‘Stichtingen als Alzheimer Nederland spiegelen een fata morgana voor waarin alle ziektes bijna de wereld uit zijn’, schrijft Hans Siepel (auteur van ‘Stemmen van de ziel, vergeten waarheid van dementie’) in Het Parool.

Nieuwsblog van maandag 25 maart 2019

ACTUALITEITEN

Nieuw en groter pensioenprotest op 29 mei

Op woensdag 29 mei organiseren de vakbonden CNV, FNV en VCP een nieuw pensioenprotest, schrijft Trouw. De staking moet groter worden dan die van vorige week maandag, die voortijdig werd beëindigd vanwege de aanslag in Utrecht.

Met medicijnrol 5 keer meer apotheekkosten

Kwetsbare patiënten met een complex medicijngebruik krijgen hun medicijnen vaak in plastic zakjes waarin (om vergissingen te voorkomen) de dagelijkse hoeveelheid pillen zit, de medicijnrol. Tv-programma Kassa berichtte zaterdag over de extra kosten die hiervoor in rekening worden gebracht: gemiddeld 5 keer hoger dan die van de standaard levering in een apotheek. Het gaat vooral om patiënten die in verzorgingshuizen wonen of thuiszorg ontvangen.

Het drijvende vakantiehuis heeft zijn beste tijd gehad

500.000 recreatieboten telt Nederland naar schatting. Het is een vloot die de afgelopen decennia is opgebouwd – vooral dankzij de babyboomers. Maar nu die generatie ouder begint te worden, schrijft NRC, gaan de boten voor een groot deel in de verkoop.

OPINIE

Verpakkingen grote frustratie

Verpakkingen zijn nog steeds gebruiksonvriendelijk. Gebruiksgemak legt het duidelijk af tegen zichtbaar zijn in een schap, goed kunnen bewaren van een product of hufterproof zijn. Dat blijkt uit onderzoek van ANBO en ReumaNederland onder 10.000 mensen. Maar liefst 98 procent van de ondervraagden heeft moeite om verpakkingen te openen, waarvan bijna 40 procent zelfs dagelijks.

TRENDS

A la carte en wat de pot schaft

Woonzorgcentra van Beweging 3.0 richten zich met warme maatlijden ook op zelfstandig wonende senioren, is te lezen in AD Amersfoortse Courant. Het is nog zoeken naar een kostendekkende en betaalbare prijs: Bij een à- la-cartemenu moet 10 tot 20 euro worden gerekend, maar voor  die prijs eten mensen liever in een restaurant. “Maar wat restaurants niet bieden en wij wel, zijn tafeldames en – heren.” Voor een à-la-cartemenu moet ruim worden ingekocht. “Van het voedsel dat niet is besteld, maken we een lekkere maaltijd die we voor 5 euro aanbieden onder de noemer ‘eten wat de pot schaft’.

Helpgewoon: thuiszorg zonder baasjes

Die regeltjes in de thuiszorg –zoveel minuten voor de steunkousen- ze was het spuugzat. Met hulp van Helpgewoon begon Monique Tuinte Siebbeles een werknemerscoöperatie, Helpgewoon Thuiszorg Berkelland. Nu bepaalt ze zelf welke zorg iemand nodig heeft, vertelt ze in de Volkskrant. “Vandaag zag ik dat een klant down was. Dan begin ik eerst een gesprek. Dat is zó belangrijk in dit werk.” Er zijn volgens de Volkskrant inmiddels 12 thuiszorgcoöperaties. Joke van der Schoor van Helpgewoon: “De thuiszorg werkte altijd al zelfstandig. Het werd alleen niet gezien, laat staan beloond.”

TENSLOTTE

Op 12 april start de stichting Leergang voor Ouderen Gorinchem een lezingencyclus van 10 colleges met aansluitend een gezamenlijk lunch, meldt De Stad Gorinchem. Onderwerpen zijn: gezondheidszorg, notariële kwesties, reizen, lokale geschiedenis, literatuur en cultuur.