Vijftien procent van de ouderen voelt zich in de zomer eenzamer dan in een andere periode van het jaar. Daarom roept KBO-PCOB juli en augustus uit tot de maanden van ‘Strijd tegen zomereenzaamheid’.

Nieuwsblog van donderdag 4 juli 2019

ACTUALITEITEN

Saar aan Huis ambitieuze groeiplannen

Mantelzorgorganisatie Saar aan Huis wil binnen twee jaar groeien naar vijftig vestigingen in heel Nederland, meldt De Gelderlander. De ambitieuze groeiplannen zijn mogelijk dankzij een investering van Healthy Capital. ‘Saars’ bieden aanvullende mantelzorg: gezelschap, mee boodschappen doen, licht huishoudelijk werk, begeleiden naar een afspraak met een dokter.

Máxima bezoekt Met je Hart

Koningin Máxima bracht gisterochtend in Breda een bezoek aan de stichting Met je Hart, die zich inzet om ouderen uit hun isolement te halen. Ze sprak volgens BN De Stem met initiatiefnemers, vrijwilligers en ouderen. De stichting is zes jaar geleden in het leven geroepen en telt inmiddels 28 afdelingen in Nederland.

Hulp bij uitlaten van de hond

Zieken of ouderen die zelf hun hond niet meer kunnen uitlaten, worden in de toekomst gekoppeld aan een dierenbuddy. De gemeente Rotterdam wil volgens de Telegraaf in samenwerking met de Dierenbescherming onderzoeken of het platform voor vrijwilligers in de stad, Rotterdammers voor Elkaar, deze mensen en hun huisdier kunnen helpen. Een van de overwegingen: Een hond of een kat is bijvoorbeeld goed tegen eenzaamheid.

OPINIE

Hoe raakt zorgverlener de juiste snaar?

Kennis over gezondheidsopvattingen bij ouderen helpt de verpleegkundige bij het raken van de juiste snaar tijdens gezondheidsinterventies, zegt promovenda Anne Esther Marcus-Varwijk van het lectoraat Innoveren met Ouderen van Hogeschool Windesheim. “Het empathisch vermogen van zorgverleners is enorm belangrijk.”

‘Ook de mantelzorger heeft hulp nodig’

Verpleegkundigen zien ondersteuning van het zelfmanagement van mensen met dementie en mantelzorgers als onderdeel van hun werk. Zij zijn zich echter niet altijd bewust dat ook de mantelzorger hulp nodig heeft. Dit concludeert verpleegkundige Judith Huis in het Veld, die onderzoek deed hiernaar deed. Zij promoveert vandaag bij Amsterdam UMC.

TRENDS

Ook senioren in ‘speelruimteplan’ Dronten

Speelvoorzieningen zijn er als het aan B en W van Dronten ligt niet alleen bedoeld voor kinderen. In het nieuwe ‘speelruimteplan’ van de gemeente wordt ook gesproken over bijvoorbeeld senioren, meldt De Drontenaar. “De openbare ruimte moet veilig en toegankelijk zijn en ruimte bieden voor ontmoeting.”

Nieuwe SBS6-serie over honderdplussers

Een nieuwe serie over vitale honderdplussers wordt in 2020 uitgebracht door SBS6, meldt NU.nl. In de serie worden levensverhalen verteld van een groep ouderen door middel van fragmenten en foto’s. Ook actuele trends en gebeurtenissen worden besproken.

Stichting Welzijn Ouderen stopt ermee

De Stichting Welzijn Ouderen Sprang-Capelle die zichzelf heeft opgeheven schenkt haar spaargeld (19.000 euro) aan een aantal lokale goede doelen, meldt het Brabants Dagblad. De stichting stopte ermee om het steeds moeilijker werd om vrijwilligers te vinden en vanwege het feit dat de gemeente Waalwijk de subsidie had stopgezet.

TENSLOTTE

Hoe breng je jong en oud met elkaar in contact? Door elkaar op te zoeken. De kinderen van de kindergemeenteraad van Zuidplas voegden de daad bij het woord en organiseerden een ‘ouderenfestival’, is te lezen in AD Rotterdams Dagblad.