‘De huisarts zei alleen: Je moeder heeft voor negen kinderen gezorgd, kunnen negen kinderen dan niet voor hun moeder zorgen?’, vertelt Jolanda Zuydgeest (auteur van ‘Een gouden gezin’) in Het Financieele Dagblad.

Nieuwsblog van donderdag 28 maart 2019

ACTUALITEITEN

Slimme burenhulp bij brandalarm oudere

Buren die uitrukken als de rookmelder van een minder zelfredzame bejaarde afgaat: Dordrecht krijgt volgens AD De Dordtenaar de primeur van een nieuw brandalarm. De ontwikkelaar van de app Veilige Buurt begint half april met de installatie. De slimme melders gaan niet alleen piepen als er brand is, maar sturen ook meldingen naar de appgroep van buurtbewoners.

Grote drukte bij speeddaten senioren

Vanwege grote belangstelling heeft DatingOost besloten om in Holten opnieuw een speeddate voor senioren te organiseren, aldus Holtens Nieuws. “Het was bomvol met alleenstaande senioren”, aldus de matchmaker van DatingOost.

OPINIE

Voor mijn ouders zorgen? Liever niet

Zorgen voor je ouders betekent dat je als kind aan de bak moet. Het Financieele Dagblad schrijft hierover in de komende zaterdagbijlage: ‘Mantelzorg zet alle verhoudingen op scherp’, zegt een familietherapeut. ‘Ouders en kinderen roepen sowieso al diepe emoties bij elkaar op. En broers en zussen vallen in een dergelijke crisissituatie onmiddellijk terug in de positie die ze vroeger in het gezin hadden.’ Een hoogleraar informele zorg zegt: ‘Als duidelijk is wat vader of moeder nodig heeft, moeten de kinderen zichzelf en elkaar drie vragen stellen: wat vind ik dat ik moet doen? Wat kan ik doen? Wat kunnen anderen doen?’

Oudere sombert wat meer

Het merendeel van de Nederlandse volwassenen is tevreden met zijn of haar leven. Bijna 6 op de 10 zijn bovendien optimistisch over hoe het in het algemeen gaat in Nederland. Ruim 3 op de 10 zijn daarover pessimistisch, 1 op de 10 is zelfs sterk pessimistisch. Tot deze laatste groep behoren relatief vaak ouderen, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

TRENDS

Modern hofje voor senioren en starters

In Franeker is voor de wijk Schalsumerplan een plan ontwikkeld voor  een moderne vorm van een hofje waar senioren en starters levensloopbestendig kunnen wonen, aldus de Franeker Courant. Ontmoeten, delen, verbinden en duurzaam zijn belangrijke ingrediënten.

Meer bewegen: elke trap telt

Gemeenten zetten in op vitaal oud(er) worden. Gemeente.nu geeft een aantal praktijkvoorbeelden. Tholen start het fietsproject ‘Elke trap telt’. In Eindhoven wordt straatmeubilair gebruikt voor gezonde, dagelijkse ommetjes. ‘Kwiek’ is een slim ontworpen beweegroute. Gorinchem presenteert De Kracht van Sport. Inwoners uit Lelystad die zestig jaar of ouder zijn, kunnen via Veilig Verkeer Nederland een gratis fietstraining volgen.

TENSLOTTE

Het Seniorenplatform Venlo (SPF) heeft alle politieke partijen in Venlo uitgenodigd voor een vervolg op het verkiezingsdebat van vorig jaar, meldt dagblad De Limburger. Hoofdthema’s zijn burgerinitiatieven, leefbaarheid en ontgroening en vergrijzing.