‘Elk jaar opnieuw moeten vertellen dat je in je bed plast… Laat die mensen toch met rust’, zegt ‘zorgwaakhond’ Jan Slagter in het AD.

Nieuwsblog van dinsdag 26 maart 2019

ACTUALITEITEN

Honderd dagen eenzaamheid

Een oude man ligt al honderd dagen in een ziekenhuis in Almelo. Hij is niet ziek, maar wacht op een goede woonplek met zorg. Zijn arts luidt de noodklok. Het AD bericht erover.  Zelfs minister De Jonge biedt hulp. Dat zijn actie zo’n massale respons krijgt, had chirurg Tim Verhagen niet verwacht toen hij zondagmorgen zijn onvrede van zich af schreef in een tweet. ‘Mijn patiënt is niet ziek. Maar thuis gaat het niet meer. 100 dagen later is er geen mens of instantie die de ruimte heeft om voor hem te zorgen.’ De chirurg wil, los van deze patiënt, aandacht vragen voor een maatschappelijk probleem, waar we vanwege de vergrijzing vaker tegenaan gaan lopen.

CBR: nieuwe geautomatiseerde aanpak gezondheidsverklaringen

‘Juist om onze klanten sneller en beter te kunnen helpen, gaat het CBR bij de gezondheidsverklaring voor het rijbewijs over op een nieuwe – geautomatiseerde – manier van werken’, zegt het CBR in Het Financieele Dagblad in een reactie bij een artikel over de proble,men rond deze dienst. ‘Daarmee zorgt het CBR ervoor dat nu én in de toekomst, waar nog meer ouderen auto willen blijven rijden, de dienstverlening goed en betaalbaar gehouden kan worden.’

OPINIE

De Zorgwaakhond bijt als het moet

In het nieuwe tv-programma De Zorgwaakhond (vanavond voor het eerst op NPO 1, 21.25 uur) confronteert Jan Slagter bestuurders in de zorg met de verborgen camera, aldus het AD. Iedereen kent de verhalen van te weinig handen aan het bed. Maar Omroep MAX-baas Jan Slagter (65) “wil óók laten zien dat een hoop wél goed gaat. En dit is geen aanval op mensen die werkzaam zijn in de zorg. Integendeel. Maar personeel en mantelzorgers lopen vaak tegen allerlei muren op.” Is dit geen gebed zonder eind? Slagter: “Het is heel intensief en je wordt er soms moedeloos van. Maar het heet niet voor niets De Zorgwaakhond. Een goede waakhond laat niet meer los.”

TRENDS

Wonen met Gemak verder uitgebouwd

In 2016 is vanuit KBO-kring Deurne het project ‘Wonen met Gemak’ opgestart. Samen met de gemeente Deurne, Bergopwaarts, de Rabobank en de LEV-groep ondersteunt de projectgroep ouderen om veilig en comfortabel thuis te blijven wonen. Nu is volgens het Eindhovens Dagblad besloten dat dit zó belangrijk is dat het verder wordt uitgebouwd en geprofessionaliseerd.

65-plussers blijven steeds vaker aan het werk

Op pensioendatum met pensioen? Een groeiend aantal ouderen kiest ervoor niet te stoppen met werken bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. In het laatste kwartaal van 2018 werkte 17% van de 65- tot 70-jarigen in Nederland nog. In vijftien jaar tijd is dit percentage meer dan verdubbeld, zo blijkt volgens Het Financieele Dagblad uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

TENSLOTTE

Onderzoeken lopen nog, maar nu al heerst onder ouderen onrust over mogelijke nieuwe regels voor scooterrijders, aldus AD Haagsche Courant.  Ze willen op het fietspad blijven, en geen helm op, zegt de partij 50Plus Den Haag. “Het gaat ten koste van de mobiliteit van ouderen.”