‘Er blijft heel wat geld aan de strijkstok van verzekeraars hangen, daar ben ik 100 procent zeker van’, zegt een uitvaartondernemer in het AD.

Nieuwsblog van dinsdag 30 april 2019

ACTUALITEITEN

Uitvaartpolis vaak zoek, verzekeraars miljoenen rijker

Nabestaanden lopen regelmatig duizenden euro’s mis doordat zij niet weten of hun overleden geliefde een uitvaartverzekering bezat. Dat blijkt volgens het AD uit onderzoek van Uitvaartverzekeringwijzer.net. Er blijven zo miljoenen euro’s aan de strijkstok van verzekeraars hangen. Ruim twee derde van de volwassen Nederlanders bezit een uitvaartverzekering, meestal voor een bedrag tussen de 5.000 en 10.000 euro. Vaak is dat bedrag al jaren voor het overlijden via premies bij elkaar gespaard.

Twents veiligheidsproject mogelijk landelijk

Het Twentse project Vitaliteit en Veiligheid voor Senioren (VVVS) spreidt mogelijk landelijk haar vleugels uit. Initiatiefnemers Bert de Goei en Hennie Ardesch zijn volgens RTV Oost in gesprek met minister De Jonge om het project in alle gemeenten op te starten. Een van de speerpunten is dan de aanpak van eenzaamheid onder ouderen. Eind volgende maand wordt meer duidelijk.

OPINIE

Vaart met aanjagen respijtzorg

Clemence Ross, voormalig staatssecretaris voor volksgezondheid, is eind februari aangesteld als aanjager respijtzorg. En ze zet de vaart er direct in om nieuwe mogelijkheden voor respijtzorg te onderzoeken, meldt MantelzorgNL: in vijf weken tijd heeft ze al 22 bezoeken afgelegd bij gemeenten, zorgaanbieders, mantelzorgers en mooie initiatieven voor respijtzorg. Eén van haar doelen? De neuzen van organisaties en gemeenten dezelfde kant op te krijgen. ‘Dat gaat verheugend gemakkelijk.’

TRENDS

Tabletcursus Energieke Senioren

Energieke Senioren Nieuw-West in Amsterdam organiseert een tabletcursus voor ouderen, meldt Het Parool. “Niet iedereen wil bewegen, we richten ons op een brede doelgroep. De cursus stimuleert om in contact te blijven met de buitenwereld. Appen met de kinderen, bijvoorbeeld. Het loopt storm: vijftien aanmeldingen en een wachtlijst.” Voor schermverslaving zijn ze niet bang. Senioren gamen niet. “Ja, een potje patience, maar daar houdt het echt wel op. Wel hebben ze behoefte ergens naartoe te gaan, in contact te komen met mensen. Dat kan straks hopelijk via de tablet.”

Fietsen in groepsverband tegen het grote schrikbeeld

Fietsen om fit te blijven. In de gemeente Renkum gaan verschillende groepjes ouderen wekelijks samen op pad. De Gelderlander beschrijft hoe de buurtsportcoach de groepjes op weghelpt. De tochten zijn meestal zo’n twintig kilometer lang. Een van de deelnemers zegt: “Ik heb in de zorg gewerkt en wil niet in een verzorgingshuis zitten. Dat is toch mijn grote schrikbeeld.”

Speciale klokken geven veilig gevoel

Besef van dag en tijd geeft houvast in ons dagelijks leven. Oudere patiënten die in het ziekenhuis liggen, zijn dit besef soms tijdelijk kwijt. Een speciale klok die de tijd, de dag en de datum aangeeft, biedt uitkomst. Dankzij een gift van de Stichting Vrienden van Bethesda hangen er binnenkort 15 klokken op verpleegafdelingen van ziekenhuislocatie Bethesda in Hoogeveen, meldt de Hoogeveensche Courant.

TENSLOTTE

In september start in Ede een cursus ‘verhalencoach’, meldt ‘In de buurt’ uit deze plaats. Het is onderdeel van het project ‘Vertel eens een verhaal’, waarbij ouderen verhalen vertellen aan jongeren. “Veel ouderen zijn geïsoleerd, maar hebben wel een rijk verleden.”