‘Senioren kunnen zélf elkaars levensbegeleiders zijn, met al hun talenten, werk- en levenservaring’, reageert een lezer van Trouw.

Nieuwsblog van woensdag 27 februari 2019

ACTUALITEITEN

Kwartiermaker voor dorpscoöperatie

De kersverse dorpscoöperatie van Slochteren, Schildwolde en Froombosch, ‘Het lint verbindt’, heeft als ambitie dat ouderen blijven wonen in het eigen dorp, ook als iemand ouder wordt en meer of minder zorg nodig heeft, meldt het Dagblad van het Noorden. De dorpscoöperatie wil zich in de eerste plaats richten op lichtere vormen van zorg en ondersteuning die inwoners elkaar kunnen bieden: burenhulp, mantelzorg, praktische hulp en sociaal contact. De provincie geeft een subsidie van 18 duizend euro, bedoeld om een kwartiermaker aan te stellen. Hij of zij moet de inwoners de komende maanden ondersteunen bij het opzetten van de dorpscoöperatie.

Woongemeenschap in Gronings Ebbingekwartier

Ebbingehof wordt een moderne woongemeenschap voor 50-plussers in het Groningse Ebbingekwartier. ‘Hier woon je zelfstandig en leef je gezamenlijk’. De veertig huurappartementen variëren in grootte en prijs, aldus OogTV. Er zijn appartementen vanaf 60 vierkante meter tot 150 vierkante meter. De oplevering van het gebouw staat gepland voor medio 2020.

OPINIE

‘Te weinig sociale huurwoningen vergrijzend Amsterdam’

In Amsterdam huren 13.704 ouderen een woning van particulieren. Zora Duvnjak (stadsdeelcommissie West, PvdA) schrijft in Het Parool dat zij buiten de boot dreigen te vallen als ze moeten verhuizen (bijvoorbeeld omdat ze de trap niet meer op kunnen). “Hoewel de corporaties in 2015 hebben afgesproken dat zij het slinkende aantal particuliere sociale huurwoningen zullen opvangen, is de verkoop van sociale huurwoningen in volle gang.”

‘Veel ouderen komen graag in de openbare bibliotheek’

Een belangrijke voorziening die voor waardig ouder worden gewoon over het hoofd wordt gezien, is de openbare bibliotheek, schrijft een lezer van Trouw. “Veel ouderen – die nog geen last hebben van de ‘ontlezing’ – komen hier graag, ook voor de sociale contacten.” Er is “alle reden voor het ouderenpact om behoud van goede bibliotheken met royale openingstijden ook tot een speerpunt te maken”.

TRENDS

Veel meer huurhuizen nodig voor ouderen

Er moeten veel meer levensloopbestendige sociale huurwoningen in Kaag en Braassem worden gebouwd. Daarvoor pleiten  de corporaties Woondiensten Aarwoude en MeerWonen in AD Groene Hart na een onderzoek onder huurders. De helft van de ondervraagden gaf aan dat hun huis ongeschikt is als ze slecht er been worden. 75-plussers overwegen wel om van hun eengezinswoning naar een appartement te verhuizen, maar worden vaak afgeschrikt door de hogere huren.

AutoMaatje nu op 109 plekken

AutoMaatje van de ANWB is intussen op 109 plekken actief. Ook Hoogland doet nu mee, meldt AD Amersfoortse Courant.  “AutoMaatje lost niet alleen een mobiliteitsprobleem op. Het draait ook om de sociale band die kan ontstaan én het gaat erom dat ouderen weer mee doen aan de maatschappij.”

TENSLOTTE

Bijna afgestudeerde rechtenstudenten geven komende maand college aan senioren. Stichting ‘Oud geleerd jong gedaan’ wil volgens AD Haagsche Courant met de collegereeks De Rijdende Rechter generaties met elkaar verbinden.