‘Dementie raakt iedereen. Juiste informatie over deze ziekte is essentieel voor mantelzorgers’, schrijft Pauline Meurs (hoogleraar bestuur van de gezondheidszorg) in Het Financieele Dagblad.

Nieuwsblog van woensdag 26 juni 2019

ACTUALITEITEN

Veel medicijngebruikers lopen risico bij hitte

Tijdens de hitte lopen minimaal 1,3 miljoen Nederlanders van 65 jaar en ouder extra risico tijdens de hitte door hun medicijngebruik. Daarvoor waarschuwt de apothekersorganisatie KNMP. Medicijngebruik kan extra risico op uitdroging en een ontregelende lichaamstemperatuur veroorzaken. Vooral mensen vanaf 65 jaar moeten opletten, omdat de regulatie van hun lichaam minder wordt.

Bij hittegolf iets meer sterfgevallen

Wat volgens de Volkskrant opvalt, is dat het aantal sterfgevallen onder 80-plussers tijdens hittegolven het afgelopen decennium duidelijk is afgenomen. In de hete julimaand van 2006 registreerde het CBS nog 262 overledenen per week per 100 duizend inwoners van 80 jaar en ouder, tijdens de hittegolf van 2018 waren dat er nog ‘slechts’ 193 per week. Dat is nog steeds iets meer dan onder normale weersomstandigheden, maar niets spectaculairs.

Website melden parkeerkosten ziekenhuizen

De hoge parkeertarieven die veel ziekenhuizen hanteren hangen PvdA en 50Plus de keel uit. Ze roepen patiënten en bezoekers op om hun ervaringen via een nieuwe website te delen, zodat lokale fracties ermee aan de slag kunnen, meldt de Telegraaf. De minister laat telkens weten dat hij weinig te zeggen heeft over de parkeertarieven van ziekenhuizen en verwijst naar gemeenten en de zorginstellingen zelf.

OPINIE

‘Keuring automobilist 80-plus vroeg genoeg’

Afschaffen van de keuring van oudere automobilisten vinden lezers van Trouw geen goed idee. Maar verschuiven van de leeftijd (naar bijvoorbeeld 80 jaar), dat wel: Misschien is het beter de leeftijdsgrens te verhogen en of te laten stijgen met de levensverwachting. “Ouderen zijn 10 jaar jonger geworden”, schrijft een lezer.

Oma en het hitteplan

Marcel van Roosmalen schrijft in zijn NRC-column vandaag over zijn moeder en het hitteplan: We reden naar mijn moeder. „Mag ik oma water geven?”, vroeg de oudste dochter vanuit haar zitje. „Papa zegt dat ze een plant is.” „Oma is geen plant”, zei ik. „We gaan kijken of ze het niet te warm heeft en of ze wel genoeg drinkt.”

TRENDS

Heftige gevolgen val met elektrische fiets

“Bij ouderen is een ongeluk er al gauw één met zwaar letsel”, zegt directeur Peter van der Knaap van het verkeersveiligheidsinstituut Swov in AD Haagsche Courant. “Het gebeurt soms al als iemand op zijn elektrische fiets wil stappen. Die hybride rijwielen zijn zwaar en hebben ook nog een slechte verdeling van gewicht. Bij een val kunnen de gevolgen voor de oudere fietsers dan heftig zijn.”

Onderzoek toename palliatieve sedatie

Minister Hugo de Jonge laat diepte-interviews afnemen met artsen, nabestaanden, patiënten en andere betrokkenen bij palliatieve sedatie. Hij wil volgens dagblad Trouw weten waarom dit in een diepe slaap brengen in de stervensfase vaker voorkomt. Gisteren schreef Trouw op basis van nieuwe cijfers dat het aantal palliatieve sedaties in tien jaar is verdrievoudigd, tot 35.500 vorig jaar.

‘Ouderenorganisaties te veel afzonderlijk bezig’

Meer duidelijkheid over diverse regelingen en een betere samenwerking tussen de diverse ouderenorganisaties. Dat waren volgens dagblad BN De Stem gistermiddag de belangrijkste uitkomsten bij een themabijeenkomst van de vier Woensdrechtse KBO-verenigingen. Veel organisaties zijn te veel afzonderlijk bezig, constateerde de Zonnebloem. “Samen doen en samen sterk”, was de oproep.

TENSLOTTE

65-plussers met een gezamenlijke leeftijd van meer dan 1.000 jaar oud ondernamen met succes een recordpoging om ’s wereld oudste menselijke piramide te vormen, meldt Nieuw Volendam.