‘Vertel de mensen eerlijk dat het pensioen onzeker is. Alhoewel we dat ook niet moeten overdrijven’, zegt vertrekkend directeur Gerard Riemen van de Pensioenfederatie in het AD.

Nieuwsblog van zaterdag 25 mei 2019

ACTUALITEITEN

Het mantelzorgdrama: je eigen leven kwijt

NRC verzamelde de verhalen van meer dan honderd ‘mantelzorgers’, vrijwel allemaal vrouwen. Van hun eigen leven, schrijven en vertellen ze allemaal, is bijna niets over. Ze kunnen niet (meer) goed werken, zien hun vrienden amper, hebben geen tijd voor sport en andere hobby’s, krijgen soms ruzie met de familie. Er is vaak hulp van artsen, verpleegkundigen of thuiszorg, maar veel – te veel – doen ze zelf. Veel van hen gaan er bijna aan onderdoor. “Ik had geen tijd meer voor mijn kinderen, kleinkinderen, echtgenoot en voor mezelf.’

Máxima in het verpleeghuis van de toekomst

Koningin Máxima opent dinsdag het nieuwe verpleeghuis Hof van Nassau in Steenbergen. De nieuwste technische snufjes zijn er toegepast om het leven er zo aangenaam mogelijk te maken, aldus BN De Stem. Met ook veel techniek die nog volop in ontwikkeling is. Zo ligt er in verschillende ruimtes een ‘slimme vloer’. Hierin zitten sensoren waarmee de manier van lopen van bewoners wordt bijgehouden. “Als we dan merken dat iemand onzeker loopt, kan dat allerlei betekenissen hebben.”

‘Criminelen jagen op miljarden aan banktegoeden van senioren’

Buitenlandse criminelen jagen op de miljarden die 65-plussers op hun bankrekeningen hebben staan, aldus Meldpunt van Omroep Max.  “Via buitenlandse callcenters bellen zij senioren met een ogenschijnlijk lucratief beleggingsvoorstel.”

OPINIE

‘Hoeveel duizenden mensen liggen in een incontinentieluier te vereenzamen?’

NRC interviewde Adelheid Roosen, onder meer over de twaalf jaar die zij mantelzorger was van haar moeder, die alzheimer had. “Dat klinkt lang, maar het was een rijk proces.” Ze filmde ook momenten met haar moeder. “Hoeveel duizenden mensen liggen er in dit land in een incontinentieluier te vereenzamen”?  Dát wilde ik graag onder de aandacht brengen.”Inmiddels snapt zij de reacties beter, snapt zij hoe bang mensen zijn “om voorbij de maskerade van het bestaan te kijken.”

Erfgoed voor senioren, win-win?

“Het Senioren Woonfonds I CV wordt onder mijn aandacht gebracht met de wervende kop: ’Beleggen in luxe senioren appartementen, een gouden toekomst.’”, schrijft financieel planner Herman Bouter in zijn column in de Telegraaf. Deelname betekent volgens de brochure duurzaam investeren in het behoud van erfgoederen en huisvesting voor senioren. Voor Bouter is het de vraag of het gebruik van erfgoederen voor huisvesting van senioren vanuit investeringsoogpunt wel efficiënt is. “De erfgoederen worden ogenschijnlijk tegen een aantrekkelijke prijs gekocht, maar moeten wel worden aangepast om als huisvesting met zorgfaciliteiten verhuurd te kunnen worden.”

TRENDS

Douche op afstand bedienen

Zeeuwse studenten ontwikkelden een douche die op afstand is te bedienen. Met het bedieningspaneel –een computerschermpje– is de temperatuur in te stellen en met één druk op de knop wordt shampo aan het water toegevoegd. Ook drooglampen –eveneens via het scherm te bedienen– zijn onderdeel van deze douche. Het Reformatorisch Dagblad bericht erover in een overzicht van nieuwheidjes voor senioren.

TENSLOTTE

Net als bij de laatste twee verkiezingen was vooral het aandeel 65-plussers dat PvdA stemde groot, aldus een NOS-analyse van de verkiezingen voor het Europees Parlement. Bijna de helft van de PvdA-kiezers is ouder dan 65.