‘Ouders zorgen voor je als je klein bent, later zorg jij voor je ouders’, schrijft Trouw-columnist Naema Tahir.

Nieuwsblog van donderdag 28 februari 2019

ACTUALITEITEN

Oudere krijgt voorrang bij doorstroming

Woonforte, Woningstichting Nieuwkoop en Woondiensten Aarwoude gaan volgens AD Groene Hart ouderen, die van hun eengezinswoning afwillen, voorrang geven bij (bepaalde) nieuwbouwappartementen. Ruim een kwart van de eengezinswoningen (800) van het Alphense Woonforte wordt bewoond door huurders ouder dan 70 jaar. De corporatie juicht het dan ook toe dat deze mensen doorstromen naar een (kleiner) appartement.

Gepensioneerden willen mee onderhandelen

Twee koepelorganisaties van gepensioneerden, KNVG en NVOG, willen van minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees een plaats krijgen aan de onderhandelingstafel voor een nieuw pensioenstelsel. Om dat te bereiken zullen ze volgens amweb van 1 maart tot aan de Provinciale Statenverkiezingen een intensieve radiocampagne voeren.

Zorg rond het levenseinde

De afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC organiseert op 12 maart een publiekslezing over het levenseinde in debatcentrum Arminius. Een van de inleiders is filosoof en arts Bert Keizer (‘Dood gaan we allemaal en we kunnen er niet voor oefenen’). De dagen na de publiekslezing komen in Rotterdam honderden zorgverleners en onderzoekers uit binnen- en buitenland samen in om ervaringen uit te wisselen over zorg rond het levenseinde.

OPINIE

Geriater: Focus op kwaliteit van de tijd die patiënt nog heeft

Klinisch geriater Patricia van Mierlo van Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem  is een van de acht artsen die gevolgd worden in het RTL4-programma Topdokters. In dagblad de Stentor zegt zij over haar werk: “Het is zoeken naar wat de behoeften van de patiënt zijn. De eerste vraag die patiënten stellen, is meestal hoe lang ze nog te leven hebben. En heel eerlijk, daar kan ik geen strikt antwoord op geven. Ik ben wel heel duidelijk dat ik hen als arts niet meer kan genezen en dat ik begrijp dat hij of zij daarop hoopt. Maar ik probeer vooral de focus te verleggen naar de kwaliteit van de tijd die ze nog hebben.”

TRENDS

Drie grote ontwikkelingen ouderenzorginstellingen

Er komen grote veranderingen aan in de ouderenzorg. Bij bureau Morgens zien ze drie ontwikkelingen waar elke ouderenzorginstelling mee te maken zal krijgen.

Preventie wordt een belangrijk thema, thuiszorgorganisaties verdwijnen in de huidige vorm, ontwikkelen technologische kennis verpleegkundigen.

Minder zitten kan nieuwe beroerte voorkomen

Bewegen is gezond. Je voelt je niet alleen fitter, maar je verkleint ook de kans op allerlei ziekten zoals een beroerte. “Na een beroerte blijft bewegen echter net zo belangrijk. Dat helpt nieuwe ernstige beroertes voorkomen en je herstelt beter,” vertelt Martijn Pisters, onderzoeker in het Hersencentrum van het UMC Utrecht. “Mensen die veel zitten hebben veertig procent meer kans binnen drie jaar na hun beroerte te overlijden.”

TENSLOTTE

Wat de gemeenten betreft wordt Zuidoost-Groningen dé regio van Nederland voor innovatieve ouderenzorg, meldt RTVeen.