Aftakeling en dood. Daaraan denken veel mensen als het gaat over ouderen, zegt lector Joost van Hoof van de Haagse Hogeschool in De Posthoorn. ‘Maar ík denk eerder aan mensen als Prins Bernhard en de actrice Mary Dresselhuys. Als 90-plussers bleven ze stug doorgaan.’

Nieuwsblog van donderdag 27 juni 2019

ACTUALITEITEN

Soort studentenhuisvesting voor senioren

De Haagse Hogeschool verdiept zich bij onderzoek naar prettig oud worden ook in nieuwe woonvormen, is te lezen in De Posthoorn. “Samen met vriendinnen een huis kopen: The Golden Girls. In plaats van in je eentje achter de geraniums zitten. Maar ouderen die iets nieuws verzinnen, worden gestraft door de regels. Want ze worden gezien als samenwoners en krijgen een lagere AOW-uitkering.”

Drama Parc Zonnehove

Toen conciërge Jan van Parc Zonnehove de oude dame vond op 24 mei, na te zijn gealarmeerd door haar invalide echtgenoot, dachten ze nog dat ze was gevallen. De 78-jarige lag met een hoofdwond op haar rug, in de gang van hun appartement in het Zeeuwse Oostkapelle. Ruim een maand later zit een 58-jarige benedenbuurman al weken in voorarrest op verdenking van betrokkenheid bij haar dood. De Volkskrant beschrijft de verwikkelingen op het Parc. Schuldig of niet: de verdachte moet zijn huis uit.

Extra geld voor geestelijke verzorging thuis

Het kabinet investeert deze regeerperiode in totaal 35 miljoen euro in geestelijke verzorging in de thuissituatie. Minister De Jonge verwacht volgens het Nederlands Dagblad dat de huidige groep geestelijk verzorgers en levensbegeleiders uitbreiding van hun uren kunnen krijgen. Hij zei dit woensdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer.

OPINIE

‘Laatste levensfase moet uit onze dode hoek’

“De laatste levensfase en het sterven moeten uit onze dode hoek”, schrijft de Leidse huisarts Pieter Barnhoorn in de Volkskrant. Niet meer beter worden is iets anders dan uitbehandeld zijn. “Juist als je niet meer beter wordt, begint een zorgfase waarin de behandeling meer dan daarvoor van levensbelang is.”

‘Mensen vereenzamen in hun eigen woning’

In een meepraatsessie van de gemeente Heeze-Leende pleitte de voorzitter van de stichting SeniorenBelangen volgens het Eindhovens Dagblad voor betere faciliteiten in de wijken, zoals huiskamers en inloopcentra. “Mensen die thuis zorg krijgen, komen nu vaak hun huis niet meer uit. Zij vereenzamen in de eigen woning.”

Halve dagen doorwerken, adviseert Piet (77)

Het AD sprak met Piet (77), onderhoudsmedewerker bij een plantenkwekerij. Hij werkt gemiddeld 20 tot 25 uur per week, voor netto 10 euro per uur. “Ik heb een nulurencontract. Ik ben oproepbaar, maar ik ga elke morgen. Uiteindelijk verdien ik per maand 1000 euro, soms 1200.” Doorwerken een aanrader? “Halve dagen zou ik aanbevelen.” Zijn vrouw vindt het heerlijk dat hij nog werkt.

TRENDS

Eenzaamheid in Wassenaar

Wethouder Lia de Ridder steunt het voorstel van GroenLinks Wassenaar om de gemeente aan te sluiten bij het landelijke initiatief Eén Tegen Eenzaamheid, meldt Wassenaarders.nl. In Wassenaar voelt volgens GroenLinks meer dan de helft van de 75-plussers zich eenzaam.

“De gemeente komt eindelijk voor deze mensen in actie.”

Medicijnverpakkingen gebruiksvriendelijker

ReumaNederland vindt dat medicijnverpakkingen gebruiksvriendelijker moeten en de politiek vindt dat ook. De Tweede Kamer heeft minister Bruins de opdracht gegeven om aan een oplossing te werken. ReumaNederland is blij dat deze motie over de medicijnverpakkingen is aangenomen.

TENSLOTTE

Een agrarische dag vormde het startsein van de 29ste editie van de Senioren Zomerschool Drenthe, meldt Dagblad van het Noorden. Vijf weken lang bezoeken deelnemers uiteenlopende locaties rond het thema ‘Drenthe onder de loep’.