‘Er is zo weinig personeel dat je toch niet gerust thuis zit’, vertelt in NRC een mantelzorger, die in het verpleeghuis van haar vader zelf maar de wc’s poetst omdat het personeel er geen tijd voor heeft.

Nieuwsblog van maandag 27 mei 2019

ACTUALITEITEN

Pensioendeal gloort

Het kabinet is bereid om de stijging van de AOW-leeftijd tijdelijk stop te zetten, meldt de Telegraaf. Daarnaast is aangeboden om mensen met zware beroepen ruimere mogelijkheden te geven om eerder te stoppen met werken. Dat is volgens betrokkenen de inzet van de gesprekken die het kabinet nu achter de schermen voert met vakbonden en werkgevers. Sommige betrokkenen durven inmiddels zelfs te hopen dat er volgende week een conceptakkoord gesloten kan worden. Dinsdag en woensdag organiseren de vakbonden stakingen.

‘Den Haag moet economisch mikken op ouderenzorg’

Om de economie te versterken moet Den Haag mikken op onder meer de ouderenzorg. Dat schrijft de onafhankelijke denktank Economic Board Den Haag in een advies aan de gemeente, aldus AD Haagsche Courant. Volgens de denktank Haag biedt de ouderenzorg kansen op economische groei vanwege de vergrijzing. Ook hebben veel ouderen van de huidige generatie een dikke portemonnee. Deze zogeheten ‘silver economy’ past bovendien goed bij het Haagse imago van prettige woon- en leefstad.

OPINIE

De mantelzorger wil méér dan mooie woorden

Mantelzorgers worden overladen met complimenten van politici. Maar politieke besluiten maken hun leven alleen maar zwaarder. Dat steekt, aldus een analyse van NRC. Het meest alarmerende is volgens de krant misschien nog wel dat deskundigen en onderzoeksbureaus al een paar jaar met dezelfde waarschuwing komen: zonder grote demografische, technologische of sociaal-culturele veranderingen dreigt het potentieel aan mantelzorgers – fundament onder de zorg – te verdwijnen. In 1975 waren er in Nederland potentieel dertig mensen beschikbaar voor de informele zorg aan één oudere, in 2016 was dat gedaald naar vijftien. Voor 2040 is de voorspelling zes potentiële mantelzorgers op elke oudere. Terwijl mantelzorgers ook nu al – terwijl ze nog met veel meer zijn – grote problemen hebben.

TRENDS

Steeds vaker verzoek van nabestaanden zelf de kist in de oven te schuiven

Jan Keeman van DFW Europe (25 jaar actief in het bouwen van crematieovens) vertelt in de Volkskrant hoe hij de crematoria af ging om naar hun wensen te vragen. Dat leverde veel verbeteringen op. De crematoria vertelden dat ze steeds vaker verzoeken kregen van familieleden die de kist zelf in de oven wilden invoeren. In de crematoria van destijds was dat niet onmogelijk, maar dan kwam de nabestaande in die kelder, met rails in de kale betegelde vloer.  DFW ontwikkelde een toonbare oven die niet hoeft te worden weggewerkt. ‘En we hebben een elegant invoersysteem ontwikkeld.’

De schaamte voorbij: naar de voedselbank

De economie in Nederland draait als een tierelier. Desondanks meldden zich vorig jaar weer meer klanten bij de Eindhovense voedselbank. Opvallend in Eindhoven is volgens het Eindhovens Dagblad de fors uitdijende groep klanten boven de vijftig. Veel mensen zijn de schaamte voorbij, conzstateren ze bij de voedselbank. “Vooral ouderen waren altijd wat huiverig om hun hand op te houden, maar overwinnen nu de drempel.”

TENSLOTTE

Nu zelfs begraafplaatsen worden verkocht als beleving is de evenementisering van het leven wel voltooid, schrijft de Volkskrant na het afgelopen ‘weekend van de begraafplaats’.