‘Bij al die discussies over zelfredzaamheid en eigen regie is veel te veel uitgegaan van de zelfbewuste, hoogopgeleide Nederlander’, zegt minister Hugo de Jonge in het AD.

Nieuwsblog van vrijdag 1 maart 2019

ACTUALITEITEN

Minister: Marktwerking in de zorg doorgeschoten

De marktwerking in de gezondheidszorg is ‘doorgeslagen’ en moet ingeperkt worden. Anders wordt goede zorg steeds moeilijker te organiseren en te betalen. Dat zegt minister Hugo de Jonge in het AD. Hij wil nieuwe zorgaanbieders strenger controleren en wil in elke wijk een herkenbaar team van wijkverpleegkundigen, waarbij de zorg niet meer per uur wordt gefinancierd. “Als ik ’s ochtends in Rotterdam langs seniorenflats rijd, zie ik allemaal auto’s van verschillende aanbieders van wijkverpleging staan. Waarom is dat? Dat komt omdat we het veel te gemakkelijk hebben gemaakt om als thuiszorgaanbieder aan de slag te gaan.”

Amerikaanse ouderen: Go Dutch!

De Amerikaanse ouderenorganisatie AARP, met 38 miljoen leden de grootste belangenorganisatie van de VS, gaat jaarlijks op zoek naar landen die vernieuwend zijn op het terrein van veroudering. In de 2019 editie van The Journal wordt uitgebreid stilgestaan bij initiatieven in Nederland. De slotsom luidt: Go Dutch! Healthy Aeging Network Noord-Nederland  vindt het “ontzettend gaaf dat zo’n grote organisatie uit Amerika het bijzonder vindt wat we hier doen en als inspiratie wil gebruiken voor eigen activiteiten. We vergeten in Noord-Nederland wel eens hoe ver we zijn met het denken en doen rond Healthy Ageing.”

Politie: zuinig zijn op onze ouderen

Een hoogbejaarde vrouw uit Castricum heeft vier dagen lang in haar huis op de grond gelegen na een valpartij, meldt de NOS. De politie van Alkmaar staat in een bericht op Facebook ook stil bij een 87-jarige man uit Heiloo die na een val niet meer zelf overeind kon komen. “Ons verzoek is om zuinig te zijn op ouderen. Sommige hebben geen familieleden meer die naar hen omkijken. Sommige voelen zich ontzettend eenzaam. Wij hebben ze vandaag de aandacht gegeven die ze verdienen”, schrijft de politie.

OPINIE

‘Met alleen ouderen is het niet leefbaar’

Lijsttrekker Willem Willemse van 50PLUS in Zeeland zegt in de PZC: “Wij willen de belangen van ouderen vertegenwoordigen, maar dat betekent niet dat we in Zeeland alleen maar ouderen willen hebben. Dat zou een saaie wereld worden.”

TRENDS

Nieuwe woonvorm moet ‘thuisgevoel’ teruggeven

Zorg zo inrichten zoals mensen vroeger thuis woonden. Dat is de opzet van een nieuwe woonvorm die zorggroep Noorderbreedte wil bouwen in de Leeuwarder wijk De Zuidlanden. Er moet volgens Omrop Fryslân een wooncomplex komen dat er eruitziet als een rij huizen. Noorderbreedte wil op deze manier zorgen voor een ’thuisgevoel’. De woningen worden in dezelfde stijl gebouwd als de rest van de wijk. Ook krijgt elk ‘huis’ een eigen voordeur. “Wij denken dat voor deze groep mensen, de mensen met dementie, dit soort woningen belangrijker gaat worden.”

Langer thuis wonen met behulp van sensoren

In de gemeente Breda kunnen dit jaar nog honderden alleenstaande ouderen gratis gebruikmaken van het beveiligingssysteem Sensara, dat als doel heeft mensen langer en veiliger thuis te laten wonen. Dit meldt BN De Stem. Breda is een jaar geleden samen met zorgverzekeraar CZ met het project gestart. Het systeem houdt in dat er een aantal sensoren in de woning van een oudere wordt geplaatst die bewegingen registreren.

TENSLOTTE

Zeker duizend 75-plussers hebben in Brabant moeite om hun rijbewijs op tijd verlengd te krijgen, meldt  KBO Brabant bij Omroep Brabant. De lange wachttijden drijven veel ouderen tot wanhoop.