‘Ik vind het niet erg ouder te worden. Zo lang het maar niet eindigt. Ik wil best een beetje krakkemikkig voortstappen. Al zijn er grenzen’, zegt Jan Mulder (73) in AD Magazine.

Nieuwsblog van maandag 29 april 2019

ACTUALITEITEN

KBO-PCOB in actie tegen parkeertarieven ziekenhuizen

De parkeerkosten bij ziekenhuizen rijzen de pan uit, schrijft de Telegraaf. Seniorenorganisatie KBO-PCOB, die spreekt over bedragen van honderden euro’s per jaar, vindt dat er sprake is van misbruik. De vereniging eist met een petitie dat er een einde komt aan de exorbitante tarieven en wil dat desnoods met wetgeving afdwingen. KBO-PCOB wil de problemen goed in kaart brengen. “We krijgen veel klachten. Alles wijst erop dat patiënten en bezoekers nog steeds een melkkoe zijn.” PvdA-Kamerlid Ploumen gaat opheldering vragen bij het kabinet.

’Te veel dwang in thuiszorg’

Thuiszorginstellingen bezondigen zich op ruime schaal aan verboden dwangmaatregelen bij thuiswonende cliënten. Dat zeggen advocaten van het collectief HVG Law, gespecialiseerd in juridische adviezen aan zorginstellingen volgens de Telegraaf. Het gaat daarbij volgens hen vaak om ’ingesleten gewoonten’, zoals het ongevraagd verstoppen van medicijnen in maaltijden van cliënten, het op slot draaien van de buitendeur bij het beëindigen van de thuiszorgdienst, maar ook om het inzetten van technieken om te controleren wáár de (soms dementerende) patiënt zich bevindt.

OPINIE

Begrafenis als spiegel van het leven

Tegenover de uniforme aanpak van grote begrafenisondernemingen besloot David Elders ruim 25 jaar geleden een zo persoonlijk mogelijke uitvaart aan te bieden. ‘De begrafenis als spiegel van het leven’, werd zijn adagium. ‘Ik beschouw mijn werk als zinvol voor de samenleving’, zegt hij in de interviewserie ‘’Zin van het leven’ in de Volkskrant. ‘Ik doe mijn uiterste best mensen te helpen zo goed mogelijk met een overlijden om te gaan. Mijn betrokkenheid heeft hopelijk een gunstiger effect op hen dan een bedrijf dat een doorsnee-begrafenis aanbiedt: drie muziekstukken, twee korte sprekers en aan het eind weet je nauwelijks over wie het ging.’

‘Buurtzorg iets moois, nu regelen om dat zo te houden’

Jos de Blok ís niet Buurtzorg, weet hij nu, zegt hij in Het Financieele Dagblad terugkijkend op zijn hartinfarct begin 2017. Als de oprichter wegvalt, houdt de organisatie niet op te bestaan. ‘De basis is goed geregeld. De dagelijkse leiding ligt niet in handen van één persoon, maar van ons allemaal. Dat neemt niet weg dat we nu meer over de toekomst nadenken. Na het hartinfarct heb ik een aantal intimi de vraag gesteld: “Stel dat ik morgen wegval, wat ga je dan doen?” We hebben samen iets moois neergezet, maar we moeten nu wel wat regelen om dat zo te houden.’

TRENDS

Game helpt bij opsporen alzheimer

Onderzoekers hebben maar een paar minuten nodig om de vroegste stadia van alzheimer bij iemand te herkennen als de proefpersoon de game Sea Hero Quest speelt. Dat blijkt volgens de NOS uit een nieuw gepubliceerde studie. Met het virtual reality-spel kan alzheimer worden vastgesteld op een manier die eerder niet bestond.

TENSLOTTE

De Stentor laat zien hoe zestig senioren ballen overgooien, balansoefeningen doen en lopend voetballen op een kunstgrasveld in Zwolle. Met daar tussenin Mister Ajax, Sjaak Swart (80), die het fitst oogt van allemaal.