‘Eigenlijk zou elk verpleeghuis in Nederland enkele gastenkamers moeten creëren waar thuiswonende zieken uit de omgeving met voorrang gebruik van kunnen maken’, schrijft een NRC-lezer.

Nieuwsblog van dinsdag 28 mei 2019

ACTUALITEITEN

Ondergronds jagen op laatstewilpil

Steeds meer Nederlanders halen zelfdodingspoeder in huis. Ten minste 1.500 mensen hebben een ‘laatstewilmiddel’ waarmee ze zelfstandig en zonder hulp van een arts een eind aan hun leven kunnen maken, blijkt volgens de Volkskrant uit een enquête van Coöperatie Laatste Wil. En de aantallen blijven oplopen: informatie over het middel wordt ondergronds verspreid via netwerken van individuele leden.

Gen ontdekt voor langer leven zonder dementie

Onderzoekers van het Amsterdam UMC hebben volgens de NOS een zeldzame genetische variant ontdekt die de kans op het krijgen van de ziekte van Alzheimer en twee andere vormen van dementie sterk verkleint. Het gen lijkt ook de kans op een langer leven te vergroten.

KBO-PCOB: juni de maand van de strijd tegen cybercriminaliteit

KBO-PCOB roept juni uit tot de maand van de strijd tegen cybercriminaliteit. “Oplichters en dieven opereren niet alleen in de fysieke wereld, maar hebben hun terrein ook uitgebreid naar het internet. Phishing, hacken, koop- of verkoopfraude, we moeten er allemaal rekening mee houden.”

OPINIE

Voor een goed pensioen heeft Nederland wel een ov-staking over

Als de grootschalige ov-staking van vandaag een beter pensioen oplevert, heeft twee derde van de Nederlanders begrip voor die vergaande actie. De vakbeweging heeft daarmee aardig wat draagvlak voor haar drukmiddel in de onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel, schrijft Trouw. “Een meerderheid van de Nederlanders onderschrijft onze plannen”, concludeert de voorzitter van het CNV.

TRENDS

Door griepgolf hoger sterftecijfer

Hoewel het gunstige economische tij langzaam begint te keren, laat het kabinet het geld nog even lekker rollen, aldus de Volkskrant.  Financiële meevallers zijn er onder andere bij de AOW. De griepgolf van vorig jaar heeft het sterftecijfer onder gepensioneerden zodanig doen stijgen dat dit 87 miljoen euro aan AOW-uitkeringen scheelt.

Langer werken en korter van pensioen genieten

Het huidige beleid leidt ertoe dat we de komende decennia naar verhouding meer jaren gaan werken en minder tijd doorbrengen als gepensioneerden. Dat blijkt uit een berekening op basis van cijfers van het CBS en demografisch instituut Nidi. In 2100 is het tijdsaandeel dat iemand na het werkzame leven kan genieten van het pensioen, gedaald van een derde naar een kwart. Dat ligt dan op een iets lager niveau dan bij de invoering in 1957.

Incontinentie gerichter behandelen

Incontinentie kan in de toekomst gerichter worden behandeld. Dat blijkt volgens De Limburger uit de eerste resultaten van een onderzoek naar meer controle over de blaas van het Maastricht Universitair Medisch Centrum. “Ons onderzoek is nog niet afgerond maar grensverleggend en kan leiden tot de ontwikkeling van nieuwe therapieën en medicatie voor incontinentie.”

Magazine voor mensen die zorg thuis mogelijk maken

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft het magazine ‘Toezicht op zorgnetwerken’ gelanceerd. Dit magazine is bedoeld om zorgnetwerken in Nederland te inspireren en samenwerkingsinitiatieven te stimuleren.

TENSLOTTE

P60 en Amstelring dagbesteding slaan de handen ineen en organiseren een cultureel programma speciaal voor senioren: GOLD & OLD, meldt RTV Amstelveen. Zij richten onder andere een Amstelveense versie op van het senioren Rockkoor My Generation.