‘Als je het waagt mij uit mijn huis te komen halen, doe ik de deur op slot en kom je er niet in. Hier kom ik alleen uit tussen vier planken’, zegt de 88-jarige moeder van Trouw-columnist Sylvain Ephimenco.

Nieuwsblog van woensdag 3 juli 2019

ACTUALITEITEN

Particuliere woonzorg niet alleen voor rijken

Particulier woonzorgaanbod bedient veelal ouderen met hogere inkomens, maar er is ook (steeds meer) aanbod voor ouderen met een middeninkomen., aldus een SCP-studie. Er is zelfs aanbod voor ouderen met alleen AOW, al is dat nog erg schaars. Er lijkt een groeiende behoefte te zijn aan kleinschalige woonzorg voor ouderen met midden- en lage inkomens.

‘Het was bij Yarden dit of een faillissement’

De uitvaartverzekeraar Yarden verandert per direct eenzijdig de voorwaarden voor 380 duizend houders van een naturapolis. Omdat de wijziging plaatsvindt in opdracht van De Nederlandsche Bank heeft gang naar de rechter volgens de Volkskrant zoveel kans.’

De Consumentenbond is gematigd positief: ‘Het was dit of een faillissement, hebben wij begrepen.’ In dat laatste geval lopen alle 1,4 miljoen verzekerden van Yarden het risico hun geld kwijt te raken.

OPINIE

Uitvaart zonder onvoorziene kosten?

Uitvaarten vallen soms honderden of duizenden euro’s duurder uit dan verwacht. Bespaar-journalist Marieke Henselmans schreef op basis van ongeveer vijftig ervaringen van personen die onlangs een dierbare verloren een boek met tips om de kosten toch in de hand te houden: te lezen bij de Volkskrant, te zien bij EenVandaag.

‘Het verleden geeft ons inzicht’

Carol Jan Klok (70) speurt naar de richting die het verleden geeft aan de toekomst. Eerst als psychiater, nu als amateurhistoricus. Hij vertelt erover in een zingevingsverhaal in Trouw. “Als je ouder wordt kijk je over je schouder terug: hoe is het allemaal zo gelopen?” Bijna elk dorp, iedere stad heeft een historische vereniging. “Meestal met veel grijze kuiven, allemaal geïnteresseerd in hun lokale of regionale geschiedenis.”

Je dagen tellen in enclave van aftakeling

Francisca van Dalen (schrijfster) helpt om de week met de diensten in het plaatselijke verzorgingshuis en schrijft erover in het Nederlands Dagblad. “Als er een plek is waar je kunt leren je dagen te tellen, dan is het in deze enclaves van aftakeling.” Wat leeftijd betreft zit zij op de helft van de meeste bewoners. “Nog even en ik zit scheefgezakt op een afneembare stoel, thee te drinken uit een plastic beker met een rietje, jusvlekken op mijn blouse.”

TRENDS

FiniVita voor laatste levensfase

Stichting Leerhuizen Palliatieve Zorg lanceert vanaf1 september een nieuw initiatief: FiniVita. Het gaat om verdieping van de deskundigheid van de zorgprofessional op het gebied van de laatste levensfase.

Kaartspel Dementie-Dimensie

Hoe kun je je spelenderwijs verplaatsen in de gedachtewereld van mensen met dementie? Tewee docenten ontwikkelden, met feedback van ProMemo van Windesheim, het kaartspel Dementie-Dimensie waarmee dat prima kan.

Ontspanning en beweging met VR-bril

Giel Harmsen heeft grootse plannen voor een virtual reality-centrum in Ede. Hij wil deze techniek ook in de zorg inzetten, meldt De Gelderlander, volgens hem als eerste in Nederland. “Stel je voor: binnen een kwartier ben je in de Himalaya. Met een VR-bril op de neus is de beleving zo realistisch dat de hersenen dit accepteren als waarheid.” Naast ontspanningstherapie, kunnen VR-games worden ingezet voor bewegingstherapie.

TENSLOTTE

In Helmond wordt een serie van drie Vitaliteitsdagen georganiseerd. De informatie van de deelnemers wordt door de ouderenbonden KBO en PVGE geanonimiseerd gebruikt om activiteiten te ontwikkelen om vitaal oud te kunnen worden, aldus het Eindhovens Dagblad.