De druk op mantelzorgers is doorgeschoten, zegt een mantelzorger in het AD. “In Den Haag wordt te gemakkelijk gezegd: ‘je moet voor elkaar zorgen’. Ik zorg met liefde voor mijn moeder, maar er zijn grenzen.”

Nieuwsblog van dinsdag 2 juli 2019

ACTUALITEITEN

Uitvaartpolissen Yarden uitgekleed

Honderdduizenden Yarden-klanten moeten straks de kist, volgauto of koffie met cake zelf betalen of zich bijverzekeren. Het uitvaartbedrijf bevriest volgens de Telegraaf per 2020 de waarde van 380.000 pakketpolissen van de 1,4 miljoen polissen in een noodgreep onder druk van toezichthouder DNB. De groep verzekerden krijgt vandaag een brief van Yarden met de eenzijdige wijziging van de voorwaarden.

Mantelzorger niet op vakantie

Ook thuiszorginstellingen kampen met krapte in de zomer. Driekwart van de mantelzorgers verwacht dat zij als gevolg hiervan zelf meer zorg moeten gaan geven. Bijna vier op de tien mantelzorgers gaat hierom niet op vakantie. Dat blijkt volgens het AD uit een peiling van MantelzorgNL over de thuiszorg, die vandaag naar buiten komt. De mantelzorgers verwachten meer wisselingen van de thuiszorgmedewerkers en uitval van diensten, met als gevolg op minder was- en douchebeurten en minder hulp bij het kleden.

OPINIE

Ontbijtje op bed in het verpleeghuis

Toen een bewoner van verpleeghuis Maanderzand in Ede een ontbijtje op bed kreeg, kon hij zijn verbazing niet verbergen. “Hij keek me met grote ogen aan’, zegt de verzorgende in de Volkskrant. “ ‘Kan dat zomaar? Wat héérlijk’, zei hij tegen me.” Drie jaar geleden was zo’n verrassing in de meeste Nederlandse verpleeghuizen onmogelijk. “We hadden veel minder tijd, het was lopendebandwerk.’”

‘Gat door verdwijnen verzorgingshuizen’

Er zijn te weinig betaalbare woningen voor ouderen in Vlaardingen. Dat kan ‘schrijnende’ situaties tot gevolg hebben, zo concludeert de Rekenkamercommissie Schiedam-Vlaardingen volgens AD Rotterdams Dagblad. Volgens de commissie, die onderzoek deed naar de ‘leefwereld van oudere inwoners’, is door het verdwijnen van verzorgingshuizen een gat ontstaan. “Hierdoor wonen veel ouderen noodgedwongen in een huis dat niet past bij hun leefsituatie.”

‘Nederlands dementieonderzoek uniek’

In de grootste bijeenkomst van Nederlandse dementieonderzoekers ooit werd gediscussieerd over de stelling ‘Nederlands dementieonderzoek is uniek’. Daarbij werden volgens Alzheimer Nederland vele voorbeelden genoemd van de sterke punten van het Nederlandse onderzoek.

TRENDS

Bijna 3 miljoen AOW’ers

Het aantal AOW’ers groeide volgens het CBS van ruim 2 miljoen in 2001 naar bijna 3 miljoen in 2017, bijna 1,4 miljoen mannen en bijna 1,6 miljoen vrouwen. Ondanks uitblijvende indexatie en kortingen stijgt het doorsnee pensioen, constateert Het Financieele Dagblad. De gepensioneerden van nu zijn beter opgeleid en hebben beter verdiend. Volgens een achtergrondartikel van het CBS is in 2017 de koopkracht voor gepensioneerden ten opzichte van 2016 in doorsnee met 0,3 procent gedaald.

Proef met ‘dagopvang light’

In Lunteren en Ede-Zuid moeten twee proeven met zogenoemde dagopvang light in buurthuizen komen. Een ‘dagopvang light’ moet voorkomen dat mensen doorstromen naar duurdere, reguliere zorg. Laagdrempelige ontmoeting noemt de gemeente Ede dat volgens De Gelderlander. De opvang is vooral bedoeld voor mensen met een lichte indicatie ‘zodat zij onder de mensen komen’.

Kanker oorzaak 3 op de 10 sterfgevallen

In 2018 overleden ruim 153 duizend inwoners van Nederland. Met bijna 47 duizend sterfgevallen (30 procent) was kanker, net als de afgelopen jaren, de meest voorkomende doodsoorzaak. Aan hart- en vaatziekten overleed ongeveer 25 procent van de overledenen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

TENSLOTTE

Oudere inwoners vaker het openbaar vervoer in. Dat was het idee achter de OV Opstapdag, gisteren in Goirle, schrijft het Brabants Dagblad. “Het blijkt moeilijk om zelf de weg te vinden naar het openbaar vervoer. We nemen de laatste drempels weg.”