEITEN

‘De zorg voor ouderen moet totaal anders worden’

De zorg voor ouderen zoals die nu is, zal de komende decennia verdwijnen. Te duur, te weinig efficiënt, te arbeidsintensief, zegt Henk Kamp, bestuursvoorzitter van de branchevereniging voor thuiszorg en verpleeghuiszorg Actiz, in Trouw. Kamp wil dat die boodschap iedereen bereikt, dat iedereen voorbereid is op een oude dag die er anders uitziet dan nu. Volgens Kamp is een ‘fundamenteel maatschappelijk debat’ nodig over ouder worden. Een debat zoals dat eerder is gevoerd over het klimaat, waarbij allerlei belanghebbenden aan zogeheten klimaattafels bij elkaar kwamen en plannen ontwikkelden.

Pensioenkorting als deal niet snel rond is

De druk op de vakbonden om komende week een pensioenakkoord te sluiten is volgens de Telegraaf flink opgevoerd. Het kabinet heeft officieel bekendgemaakt wat het bod aan de werknemers is: onder meer een minder snelle stijging van de AOW-leeftijd. En in de coalitie klinkt dat de bonden pensioenkortingen alleen kunnen voorkomen als ze razendsnel een deal tekenen.

OPINIE

‘Oma’s stem voor jouw toekomst’

De Duitse Groenen werden vorige week de tweede partij, dankzij de stem van jongeren, is te lezen in NRC. Liefst eenderde van alle jonge kiezers stemde op de Groenen. De meeste scholieren zijn zelf nog niet oud genoeg om te stemmen, maar ze hebben hun ouders en grootouders met het thema geconfronteerd. Onder het motto ‘Oma’s stem voor jouw toekomst’ moedigde Groene Jeugd jongeren aan om oudere familieleden op te jutten.

‘Plots word je een oppas, een cipier’

Clairy Polak schreef een boek in romanvorm over de alzheimer van haar man, die pas overleed (Voorbij, voorbij). In NRC zegt zij: “Alzheimer is een monster dat steeds onverhoeds een hap neemt uit de werkelijkheid.” Ze werd van echtgenote opeens moeder, oppas, cipier. Ultiem schrikbeeld is dat je eigen partner jou niet meer herkent. “Plus de volslagen verbijstering over dat dertig jaar gezamenlijke geschiedenis blijkbaar verdampt is. Alsof het er nooit geweest is.”

TRENDS

Niet krakkemikkig oud

Niemand wil krakkemikkig oud worden en afhankelijk van anderen zijn. Daarom doet Andrea Maier (hoogleraar gerontologie) onderzoek naar zogeheten ‘zombiecellen’, zegt zij in het Eindhovens Dagblad. Een waar eurekamoment beleefde zij in 2012 toen zij in huidbiopten van proefpersonen naar zombie-cellen keek. Mensen die meer zombiecellen bezaten, bleken ook meer ziektes te hebben, gebruikten meer medicatie en ze zagen er voor hun leeftijd ouder eruit. Door meer te bewegen, neemt het aantal verouderingscellen af. In Amerika zijn de eerste experimenten uitgevoerd met medicijnen die de zombiecellen weghalen.

Dagrecreatie met kampeergevoel van vroeger

Op boerencamping De Boekel in Akersloot stelt begin juli enkele plaatsen beschikbaar aan woonzorgcentrum Strammerzoom (Viva Zorggroep), meldt het Noordhollands Dagblad, om ouderen het ouderwetse kampeergevoel uit hun jeugdjaren te laten herbeleven. De ouderen, onder wie enkele bewoners met dementie, blijven niet slapen op de camping. “Het is een soort dagrecreatie voor de ouderen.” Viva zet van 1 tot 5 juli oldtimer caravans neer en de bewoners komen om de beurt in groepjes van zes tot acht een dagje met begeleiding langs.

TENSLOTTE

“Bijna met pensioen, net de gerechtigde AOW-leeftijd behaald of al vroeg afgezwaaid? Wat zijn jouw plannen? Nieuwsuur is op zoek naar bijzondere verhalen over het afscheid van het werkzame leven.